AZ ANYASÁG KONKRÉT, JÓL LÁTHATÓ VÁLTOZÁSOKAT OKOZ AZ AGYBAN. DE MIÉRT?

A legtöbb anya számára ismerős változás, hogy szülés után feledékenyebb lett és sokkal könnyebben elérzékenyül, mint korábban. Bár ezek nem kimondottan előnyös tulajdonságok, van rá mentség: a szülővé válás.

Alapból könnyen elérzékenyülök, például iszonyatosan meg tudok hatódni attól, ha valakinek sikerül egy igazán ütős ajándékot vennem – gyakran jobban, mint az ünnepelt. A gyerekek óta ez csak rosszabb lett, így már nem is próbálom leplezni a dolgot. Mondjuk, a mélypont az volt, amikor képes voltam egy tévéreklámon is elérzékenyülni.

Ez a jelenség a feledékenységgel karöltve a kismamák számára nem újdonság, rendszerint a hormonokra és a fáradtságra szoktuk fogni a dolgot. De a helyzet az, hogy az első gyerekvállalással megváltozik a nő agya, mégpedig azért, hogy jobban megértse a kisbaba jelzéseit, írja dr. Vanessa LoBue a Psychology Today hasábjain.

A Barcelonai Autonóm Egyetem kutatói nők agyának szülés előtti és szülés utáni felvételeit összehasonlítva megállapították, hogy az agy szerkezetében tapasztalható változások tartósak, legalább két évig fennállnak. Ezek a változások alapvetően az agynak azokra a területeire terjednek ki, amelyek akkor aktiválódnak, amikor a nőknek a saját kisbabájuk képét mutatták. A szakemberek szerint a változások segítenek abban, hogy a nők felkészüljenek az anyaságra, és hogy könnyebben megértsék a kisbaba jelzéseit, felismerjék a szükségleteit.

AZ ANYASÁG KONKRÉT, JÓL LÁTHATÓ VÁLTOZÁSOKAT OKOZ AZ AGYBAN. DE MIÉRT?

A cikk folytatása: divány.hu

2019. szeptember 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó