A szellőztetés nem megoldás!

A passzív dohányzás rendkívül veszélyes a csecsemőkre. Gyengíti a tüdejüket, hajlamosabbá teszi őket a fülgyulladásra, és megduplázza a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázatát. A legkevesebb, hogy a házban senki ne dohányozzon! Az sem opció, ha kihajolsz az ablakon vagy szellőztetsz egy nagyot.


Nem lesz kivétel

A cigaretta nagyon hatékony eszköz a káros vegyi anyagok, köztük a nikotin, a szén-monoxid és számos erős emberi rákkeltő anyag elterjesztésére az egész házban. Ha egy szobában rágyújtasz, a füst perceken belül az egész házban érzékelhető lesz - és ebbe a babaszoba is beletartozik.

Ne füstöld ki a babát!

A vegyi anyagok és finom részecskék közül sok, amelyek a passzív dohányzást olyan veszélyessé teszik, azonnal megtapadnak szinte mindenre a házban, beleértve a ruhákat, a játékokat, az üvegeket, a szőnyegeket, a falakat vagy akár a bútorokat is. A következő hetek és hónapok során ezek a szennyező anyagok lassan visszajutnak a levegőbe - ugyanabba a levegőbe, amelyet a babátok is belélegez. A baba akkor is ki lehet téve ennek, ha szennyezett tárgyakat vesz a szájába, vagy olyan párnán alszik, amely a dohányfüst szennyezőanyagainak tárolójává vált.

„Talán” érdemes érte leszokni

Azokban az otthonokban, ahol a dohányosok úgy próbálták védeni a csecsemőket, hogy soha nem gyújtottak rá a babával egy szobában, a füstmaradványok értéke öt-hétszer magasabb volt, mint azoknak az otthonában, akik nem dohányoznak. Ami még ennél is fontosabb, a vizeletvizsgálatok kimutatták, hogy a dohányos családokban élő csecsemők nyolcszor annyi passzív dohányzásnak voltak kitéve, mint a nemdohányzók otthonában élők.

A dohányosoknak még a ruhájukból, bőrükből, hajukból, sőt még a leheletükből is kiszivárognak a szennyeződések. Mielőtt tehát a dohányosok a baba közelébe mennek, tiszta ruhát kell viselniük (amit nem viseltek dohányzás közben), kezet és arcot kell mosniuk (különösen dohányzás után), és soha nem szabad hagyniuk, hogy a baba az ujjukat szopogassa.

Azért nem veszett fejsze nyele

Ha a lakást már megfertőzte a cigarettafüst, meg kell próbálni az ablakok és ajtók kinyitásával megtisztítani a levegőt. A nagy hatékonyságú részecskeszűrő (HEPA) használata segíthet, de a szűrőket gyakran kell cserélni vagy tisztítani, mert hamar eltömődnek. A HEPA-szűrővel felszerelt géppel történő porszívózás szintén jó ötlet. Át kell törölni a felületeket nedves ruhával, és gyakran ki kell mosni a baba játékait, takaróit és minden más tárgyat, amit a szájába vehet.

Ez a legjobb megoldás

A csecsemő füsttől való megóvását szinte lehetetlen hatékonyan elvégezni egy dohányos háztartásban, de kritikusan fontos minél jobban törekedni arra, hogy megvédjük a csecsemőket a káros anyagoktól. Ha tehát aggódsz a babátok egészsége miatt, sürgesd és támogasd a családban dohányzókat abban, hogy végleg leszokjanak. Ez a legjobb védelem, amit a babád kaphat.

 

 

Forrás: babycenter.com

 

D. Dominika , 2022. június 25.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?