Babát vársz? Így faragd le a kiadásaid

Egy új családtag érkezése óriási esemény, túlzás nélkül az egyik legnagyobb boldogság az életben. Sajnos azonban gyakran beárnyékolják a szüléssel és a csöppségről való gondoskodással kapcsolatos kiadások. Van azonban egy olyan lehetőség, amelynek révén akár 150 000 forint adóvisszatérítéssel is csökkenthetők ezek a költségek. 

 

 

1. A szülés

Egy gyermek világrajövetele mérföldkő a szülők életében. Éppen ezért nem mindegy, hogy hol, milyen körülmények között történik a szülés - és főleg ki lesz a szülészorvos. Minden kismama és apuka igyekszik a lehető legjobb kórházat és orvost “megcsípni”, ez azonban nem mindig olyan egyszerű. 

Az egyik választás az állami intézményekben elérhető alapellátás, amely ingyenes - legalábbis papíron. Sajnos az esetek többségében ilyenkor előkerül a boríték, ami a szülők reményei szerint szavatolja a személyre szóló figyelmet és törődést. Ez legtöbbször biztosan így is van, ugyanakkor gyakran hallani idő előtt megindított, császármetszéssel végződő szülésekről, amelyeknek nem feltétlenül kellett volna így alakulniuk. Nem is beszélve az egy- vagy kétágyas szobáért zsebbe csúsztatott összegekről, amelyek több százezer forintra is rúghatnak. 

Babát vársz? Így faragd le a kiadásaid

Fotó: Pixabay

A másik lehetőség, hogy magánellátást veszel igénybe. Ennek ára első látásra kissé borsosnak tűnik, hiszen 400 000 forint környékén indulnak az árak - de csak első látásra. Persze ennél jóval drágább szolgáltatást is igénybe vehetsz, külön családi szobával, ilyenkor az orvos és a szülésznő személyét is te választhatod meg. Viszont a magánellátásban minden kiadásod le van papírozva, és pontosan tudod, az adott összegért milyen minőségi szolgáltatást várhatsz cserébe. Ráadásul az egészségpénztár, illetve az adóvisszatérítés segítségével ezt az összeget jelentősen, 20%-kal csökkentheted.

2. Szülés után

Miután a csöppség a világra jött, számos egyéb, kisebb-nagyobb kiadás következik. Lássuk, melyek ezek - a teljesség igénye nélkül: 

  • pelenka - 5-10 000 Ft

  • popsitörlő - 2-3 000 Ft

  • anyatejgyűjtő zacskó 2-4 000 Ft

  • tápszer 3-6 000 Ft

  • babaápolási szerek: - babafürdető, babaolaj, hintőpor 2-3 000 Ft.

  • vitaminok, gyógyszerek - 2-3 000 Ft

  • cumi - 1-2000 Ft

  • textilpelenka - 3000 forinttól

Külön-külön nem tűnik annyira soknak, de összeadva kiderül, hogy mindez 20-35 000  forintot tesz ki minden hónapban. Szerencsére az egészségpénztár ezeknek a költségeknek a kiegyenlítésére is alkalmas. Nézzük meg, hogyan élhetsz vele!

Egészségpénztárral lefaraghatod a kiadásokat

Az egészségpénztár lényege, hogy az egészségszámládra befizetett pénzből fedezed a gyógyászati jellegű kiadásaidat. De akár egyes életmódjavító ráfordításaidat is fizetheted az egészségszámládról, mint például a lakáshitel-törlesztést. Ha minden hónapban befizetsz egy adott összeget, ezzel takarékoskodhatsz, és felkészülhetsz a váratlan kiadásokra is. De ha nem költöd el a pénzt, akkor is dolgozik, ugyanis lekötheted. Így pedig adómentes hozamot zsebelhetsz be - ráadásul a lekötött összeg után 10%-os SZJA-visszatérítést igényelhetsz a befizetett adódból. Ráadásul mindezt a 20%-os adó-visszatérítésen felül. Az egészségpénztári tagság legnagyobb előnye ugyanis, hogy a pénztári számládra feltöltött összeg után 20% adó-visszatérítést igényelhetsz a következő évben, a bevallásodon keresztül. Így akár 150 000 forintot is visszakaphatsz évente. 

Sőt, nem csak a saját, hanem a családtagjaid egészségügyi kiadásait is fedezheted a számládról. Így semmilyen utólagos adminisztrációt nem kell végezned, ha pedig társkártyákat igényelsz, hozzátartozóid is igénybe vehetik az egészségszámlával elérhető egészségügyi termékeket és szolgáltatásokat. 

Mire használható az egészségpénztárba befizetett összeg?

A témánál maradva: minden, a szüléssel kapcsolatos orvosi ellátás és szolgáltatás, kezelés térítésére, és a korábban felsorolt szülés utáni, babával kapcsolatos kiadások fedezésére egyaránt használható. Sőt, azoknak az egyszeri tételeknek a kiegyenlítésére is, amelyek az újszülött érkezéséhez kapcsolódnak. Mint például a légzésfigyelő, babamérleg stb.

Fotó: Pixabay

A fentieken túl pedig gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, a legkülönfélébb orvosi vizsgálatok, kezelések (például fogászat, urológia, nőgyógyászat stb) igénybevételére is. Persze csak abban az esetben, ha az adott kórház, orvos, illetve szolgáltató szerződésben áll a pénztárral, amelynek tagja vagy. 

Melyik pénztárt válaszd?

Az OTP Egészségpénztár nem csak az egyik legnagyobb hazai egészségpénztár, de emellett a legjelentősebb pénzintézet, az OTP Bankcsoport tagja. Az OTP EP mögött álló OTP Bankcsoport viszont biztosítja, hogy minden pénztártag teljes mértékben nyugodt lehet a pénzét illetően. 

Az OTP Egészségpénztárban is azzal a sok évtizedes tapasztalattal és ügyfélközpontú szemléletmóddal találkozol, ami a kezdetek óta jellemző az OTP-re. Az OTP EP-vel szerződött egészségügyi szolgáltatók népes tábora pedig garantálja, hogy a legjobb ellátásban részesülj. Hab a tortán, hogy ezek a szolgáltatók gyakran nyújtanak további jelentős kedvezményeket a pénztártagoknak. Ennek is köszönhető, hogy az OTP EP taglétszáma már átlépte a 270 ezres küszöböt, és folyamatosan növekszik. 

2020. március 06.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó