Biztonságos-e az influenza elleni védőoltás terhes kismamáknak? Veszélyes-e az influenza vírus a magzatra? – A kismamák 8 leggyakoribb kérdése az influenza kapcsán

Ártalmas-e terhes kismamákra az influenza vírus? A terhesség mely szakaszában veszélyezteti az influenzavírus a magzatot?  Biztonságos-e az influenza elleni védőoltás várandós kismamák esetén? Válaszok a cikkben!


 

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2010. szeptember 21-én részletes tájékoztatót adott ki a 2010/2011-es influenza szezonra vonatkozóan, benne külön információval a kismamák számára.
Az alábbiakban a várandós kismamákra vonatkozó leggyakoribb kérdéseket járjuk körül.

Biztonságos-e az influenza elleni védőoltás terhes kismamáknak? Veszélyes-e az influenza vírus a magzatra? – A kismamák 8 leggyakoribb kérdése az influenza kapcsán

1.Veszélyes-e a kismamákra az influenzavírus?

Ma már egyértelmű, hogy a kismamák a leginkább veszélyeztetett csoportok közé tartoznak. A nemzetközi vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a várandós nők jóval nagyobb kockázatnak vannak kitéve az influenza súlyos lefolyását tekintve, és gyakrabban szorulnak kórházi kezelésre, mint a kockázati csoportba nem tartozók. Az influenza súlyos lefolyású megbetegedést okozhat náluk, a lázas állapot pedig növeli a fejlődési rendellenességek előfordulásának kockázatát a magzatnál.

2. Milyen problémákat okozhat a vírus, milyen hatása lehet a magzatra?

 Várandós nők esetén gyakrabban fordul elő súlyos lefolyás, szövődmények és kórházi kezelés. Az influenzavírus a méhlepényen nem jut át. Közvetlen hatása a magzatra nincsen. Azonban az influenza egyik gyakori tünete, a magas láz veszélyes a magzatra, például idegcsőzáródási rendellenességet okozhat a terhesség elő harmadában, és koraszülést az utolsó harmadban.

3.Kaphat-e védőoltást a kismama?

 A várandós nők számára kifejezetten ajánlott az influenza elleni védőoltás, amelyet térítésmentesen kérhetnek orvosuktól. Nincs ellenjavallata a várandósság alatti oltásnak, mivel a vakcina elölt vírusokat tartalmaz, és a szezonális influenza elleni vakcinák sokéves tapasztalatai alapján sem találták azt a magzatra ártalmasnak. Az influenza elleni oltásnak az elsődleges célja az anyai halálozás, illetve a súlyos kimenetelű anyai és magzati szövődmények megelőzése. Minden más oltáshoz hasonlóan az influenzaoltás sem jelent 100% védelmet, a beoltottak egy kisebb hányadánál az oltás ellenére is előfordulhat megbetegedés. Az oltottak között előforduló megbetegedés azonban jellemzően enyhe lefolyású. Ennek következtében a megelőző-higiénés szabályokat védőoltást követően is javasolt betartani, továbbá influenzaszerű tünetek észlelésekor azonnal fel kell venni a kapcsolatot a kezelőorvossal, aki mérlegelni fogja a gyógyszeres kezelés mielőbbi megkezdését ezekben az esetekben is.

4.Biztonságos-e a védőoltás a várandós nők számára?

 Az oltás a legjobb megoldás az influenza elleni védelem megszerzéséhez. Egy várandós nőnek, ha az influenza bármelyik fajtáját is megkapja, nagyobb esélye van, hogy súlyos egészségi problémái legyenek. Ha egy várandós nő influenza elleni védőoltást kap, az megvédheti őt is és a babát is. Kutatások azt mutatják, hogy egy influenza védőoltásban részesült várandós nő kisebb gyakorisággal betegszik meg influenzában, mint egy olyan várandós nő, aki nem kapott influenza védőoltást. Azok a babák, akiknek az édesanyja a terhesség alatt kapott influenza elleni védőoltást, szintén ritkábban betegszenek meg influenzában életük első néhány hónapjában. A szezonális influenza elleni védőoltást hosszú évek óta több millió várandós nő kapja meg a világon.

5.Miért ajánlott a terhes nőknek a védőoltás?

 A mértékadó nemzetközi szervezetek, így a WHO, és a CDC szerint is az oltás a legjobb megoldás az influenza elleni védelem megszerzéséhez. Ha egy várandós nő influenza elleni védőoltást kap, az megvédheti őt is és a babát is a betegség kialakulásától. Azokat a babákat, akiknek az édesanyja a terhesség alatt kapott influenza védőoltást, életük első hónapjaiban az anyától kapott ellenanyag megvédheti a betegségtől.

6. A terhesség bármely szakaszában megkaphatja a védőoltást a kismama? A terhesség első harmadában miként védekezhet az influenza ellen?

 Ha kismama a veszélyeztetett csoportba tartozik (például cukorbeteg, asztmás), mindenképpen szükséges a fokozott védelem, azaz a védőoltás. Az egészséges kismamáknak azt kell mérlegelniük, hogy biztosan meg tudják-e védeni magukat a fertőzéstől, a vele járó magas láztól, amely a terhesség első harmadában például a magzatnál okozhat fejlődési rendellenességet. A terhesség első harmadában végzett védőoltással a magzat egészséges fejlődését védik. A terhesség harmadik harmadában is védi a védőoltás a születendő gyermeket (a magas láz megelőzésével csökkenti a koraszülés kockázatát, illetve védi az újszülöttet a fertőzéstől és a súlyos lefolyású megbetegedéstől). Javasoljuk, hogy valamennyi kismama a terhes gondozáson a kezelőorvosával együtt hozza meg a számára és magzatára legjobb döntést.

7.Mit tehet a kismama, ha úgy gondolja, hogy elkapta az influenzát?

 A kismamák fokozott kockázatnak vannak kitéve az influenza szövődményeit tekintve, ezért influenzaszerű tünetek észlelése esetén haladéktalanul forduljanak háziorvosukhoz, és orvosukkal konzultálva mielőbb kezdjék el a lázcsillapítást és a gyógyszeres kezelést. A megelőző intézkedéseket tekintve a várandós nőkre ugyanazok az iránymutatások vonatkoznak, mint másokra.

8.Hogyan csillapítsa a lázát a kismama?

 A megbetegedés tüneteként jelentkező magas lázat mindenképpen kezelni kell. Nem gyógyszeres módja is van a lázcsillapításnak, például a hűtőfürdő, hűtőborogatás (priznic), amelyet alacsony láznál önmagában, magasabb láznál pedig kiegészítésként javasolt alkalmazni a gyógyszeres lázcsillapítás mellett. Többféle lázcsillapító gyógyszer kapható vény nélkül a gyógyszertárakban, különféle hatóanyag-tartalommal. Ezek a gyógyszerek egyrészt lázcsillapító, másrészt fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. A vásárlás előtt érdemes konzultálnia nőgyógyászával, háziorvosával a megfelelő szer kiválasztásáról. A lázcsillapítók közül is elsőként a paracetamol ajánlható, de az acetilszalicilsav is adható a várandósság utolsó hónapját kivéve. Ezeknek a lázcsillapítóknak nincs káros hatása a magzatra. A gyógyszer kiválasztásakor az ismert gyógyszerallergiára is figyelemmel kell lenni.

Forrás: oltasbiztonsag.hu

A cikk a VACSATC engedélyével jelenik meg.

Szinetár Rita , 2017. november 15.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?