Az agy segít felkészülni az anyaságra! De mégis hogyan?

Az agyunk a terhesség kezdeti szakaszától változni kezd, hogy jobb anyák lehessünk. A testi és lelki változások szuper képességeket fejlesztenek ki.

 

Az agy segít felkészülni az anyaságra! De mégis hogyan?
Extra képességek

A felelősség, amely egy kisbabával együtt jár, új kihívásokat teremt, ezzel minden anya korán szembesül. Pontosan emiatt már a korai szakaszban reagál az agyunk, hogy képesek legyünk az új feladatokkal minél sikeresebben megbirkózni. Azok a területek, amelyek az anyaságért felelősek, jelentős változásokat produkálnak. Az agy egyes részein már a terhesség kezdeti szakaszában eltéréseket fedezhetünk fel.

Új agy, felelősségteljesebb szülő!

Az agyunk bizonyos területei nagyon aktívvá válnak a terhesség alatt és szülés után is. Többek között a szorongásért, emlékekért és érzelmekért felelős terület készít fel bennünket arra, hogy könnyebben értsünk a születendő baba nyelvén. A különböző igényeket a megfelelő módon érzékeljük, és képesek legyünk reagálni rájuk. A szürkeállomány változása a gyermek mentális és érzelmi állapotának felmérésében nyújt segítséget.

Fokozott érzelmek, stresszkezelés

A nők többsége érzelmi hullámoktól szenved, amelyet az ösztrogén termelődés megnövekedése okoz. Az anya agy megtanulja, hogyan tud segíteni a harmónia és egyensúly megtalálásában. Éjszakai ébrenlét és egyéb fizikai megpróbáltatások is várnak az anyára, ennek hatására kiélesednek képességek és érzelmek, amelyek a gyermek szükségleteinek felismerésében segítenek. A szorongást is képes kezelni az agyi változás. 

Okosabb az „anya agy”? Igen!

Számos pozitív változást tapasztalhatunk meg, amikor már anya aggyal létezünk. Intuitívabbak leszünk, a tervező készségünk szárnyra kap, a konfliktuskezeléseink pedig hatékonnyá és egyre kifinomultabbá válnak. Nem utolsó sorban pedig anyaként váratlan szituációkba csöppenhetünk, amikor határozott tettekre leszünk kényszerítve. De aggodalomra semmi ok, az agy erre is tudja a megoldást, a baba megóvása érdekében agyunk felkészül a gyors döntéshozatalra.

A legnagyobb mumus az alváshiány!

Ha ennyi szupererőre tesz szert az anya a várandósság és szülés során, mégis miért érzi úgy, hogy a teljesítményével nincsen megelégedve? A kutatások továbbra is alátámasztják, hogy nem szabad a fáradtság miatt önbizalomhiányosnak lennünk, ugyanis az agyi kapacitás megnövekedése, valamint a baba fejlődése rengeteg energiát igényel. Mind emellett  több száz óra alvást veszít el egy anya hetente a kisbaba születését követő évben. 

Legyünk hálásak, hogy ez a csoda velünk történik meg. Ugyanis anyának lenni a legnagyobb kihívás, és a legszebb ajándék a világon.

 

 
B.Barbara , 2021. november 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó