Babavárás és a zene!

Sokszor hallhatjuk, hogy a zene megnyugtat, ösztönöz minket és jótékony hatásai is vannak. Ha rossz kedvünk van, vagy ha éppen kicsattanunk az örömtől, ha éppen esküvőn vagyunk vagy temetésen, vagy csak a házimunkát végezzük el otthon, a zene az ami legtöbbször ott van velünk és segít kicsit az érzékeinket megnyugtatni. 

Amikor eljön a nagy pillanat és kiderül, hogy mi is egy csoda részesei lettünk és babát várunk, azt mondják, hogy a pici már akkor is reagál a zenére, amikor még csak a hasunkban van. Vajon mindez igaz és ha igen, akkor van valami különleges zene amit hallgassunk, amíg a pici a hasunkban növekszik, vagy teljesen mindegy, hogy rockot vagy éppen klasszikus zenét hallgatsz? 

Bár egy korábbi cikkből kiderül, hogy sok kutató úgy gondolja, már a 16. héttől érzékeli a magzat a zajokat, de ami teljesen biztos, hogy a 24. héttől már teljesen képes reagálni a hangokra és elkülöníteni azokat. Azoknál a babáknál, akiknél még magzatkorukban az édesanyjuk zenét hallgatott, születésük után sokkal gyorsabban haladnak a beszédfejlődésben és mindemellett nyugodtabbak is lesznek. Tudósok azt is megállapították, hogy a rockzenéért nem igazán vannak oda a picik, de a komolyzenét annál inkább szeretik, mert megnyugtatja őket.[1]

Persze van úgy, hogy nem szeretjük a komolyzenét, de vannak lágyabb, kellemes hangzásúak is, ilyenek például Mozart:Kis éji zenéje, ami talán picit ritmusosabb, Vivaldi: 4 évszakja, ami valóban lágy és kellemes, vagy vannak kifejezetten kismamáknak lévő összeállítások, amit szintén érdemes megkeresni az interneten. A babaaltatódalokra talán még mi is teljesen ki tudunk kapcsolni és mindemellett dúdolhatunk is vagy énekelhetünk mellette. Semmiképp ne törődjünk azzal, hogy mennyire hamiskás a hangunk, higgyétek el a picitől nem fogunk ezért letolást kapni. Ezzel még közelebb kerülünk hozzájuk.

Mindenképpen érdemes ezeket a módszereket alkalmazni, mert nem csak jótékony hatása van, de ezzel megnyugtatjuk magunkat és a picit is. Szülés után pedig szintén sokat segít, ha azt a zenét kapcsoljuk be, amit akkor hallgattunk, amikor a csöppség még a hasunkban volt, mivel a pici reagálni fog rá és a sírásnál is megnyugtatja majd.

 

[1] http://www.mentalis-magzatneveles.com/news/a-zene-hatasa-a-magzati-fejlodesre-/

Kovács Alexandra , 2016. június 24.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó