Elegendő mennyiségű folyadékot fogyaszt gyermekünk? Mikre figyeljünk? - A vízfogyasztásról testünk jelzései alapaján

Itt van a kánikula. A vízmennyiség elfogyasztását illetően, mi az, amire leginkább érdemes figyelnünk? Iszunk-e eleget? De mit igyunk, ami egészséges is? - Receptek! Honnan tudjuk megállapítani, hogy kellő mennyiségű folyadékot kapott a szervezetünk? Hogyan tudunk szülőként figyelni a gyermekünkre, hogy azt az adott mennyiégű folyadékot bevigye, amire szüksége van? 


Igen, a vízfogyasztás nagyon fontos az emberi szervezet számára, hiszen akkor tud megfelelően működni, ha a folyadék felvétele és leadása egyensúlyban van, ugyanis a víznek hatalmas szerepe van a szervezetünk kiegyensúlyozott működésében. Kezdve a vérkeringéstől a tápanyagok salakanyagok oldásán/szállításán keresztül a vastagbél tisztításon át egészen a hőmérsékletháztartásig, ami szintén nagyon egyedi. Amit szintén rengeteg tényező befolyásol: sportolás, táplálkozás, pára, betegségek, külső hőmérséklet stb., hogy csak a legismertebbeket említsük.

Ebben a nagy melegben pedig valóban óvatlan a dehidratáció. Eleve fokozott figyelem szükséges a vízfogyasztásunkra ugyanis a folyadékbevitelét illetően az erre vonatkozó szervezet által küldött üzenetek még gyakrabban maradnak olvasatlanul, vagy kerülnek a spam mappába. Ami a gyermekekre különösen érvényes hiszen az ő figyelmük még kevésbé van kifejlődve. Esetükben, mint minden embernél is, szintén egyedi a szükséges folyadékbevitel mennyisége. Amire érdemes és tudunk figyelni, hogy a nap folyamán körülbelül hat-hétszer igyanak megközelítőleg 1-2 dl folyadék mennyiséget. Mindez különösen fontos, ugyanis a dehidratációnak komoly következményei lehetnek. Már 2%-os folyadék vesztésnél csökken a szellemi- és fizikai teljesítőképességünk. Majd a tünetek fokozódnak és fáradtság, fejfájás, éhségérzet jelentkezik (így nem utolsó sorban a vonalainkon is segít, ha odafigyelünk a folyadék bevitelünkre). Amikor eljutunk odáig, hogy szomjúságot érzünk, az már egy hatalmas S.O.S a szervezetünk részéről.

Miért is olyan fontos számunkra a megfelelő vízmennnyiség bevitele?

Nos, számos helyről hallhattuk már, hogy szervezetünk 60-70%-a víz. Ez valóban így van. Létfontosságú szerveink felépítését tekintve, túlnyomó részüket víz alkotja:

  • agyvelő 73%-a,
  • szem üvegtesté kb. 99%,
  • máj 70%-a,
  • vese 83%-a,
  • izmok 75%-a víz

...hogy csak párat említsünk. Mindezen szerveknek létfontosságú a folyamatos rehidratációja. Mint ahogy azt említettünk, testünk akkor működik megfelelően, ha a folyamatosan felvett és a leadott vízmennyiség a megfelelő egyensúlyban van.

Hosszútávon ennek milyen következményei lehetnek, át tud a szervezet állni arra, hogy kevesebb vizet fogyasszon? Ezt érezhetjük hosszú távon normálisnak vagy kielégítőnek?

Az a probléma, hogy a legtöbb esetben nem vesszük észre, hogy szomjasak vagyunk, amikor a szervezetünk jelez. Vagy azt hisszük, hogy éhesek vagyunk és meg sem fordul a fejünkben, hogy épp folyadékpótlásra lenne szükségünk. Ez hosszútávon semmi jóra sem vezet, noha tény azt hinnénk könnyen hozzászoktunk a kevés folyadékbevitelhez. Ekkor azonban a szervezetünk küzd és alkalmazkodik a körülményekhez, amennyire lehetséges. Az energiaminimumra törekvés elve alapján a kevés folyadékpótlást kompenzálni törekszik és a testünk valamely szegmenséből vonja el azt, ami hosszútávon kiszáradáshoz vezet. A dehidratáció, azaz a kiszáradás a legtöbb esetben, akkor jelentkezik, ha fokozódik a víz leadásunk valamilyen betegség kapcsán, vagy, amiről beszéltünk is, elfelejtünk inni. Itt jegyezném meg, hogy nekünk nincsenek vízraktáraink. Ha jól működik a vesénk, gyorsan kiválasztja a felesleget. Így az sem működőképes, ha egész nap semmi folyadékot sem fogyasztunk, majd hirtelen szeretnénk nagyobb mennyiségű vizet magunkhoz venni.

Például egy komoly edzés után, amikor a gyerekünk nagyon szomjas, akkor ne engedjük, hogy egy liter folyadékot egy ültő helyében magába öntsön. Ennek van valamilyen negatív hatása?

Az egyszerre elfogyasztott nagy mennyiségű víznek sajnos nincs sok értelme. A felesleget kiválasztja a vesénk, mindemellett meg is terhelhetjük vele az emésztésünket. Mindemellett érdemes odafigyelni a folyadék hőmérsékletére is. Még ebben a nagy melegben is a szervezetünk számára a szobahőmérsékletű folyadék az ideális. Ugyanis a hideg folyadék lassítja a gyomorműködést azáltal, hogy összehúzza az ereket a gyomorban. Vagyis a hirtelen elfogyasztott nagy mennyiségű víz helyett oszlassuk el az a nap folyamán. Számunkra és a gyermekek számára is célravezetőbb, hogy sportolás előtt egy-két órával is magához vesz némi folyadékot, így az edzés után sem tör rá akkora szomjúság.

Rengeteg cukros üdítő fogy ez nem titok. Mik ennek a negatív hatásai? A szülőket miért lenne erre érdemes figyelmeztetni, hogy nem biztos, hogy jó, ha a gyerekek ennyi mindent össze-vissza isznak?

A cukros üdítő fogyasztása gyakorlatilag olyan, mintha kiskanállal lapátolnánk a szervezetünkbe a finomított kristálycukrot, ami egy felnőtt szervezet számára is iszonyatosan megterhelő, nemhogy egy gyermek esetében. Egy ilyen üdítő ital elfogyasztása gyakorlatilag cukorsokkhoz vezet. A szervezet nem tud mit kezdeni ekkora cukormennyiséggel, amit első körben talán úgy tapasztalhat a szülő a gyereken, hogy milyen kis aktív. Ennek oka a finomítottcukor hatása az agyunkra. Megváltoztatja ugyanis a fehérjeszintjét és ezáltal hiperaktivitást idéz elő és egyszer csak arra leszünk figyelmesek, hogy a gyermekünk hat kört futott a focipályán, leállíthatlan és olyanná vált, mint egy duracell nyuszi. Mindez felnőtteknél is jelentkezik, noha kevésbé szembeötlő, mert másként kezeljük.

Számtalan kutatás bizonyítja a cukros üdítők fogyasztásának káros hatását, ami cukorsokkhoz vezet különösen gyermekek esetében. Temérdek betegség melegágyai, a májkárosodástól kezdve a szív és érrendszeri problémákon át, a különböző gyulladásokon keresztül egészen a metabolikus szindrómáig, hogy az elhízást és a cukorbetegséget már ne is említsük.

A félrecsúszás talán onnan eredhet, hogy az édes íz szeretete és keresésese a DNS-ünkbe kódolt. Hiszen annak természetes formája, ahogyan a természetben megtalálható a gyümölcsökben, zöldségekben, gyors energiát jelentet mindig is az emberi szervezet számára. Az ultrafeldolgozott finomítottcukorral a szervezetünk nem számolt. Emiatt érdemes fokozott figyelemmel kísérni magunk és gyermekünk cukorfogyasztását is, ugyanis nagyon könnyen cukorfüggőség alakul ki, ami a gyermekek esetében különösen érvényes. Minél több cukrot fogyasztunk, annál jobban kívánjuk az édes ízt és egy idő után már mindenben azt keressük. Ezáltal rengeteg táplálékot elhagyunk, mert az nem olyan édes, ami krónikus hiánybetegségekhez, alultápláltsághoz vezet. Egy fejlődő szervezet számára ez még inkább veszélyes. A gyermek szervei, idegrendszere a hiányos táplálkozás miatt nem fejlődnek rendesen és ez a testi betegségek mellett mentális zavarokat vagy fejlődési rendellenességeket produkálhat. A mi felelősségünk felnőttként figyelni gyermekünkre, ugyanis erre ők még nem képesek. Mindez cseppet sem egyszerű, hiszen az ovodában, iskolában látja mit kap a társa, ő is szeretné. Mutassunk neki példát ezzel nagyban hozzájárulunk az egészségükhöz.

Mit adjunk mégis a gyermekünknek a tiszta vízen kívül, hogy az mégsem cukros üdítő legyen?

Számos alternatív, kreatív megoldás működhet. A vízünket lehet lehet ízesíteni, különböző növények (pl. menta, citromfű, uborka) beletételével. Továbbá készíthetünk fermentált leveket, szörpöket, limonádékat. A fermentált levekért a bélbaktériumaik is nagyon hálásak lesznek. Mindemellett készíthetünk akár smothiekat, remek választások gyógyteák, gyümölcsteák természetesen hozzáadott cukor nélkül.

Mindemellett a táplálékunk tartalmaz folyadékot: a levesek, gyümölcsök, zöldségek.

Receptek: 

Bodzás, lime-os, citromos limonádé

5 literhez:
12-15 db bodzavirág
2 db citrom
1 db lime
3 evőkanál 1:4 édesítő
1 mokkáskanál citromsav

Az egészet összekeverjük, lefedjük, 3-4 óra múlva már fogyasztható 

Zöld turmix:
A kissé vadabb ízek kedvelőinek ajánljuk. A teljes értékűvé tétel és immunerősítést szem előtt tartva a zöldségeken kívül egyéb hozzávalókkal.

Hozzávalók:
2 db zellerszár
2 marék bébispenót
fél alma
1 db kígyóuborka
3 g chlorella por (elhanyagolható)
2 g moringa por (elhanyagolható)
3 g Feryagena boimmunrost (elhanyagolható)
6 g marhakollagén- peptid (elhanyagolható)

A hozzávalókat pakoljuk a turmixgépe, összeturmixoljuk és már fogyasztható is 

Céklaturmix:

Gyakran előfordul, főleg nagy melegben, hogy semmit sem kívánunk enni. De ettől még a testünknek szüksége van tápanyagokra, ásványi anyagokra, vitaminokra és rengeteg folyadékra. Többre is, mint gondolnánk, hiszen nagyon sok sót, folyadékot és egyéb anyagokat veszítünk pusztán a hőmérséklet emelkedéséből adódóan. Pláne, ha még mozgunk, esetleg testedzést is végzünk.

Sokaknál bevált (nálam is), hogy a nyári napokon, napközben kerülik a nehezebb ételeket és a vacsorát alakítjuk tartalmasabbá. Persze itt is figyeljünk, hogy lefekvés előtt 3 órát azért hagyjunk emésztésre.

Napközben fogyasszunk turmixokat, amiket mindenféle hasznos tápanyaggal tehetünk teljessé. Természetesen a szilárd táplálék mellé (ügyelve, hogy sohase aprítsunk mindent túlzottan.) Az arányok módosulhatnak az évszaktól függően, de figyeljük magunkat, keressük meg a számunkra megfelelő formát, összetételt, mennyiséget.

Egy édeskésebb turmixrecept, ami sok egészséges összetevőt tartalmaz és még az íze is finom…

Hozzávalók:

1 db kisebb cékla
1 db kígyóuborka
1 db banán
fél alma
2 db zellerszár
egy maréknyi zöld petrezselyem

Hogy mivel tehetjük még izgalmasabbá, az attól függ mire van épp szükségünk.

Egy variáció erre:

10 g Marhakollagén peptid (elhanyagolható)
4 g Freyagena-bio-immunrost (elhanyagolható)
2 g Mg-laktát (elhanyagolható)

Mennyi vízet, folyadékot érdemes fogyasztanunk és hogyan tudjuk megállapítani, hogy kellő mennyiség jutott-e be a szervezetünkbe?

Halhattuk már a bűvös számokat, hogy egy felnőtt szervezet számára napi 2-3 liter, avagy 20ttkg/liter folyadék bevitel szükséges. Mindezen számok kiindulópontnak tökéletesek, de mint, ahogy a táplálkozásnál is, itt is érdemes figyelembe vennünk, hogy minden ember és szervezet egyedi.

Ezek a számok laboratóriumból származó értékek, nincsenek egyénre szabva. Mind a vízháztartás egyensúlyi állandójának a megtartásából származnak és laboratóriumi körülmények között lettek meghatározva. A mi és a gyermekünk folyadékszükséglete függ attól, hogy mennyire ettünk sós ételt, a bőrünkön át mennyi víz párolog, avagy légzésünk során, továbbá a széklettel és vizelettel mennyi víz távozik a szervezetünkből. Ezek mind egyedi befolyásoló tényezők.

Akkor mégis hogyan tudjuk megállapítani, hogy kellően hidratáltak vagyunk-e? Nos, a válasz egyszerű és nem is gondolnánk rá. Figyeljük a vizeletünk színét. Ha az sötét, erőteljesen sárga színű, akkor kevés a folyadék a szervezetünkbe, rehidratálás szükséges. Ha teljesen áttetsző, szinte színtelen, akkor túl sok folyadékot fogyasztottunk. Ha a színe szép szalmasárga, akkor a rehidratáció/dehidratáció, vagyis a vízfelvétel és leadás ideális egyensúlyi állapotban van a szervezetünkben.

 

Dr. Bugris Valéria kutató, vegyész, fitnesz-, életmód- és táplálkozási tanácsadó,  alkalmazott táplálkozás- és élelmiszertudományi szakember

Dr. Bugris Valéria - B.Zs. , 2021. augusztus 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó