A szoptatás az anyának is jó: idős korban is okosabbak maradhatnak tőle

Azt eddig is tudtuk, hogy a szoptatás jó hatással van az anya és a baba egészségére, de azt gondoltad volna, hogy ha szoptatsz, te magad is tovább fogod megőrizni az elméd frissességét?

 

szoptatás, baba szoptatása
A szoptatás jó a babának és jó az anyának. A teljesség igénye nélkül: az anyatejjel táplált babák később kisebb eséllyel híznak el, kamaszkorukban alacsonyabb a koleszterinszintjük, tehát kevésbé lesznek kitéve a szív- és érrendszeri betegségeknek későbbi életük folyamán, sőt ,egyes kutatási eredmények szerint még a leukémia is ritkábban alakul ki náluk. A valaha szoptató anyák között ritkább a mell- és petefészekrák és a cukorbetegség - és egyesek szerint az agyuk is tovább marad friss.

Az amerikai UCLA Health által jegyzett, és az Evolution, Medicine and Public Health című lapban megjelent tanulmány szerint azok az 50 évesnél idősebb nők, akik annak idején anyatejjel táplálták a gyermeküket, jobban teljesítenek a kognitív teszteken, vagyis az agyuk jobb állapotban van, mint azoké, akik soha nem szoptattak. Mindezt egy olyan összetett vizsgálat során mutatták ki, amelyben a tanulás eredményességét, a korábban hallott információk felidézésének és feldolgozásának képességét és a végrehajtó funkciók minőségét figyelték meg és elemezték. A kutatásban 115 önkéntes vett részt.

“Már számtalan kutatás bizonyította, hogy a szoptatás hosszú távon is pozitívan befolyásolja a gyermek egészségét, mi viszont azon kevesek közül vagyunk, akik arra voltak kíváncsiak, az anyákra hogyan hat ez a folyamat” - mondta el Molly Fox, a kutatás vezetője.

Fox szerint ennek az az oka, hogy a szoptatás úgynevezett neuroprotektív hatással bír, vagyis védi az agysejteket a sérülésektől és a pusztulástól. 

A tanulmány rámutatott: már korábban bebizonyosodott, hogy a szoptató nők későbbi életük során kisebb eséllyel szenvednek 2-es típusú diabéteszben és szívbetegségekben, márpedig ez a két állapot nagyban növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A szoptatás azonban ettől függetlenül is jó hatással van az agyra.

A szoptatás előnyei az anyának és a babának

Tehát most már tudod, hogy ha sikerül szoptatnod a babádat, tovább marad friss az agyad. De miért jó még mindkettőtök számára az anyatejes táplálás?

  • Az anyatej változatos összetételű, mindig pont azokat a tápanyagokat tartalmazza, amelyekre a babádnak szüksége van.
  • Az első napokban a szoptatás segíti a méh összehúzódását.
  • A kolosztrum, vagyis az előtej védőréteggel vonja be az újszülött bélrendszerét, erősíti az immunrendszerét, gyakorlatilag az első védőoltása lesz.
  • Az anyatej rendkívül könnyen emészthető, a szoptatott babáknak szinte soha nincs szorulásuk.
  • A szoptatás során a gyerek szájizomzata megerősödik, tisztábban fog beszélni.
  • Rendkívül meghitt módja a táplálásnak, amely különösebb megerőltetés nélkül erősíti az anya-gyermek kötődést.
  • Ráadásul mindig kéznél van: amíg a babád főként anyatejen él, bárhol meg tudod diszkréten etetni.

Forrás: Scarymommy.com 

 

Dóri , 2021. november 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó