A SZÜLÉS IS OKOZHAT POSZTTRAUMÁS STRESSZ SZINDRÓMÁT

Nők milliói esetében fordul elő, hogy bármennyire is várják gyermekük születését, a szülés végül óriási traumát jelent a számukra, sőt az ebből fakadó probléma tüneteit akár évekig is figyelmen kívül hagyják.

A SZÜLÉS IS OKOZHAT POSZTTRAUMÁS STRESSZ SZINDRÓMÁT

Minden igyekezetünk ellenére szülés közben sokszor egészen máshogy alakulnak a dolgok, mint ahogy tervezzük. Egyáltalán nem ritka, hogy traumatikus élményekkel távozunk a szülőszobáról – még akkor is, ha egyébként komplikációktól mentes volt a folyamat. Pár nappal később hazaengednek a kórházból, elkezdünk összeszokni az újszülöttel, kialakulnak a mindennapjaink. De mi marad meg bennünk a minket ért traumából?

Traumatikus események hatására a legtöbben szorongást, kétségbeesést élünk át. Az eseményt követő időszakra jellemző a levertség, a rossz hangulat, depressziós tünetek és alvászavarok. Poszttraumás stressz szindrómáról (PTSD) akkor beszélünk, ha a tünetek elhúzódnak, és akár még 4 héttel a traumát követően is fennállnak. Ez világszerte nők millióit érinti, a tünetek pedig jellemzően hasonlóak, függetlenül attól, hogy milyen traumát éltek át.

Túl általános esemény ahhoz, hogy traumát okozzon?

A szülés utáni PTSD-t csak az 1990-es évektől kezdte elismerni az orvostudomány. Annak ellenére, hogy átlagosan még mindig több mint 800 nő hal meg naponta a szülés közben vagy az utána fellépő komplikációk miatt, korábban azt gondolták, hogy a szülés túlságosan általános esemény ahhoz, hogy traumát okozhasson. Egy 2003-as statisztika szerint minden harmadik szülésélmény traumatizáló, hiszen ennyire gyakori, hogy szülést segítő eszközöket használnak, szövődmények alakulnak ki, vagy halálközeli állapotba kerül az édesanya vagy az újszülött. Ezek mind olyan körülmények, amelyek növelik a PTSD kialakulásának kockázatát. És mivel világszerte évente nagyjából 130 millió csecsemő születik, megdöbbentően sok nőt érint a szülés utáni poszttraumás stressz, azonban csak kevesen ismerik fel a problémát.

De nem csak az anyákat érinti az állapot. Kutatások szerint azokra az apákra is jellemző a PTSD kialakulása, akiknek a párja traumatizáló élményeket szerzett a szülőszobán. Ehhez pedig elég lehet az is, ha az anya nem érzi magát biztonságban, ha nem tudja, hogy mi történik vele vagy a babájával, ha a szülészeten dolgozók megalázzák, elutasítóan viselkednek vele. Márpedig ez sokkal gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk: szinte mindenkinek van egy kellemetlen története abból a három napból, amit újszülöttjével a kórházban töltött. A dolgozók hozzáállása sok esetben nem olyan, mint amilyet várnánk tőlük, bár a legtöbbjük valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy viselkedésével milyen élményeket szerez a kismamáknak.

Sok a kockázati tényező

A cikk további folytatása: divany.hu

2019. november 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó