Add tovább és óvd a bolygót! – 4+1 gyerekholmi, amit, ha tovább adsz, véded a környezeted

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy kis lépésekkel is milyen sokat tehetünk a környezetünk megóvásáért, az életminőségünk és természetesen az eljövendő generációk életminőségének javulásáért. Világszerte rengetegen csatlakoztak a „műanyag mentes július mozgalomhoz”, amelyért tett minden apró erőfeszítést jó lenne hosszútávon is foganatosítani a mindennapjainkban. Nem véletlen, hogy alaposan górcső alá kerülnek a kismamák, anyukák is, akiket például a „mosipelus” használatra lehet gyakorta buzdítani. Arról azonban ritkábban esik szó, hogy szülőként mi mindent raktározunk a háztartásunkban, ami egykor a gyerekeké volt, mennyi fölösleges holmit halmozunk fel a kicsiknek, amikről szintén akár részben, akár teljes egészében le tudnánk mondani. 

Merthogy nem szükséges mindenből az újat megvenni, halmozni a sokadik kacatot, az éppen aktuális, ám csak ideig-óráig izgalmas játékot.

A gyerekekhez kapcsolódó használati tárgyak, holmik csere-beréjével, továbbadásával is jócskán csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, az ész nélküli vásárlás megszüntetésével a tömeggyártás mókuskerekéből kiugorva mi magunk is hozzájárulhatunk, hogy kevésbé terheljük a környezetet. Íme néhány ékes példa arra, hogy mit érdemes másodkézből beszerezni, és ha már nekünk sem kell, nyugodt szívvel tovább adni szülőtársainknak!

1# Babaruhák

A ruhaipar borzasztóan megterheli a környezetünket: gondoljunk csak arra, hogy évente hány „új kollekció” jelenik meg a boltok polcain.

A fillérekért kapható babaruhák ugyan nagyon kecsegtetők, de gondoljunk azokra is, akik valószínűleg éhbérért állítják elő nekünk ezeket a gyorsan eldobható darabokat, és ha már megvettük őket, legalább adjuk tovább más babáknak is, ha a miénk már kinőtte azokat. A secondhand üzletekben való vásárlás is remek alternatíva, ha komolyan vesszük a küldetésünket.

2# Könyvek

Emlékeztek még, hogy a mi gyerekkorunkban még teljesen elfogadott volt akár az iskolai tankönyveket is továbbadni? A jó állapotban lévő mesekönyveket, gyerekeknek való olvasmányokat is bátran eladhatjuk, elajándékozhatjuk másoknak, hiszen azok mit sem veszítenek az értékükből. Mi több: vannak olyan kiadványok, amelyekből már nem lehet kapni a piacon, ezekre gyakran vadászni szoktak a szülők a baba-börzéken és az adok-veszek oldalakon.

3# Babakocsi, hordozó

A multifunkciós babakocsikat igen sokáig használják a szülők, szerencsére már ez is nagy lépés a fölösleges vásárlás visszaszorításában. Azonban, ha a kicsik kinövik az adott járgányt, bizony új után kell nézni. Ezért sem kell feltétlenül a babaáruházba rohanni, érdemes körbe kérdezni az babás ismerősök között, vagy szétnézni egy apróhirdetéses oldalon. A babakocsik, ha nincsnek agyon használva, akár 2-4 gyereket is kiszolgálnak, a hordozókat, gyereküléseket azért érdemes alaposan szemügyre venni, esetleg szervizeltetni, hogy biztonságosak-e még.

4# Műanyag járgányok

A bébikompok, járássegítők, tili-toli játékok zömmel masszív műanyagból készülnek, amelyek gyártása során sajnos nem kevés káros anyag kerül a környezetbe. Természetesen választhatunk környezettudatos gyártótól is termékeket, de ha esetleg van valamilyen alkalmatosság az ismerősi körünkben, ami felszabadult, bátran fogadjuk el; ha pedig a sajátunk kerül használaton kívülre, akkor adjuk tovább egy gyerkőcnek, akinek épp szüksége lenne rá.

+1# Cumisüvegek

Senkit nem akarunk arra buzdítani, hogy használt cumisüvegből etesse a gyermekét – már legalábbis, ami a cumi szilikon részét illeti, hiszen azok alaposan elhasználódnak. De egy keveset használt műanyag flakon rész, vagy akár egy anyagában üveg cumisüveg még bőven tovább örökíthető valaki másnak. Persze ezt mindenkinek a saját értékrendjére bízzuk.

2019. augusztus 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XTrefl