9 tévhit a terhességgel kapcsolatban, amiről mindenki rosszul tud!

A terhesség nagymértékben megváltoztatja a női szervezet működését, hormontermelését, érzelmi világát.

Az idők során számos olyan tévhit került be a köztudatba, amelyek a terhesség alatti tedd vagy ne tedd listát bővítik feleslegesen, többek között az a mindenki által ismert tanács, hogy a várandós nőnek kettő helyett kell ennie.

Ha éppen babát vársz vagy valamelyik ismerősöd állapotos, érdemes észben tartani a következő fals hiedelmeket.

1# A terhes nők nem festhetik a hajukat

A Kanadai Családorvosi Iskola kutatói szerint az állapotos nők bármikor festhetik a hajukat, mivel az a mennyiségű kémiai anyag, amely a fejbőrön át felszívódik, nagyon csekély és nincs ártalmas hatása a magzatra.

2# Állapotosan nem szabad repülni

Tanulmányok bizonyították, hogy a repülőutak nem okoznak magzati károsodást és az a mennyiségű sugárzás, amely ekkor éri a kismamát, elhanyagolható. A 36. héten túl, veszélyeztetett terhesként vagy bármilyen komolyabb egészségügyi probléma fennállása esetén kerülni kell a repülést. A jegy megvétele előtt mindenképp beszélj az orvosoddal.

3# A terhes nőknek nem szabadna fürdeniük

Egy nemrég végzett tanulmány szerint a várandós nő is élvezhetik a meleg fürdő kényeztető hatását, a lényeg, hogy 20 percnél tovább ne tartózkodjon a vízben. A víz hőmérsékletét is érdemes olyan hőfokra beállítani, ami nem túl forró, mert az stresszt okoz a szervezetnek.

4# A kismamáknak szabad nyers húst enniük

A fő aggodalmat egy baktériumfertőzés, a listeriózis okozza, amelynek előfordulása sokkal magasabb terhes nőkben, mint az átlag populációban. Ez a baktérium a legtöbb, nem hőkezelt élelmiszerben megtalálható, ezért fontos, hogy kerüld a nyers, füstölt húsokat, húskészítményeket, nyers tejet és abból készült termékeket és alaposan moss meg miden zöldséget és gyümölcsöt, amit nyersen fogyasztasz.

5# A terhes nőknek nem szabadna a hátukon aludniuk

Semmilyen tudományos bizonyíték nincs a pozíció ellen. Néhány tanulmány azt mondja ki, hogy a terhesség előrehaladtával a gerincoszlop helyzete változik és emiatt a háton fekvés káros lehet, de az első két trimeszterben rendjén van így aludni, ha az orvos nem határoz másképp.

6# A várandósoknak nem szabad kávét inniuk

Nem a kávé maga az, ami veszélyes lehet, hanem a napi bevitt koffein mennyisége. Az egészségügyi ajánlások szerint napi 200mg koffeinnél többet nem szabad fogyasztani terhesség alatt, ami nagyjából 2 adag espresso-t jelent. De fontos azt is észben tartani, hogy sok teában (2,5dl fekete tea – 50mg), a csokoládéban (100g étcsoki – 44-76mg) és a kakaóban (2dl – 5mg) is van koffein. Ezekkel számolj a nap során.

7# Terhesen nem szabad sportolni

Ez a tévhit eléggé elterjedt, de csak akkor igaz, ha valamilyen komoly egészségügyi problémától szenved a kismama, amely kizárja a sportolás lehetőségét. Tanulmányok bizonyították, hogy egyéb esetekben a testmozgásnak pozitív hatása van mind a mama, mind a születendő gyermek egészségére. Természetesen enyhébb intenzitással, de rendszeresen lehet fizikai aktivitást végezni, amelynek a milyenségéről egyeztess a kezelőorvosoddal.

8# Terhesség alatt nem szabad édességet enni

Az édességek alapjában véve akkor nem egészségesek, ha csak lisztből és cukorból állnak. Egy jól összeállított recept, amelyben az édes ízt is jó forrásból származó hozzávaló adja, ugyanakkor tele van hasznos tápanyagokkal, egészséges is lehet.

9# Az állapotos nőknek nem szabad tengeri herkentyűket enniük

Teljesen rendben van, ha valaki a terhessége alatt halat és tengeri herkentyűket eszik, hiszen tele van fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amellett magas omega-3 zsírsavtartalommal rendelkezik, amely amúgy is pótlásra szorul ebben az időszakban. A kardhalat, a cápahúst és a konzerves halakat viszont érdemes kerülni a magas higanytartalmuk miatt.

 

A cikk forrása: tudásfája.com

2019. július 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?