Baba mellett home office? Lehetséges!

Anyukák nyilatkoztak arról, hogy hogyan érdemes otthonról dolgozni baba mellett. Marisa Iallonardo, a Goodhousekeeping online magazin szerzője gyűjtötte össze ezeket a hasznos tippeket. Továbbá a saját tapasztalatait is megosztotta, hiszen ő is otthonról dolgozott a gyermekei születése után. 


Munka a baba alvásideje alatt

A babák napközben többször alszanak, ami remek lehetőséget nyújt az otthonról dolgozó anyukáknak. Az alvásidő alatt érdemes a nagyobb figyelmet igénylő munkákat elvégezni, az egyszerűbbek pedig bátran időzíthetőek későbbi időpontokra. Az utóbbi feladatokat javasolt akkor elvégezni, mikor a gyermek a legnyugodtabb, ilyen például az alvás utáni időszak. Szóval az alvásidő, valamint az azt követő időszak tökéletesen alkalmas otthoni munkavégzésre a megkérdezett anyukák tapasztalatai alapján.

Továbbá a babahordozó is segíthet a home office hatékonyabbá tételében. Ha magadon hordod a picit, akkor a konyhapultnál állva is lehet dolgozni. Így ringatni lehet a gyerkőcöt, aki könnyebben elalszik, és ez idő alatt néhány egyszerű feladatot kényelmesen el lehet végezni. Szerencsés esetben olyan mélyen alszik, hogy telefonhívásokra is sor kerülhet.

Mikor jó választás a rugalmas munkaidő?

Érdemes rugalmas munkaidőt választani, amennyiben a feladatok ezt lehetővé teszik. Így lehet kora reggel, ebéd után vagy pedig késő este dolgozni. Természetesen a rugalmas munkaidő csak akkor jó választás, ha ebben az esetben is el tudod végezni a feladatokat. Ha neked nehezen megy a munka és a pihenés közötti egyensúlyt megteremteni, akkor célszerű beosztást készíteni, és azt pontosan betartani.

Továbbá ma már számos olyan applikáció és funkció van, mely megkönnyíti a munkavégzést. Ezeket mindenképpen érdemes letölteni a telefonra, hogy ne kelljen minden helyzetben a laptopot használni. Sokkal egyszerűbb elővenni az okostelefont, mint leülni az asztalhoz a babával.

Szünetekre feltétlenül szükség van

Jól jönnek a szünetek a mindennapok során, hiszen ez idő alatt ki lehet vinni a babát levegőzni, és el lehet végezni a kisebb házimunkákat. Célszerű előre meghatározni, hogy a munkaidő mikor szakítható meg szünetekkel, így elkerülhetőek a kellemetlen szituációk.

Azzal mindenképpen érdemes tisztában lenni, hogy a home office baba mellett nem egyszerű. Valószínűleg a legnagyobb erőfeszítések mellett sem fog elsőre tökéletesen sikerülni. Emiatt ne legyen bűntudatod. A nehézségeken néhány hét alatt túl lehet lendülni, és kialakul a tökéletes napirend, mely lehetővé teszi, hogy a babára és a munkára is jusson idő.

 

Forrás: Goodhousekeeping.com 

 

S. Dóra , 2022. június 24.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?