Dúla vs. szülésznő: Ezek a különbségek és hogyan válasszon

Az elnevezéseket gyakran felváltva használják, de a dúlák és a szülésznők nagyon különböző szerepeket töltenek be. Segítünk eldönteni, hogy melyik lehetőség a legjobb a Te számodra (tipp: lehet, hogy mindkettő, szóval mindenképp olvasd végig!).

 


Ne keverd a szezont a fazonnal!

Azt mondják, hogy egy falu kell egy baba felneveléséhez, de néha úgy tűnik, hogy egy falu kell ahhoz is, hogy a világra jöjjön. Az orvosoktól a nővéreken át a bábákig és a dúlákig számos szerepet játszhatnak a szüléssel foglalkozó szakemberek - és ha nem vagy teljesen biztos benne, hogy mi a különbség a bába és a dúla között, vagy hol húzódik a határ a feladataik között, nem vagy egyedül - ugyanis sokáig én se tudtam. A dúlák és a szülésznők szerepét különösen félreértik, pedig e két megnevezés között óriási a különbség. Mondom is, hogy mi.

A zűrzavar egy része abból adódhat, hogy egyes bábák dúlaként is dolgoznak. Egy ohiói blogon olvastam Emily Kurtz írását, aki egy ohiói dúla/bábaasszony: "A bábák és a dúlák abban hasonlítanak egymásra, hogy szülő egyéneket támogatnak. Azonban nagyon különböző szerepük és tevékenységi körük van a terhesség, a szülés és a szülés utáni időszakban" .

Mit csinálnak a bábák?

"A szülésznők a terhesség, a szülés és a közvetlen szülés utáni időszak alatt nyújtanak orvosi ellátást. Havonta látnak téged a szülés előtti találkozókon (a vége felé gyakrabban), és meggyőződnek arról, hogy te és a baba jól vagytok. Ők vállalják a klinikai szerepet. Részt vesznek a szülésedben, és képzettek arra, hogy vészhelyzetben segítsenek" - magyarázta Kurtz az írásában.

A különbségtétel nagy része a képzésen múlik. "A szülésznőket, legyen szó akár diplomás ápolónő-bábáról, akár diplomás szülésznőről, szigorú programokon keresztül képzik, majd végül tanúsítványt kapnak" - mondja Amy Kayler, az atlantai Northside Women’s Specialists szülészeti igazgatója. "Tanulnak a jóléti gondozásról, a normál terhességről és a terhesség gyakori szövődményeiről, valamint a normál vajúdásról, szülésről és születésről, beleértve a magzati állapotfelmérést és jólétet. Felelősek a nő és a baba gondozásáért a vajúdás alatt, és a biztonságos szülés biztosításáért." Ezt olvasva pedig bizonyossá vált számomra, hogy meglehet, nagy a különbség a dúla és a bába vagy szülésznő feladatai között, azonban mindhárom komplex hivatás.

Érzéstelenítő nélkül?!

Na, de mi is a lényeg? A szülésznők képesek a szülésnél segédkezni, és a közhiedelemmel ellentétben ezt nem csak kórházi környezetben teszik. "Történelmileg a bábák inkább a kórházon kívüli szüléseken való részvételről és a "természetesebb szülést" preferáló nők gondozásáról voltak ismertek, különösen kevés vagy semmilyen fájdalomcsillapítással" - írta Kayler. Ennél a pontnál a fájdalomcsillapítás nélküli hangsúlyon kicsit elrettentem. Belegondoltam, elképzeltem. Hát huhh, azok a nők igazi hősök lehettek, ahogy a maiak is azok! "2017-ben az ACNM által gyűjtött adatok azt mutatták, hogy a hitelesített ápolónő-bábák a szülések körülbelül kilenc százalékában vesznek részt az Egyesült Államokban, ezek többsége kórházakban zajlik, epidurális érzéstelenítéssel, mint fájdalomcsillapítási lehetőséggel."


Mit csinálnak a dúlák?

A dúlák a szülésznőkkel ellentétben a szülésnél nem segédkeznek. Nincsenek rá orvosilag kiképezve, hogy szakszerűen végigvezessék a folyamatot, így nem is ismerik a komplikációkra utaló jeleket. Na de mit is csinálnak akkor pontosan? Kisebb a felelősségük, vagy kevesebb a teendőjük? Közel sem. "Arra vagyunk kiképezve, hogy segítsünk döntéseket hozni a vajúdás során, arra vagyunk kiképezve, hogy irányítsunk, hogy amikor megindul a vajúdás, magabiztos legyél a döntéseidben" – nyilatkozta egy érintett a témában. "Fizikai, érzelmi és információs támogatást nyújtunk".

Ez a támogatás magában foglalhatja azt, hogy segítenek a szülő személynek egy adott szülési mód mellett érvelni, pozíciós javaslatokat kínálnak a fájdalomcsillapításhoz, vagy akár támogatják a vajúdó személy partnerét a szülőszobában. Mert igen, a szülés a társakat is megviseli, mert gyakorlatilag tehetetlenek a helyzetben, pedig legszívesebben ténylegesen segítenének. A dúlává válás minősítési folyamatot foglal magában.

Mit ér a szülésznő felfogadása?

Néhány várandós anya úgy dönt, hogy szülésznőhöz fordul, nem pedig szülészorvoshoz. Ez a választás nagyrészt a tapasztalaton múlik: A szülésznők arról ismertek, hogy "természetesebb" megközelítést kínálnak. Joy szerint sokan számolnak be arról, hogy a szülésznők jobban meghallgatják és megértik őket, mint a szülész-nőgyógyászok.

De ennek ellenére nem kell mindig az egyiket vagy a másikat választanod. A legtöbb és mellesleg legjobb helyzetben van egy együttműködési megállapodás a szülésznő és a szülészorvos között; ha ilyen helyzetben voltál részes – szerencsés vagy. Ilyen esetekben az orvos rendelkezésre áll, ha valami olyan dolog merül fel, ami a szülésznő hatáskörén kívüli ellátást igényel, vagy ha tényleges beavatkozásra, segítségre volna szüksége. Az ő praxisukban gyakran vannak olyan anyukák, akik inkább a szülésznőket keresik fel a szülés előtti látogatásai során, még akkor is, ha tudják, hogy egy orvosnál lesz a tervezett császármetszés, ami nem baj, ez is egy járható út, én is így tettem egyébként.

Kayler szerint a bonyolult vagy nagy kockázatú terhességben szenvedő anyák akkor is bevonhatják a bábákat az ügyükbe, ha végig szülész-nőgyógyászhoz járnak.

Miért érdemes dúlával dolgozni?

Egy kis kutakodás után rengeteg statisztikai adat támasztotta alá a dúlák előnyeit. Ezek szerint 28 százalékkal kisebb a császármetszés valószínűsége, amennyiben a szülést dúlával csináljuk végig. Ez óriási, nem? Sőt, néhány biztosítótársaság felismerte a dúlák fontosságát, és pont ezért fedezi a költségüket, mert az orvosi költségek összességében csökkennek, ha jelen van egy dúla.

Mivel a dúlák teljes figyelmüket egyszerre egy szülő személyre fordítják, nem szabad alábecsülni azt a képességüket, hogy megváltoztassák a szülés kimenetelét, hisz az érzelmek mindig is közrejátszottak az aktuálisan lefolyó szituációban, miért pont a szülés lenne ez alól kivétel?

"Az egyik legnagyobb ok, amiért érdemes dúlát fogadni, hogy valaki végig veled legyen a vajúdás és a szülés során" – mondja egy szakavatott a témában. Én például egy szülésznővel szültem az első gyermekemnél, de neki más páciensei is voltak - mivel ugye nővéreknek más pácienseik is vannak -, ahogy az orvosoknak is, viszont a dúla viszont állandó partnerem volt.

Melyik lehetőség a megfelelő a Te számodra?

Mit szólnál mindkettőhöz? A szülésznők és a dúlák gyakran együttműködnek egymással. Még egy olyan személy is, mint Kurtz, aki mindkét szerep betöltésére képzett, jellemzően egyszerre csak az egyiket tölti be. Továbbá a dúlák nagyban hozzájárulnak a kulturálisan kompetens gondozáshoz, hidd el, szükségünk van rájuk a szülőszobákban. Viszont, ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk élni a dúla szolgáltatásaival, szeretnénk tudni, hogyan is juthatunk hozzá, igaz?

Hogyan fizetnek ezekért a szolgáltatásokért?

Ezekben az esetekben gyakran előfordul, hogy a szülésznő által végzett szülést a konzultáló orvos alatt számlázzák ki, legalábbis ezt olvastam egy korábbi folyóiratban. Az otthonszülést pedig általában nem fedezik, úgyhogy az teljes mértékben önköltséges.

Tehát egyes biztosítótársaságok fedezik a dúla-szolgáltatásokat, de sok várandós szülő számára anyagilag továbbra is elérhetetlenek. A dúlák díjai azonban széles skálán mozognak. Ilyen esetekre azt tudom javasolni, mint laikus, hogy használjunk egy olyan forrást, mint akár a külföldi Doula Match, hogy találjunk valakit, aki az árkategóriánkon belül dolgozik - lehet, hogy találunk valakit, aki ingyenes szolgáltatásokat is nyújt, miközben átesik a teljesen hitelesített dúlává válás képzési folyamatán.

 

D. Dominika , 2022. április 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár