Elfér? Elég biztonságos? Egyedül hagyhatom benne a babát? - szabályok az etetőszék használatához

Komoly mérföldkő a baba fejlődésében az a pont, amikor etetőszékbe ülhet. A következőkre figyelj oda, hogy kényelmes és balesetmentes módon tudjátok használni a széket.

 

szabályok az etetőszék használatához
A hozzátáplálás elején még autós babahordozóban, pihenőszékben, esetleg az öledben eteted a babát, mivel 4-6 hónaposan még nem képesek arra, hogy stabilan üljenek. Amikor azonban - átlagosan 8 hónaposan, de ez nagy egyéni eltéréseket mutat - a csecsemő magától felül, elérkezik az idő arra, hogy átkerüljön a speciális, erre a célra kialakított etetőszékbe.

Ez óriási előrelépés. A kicsi onnantól fogva együtt étkezhet a családdal: a szülők nagyon hamar profi módon megtanulnak fél kézzel enni, a másikkal pedig a babát etetni. Az így ebédelő, vacsorázó gyerek néhány hónap múlva akár már az önálló étkezéssel is megpróbálkozik, bár az elején még inkább kézzel, és több étel megy mellé, mint a szájába. Az etetőszék eddigre mindennapos használati tárgy lesz, ezért a körültekintően válaszd ki, és a használata közben ne feledkezz meg a biztonságról.

Így válassz etetőszéket 

Etetőszék vásárlása esetén a következő szempontokat mérlegeld, hogy megkíméld magad a későbbi bosszúságoktól:

 • Könnyen tisztítható? Van eltávolítható huzata, vagy az egészet szét kell szerelned, ha ki szeretnéd mosni? Apró résekbe bele tud ragadni az ételmaradék?

 • Mennyire tűnik tartósnak? Legalább két évig fogjátok használni, de ha terveztek kistestvért, akkor még tovább. Anyagi, fenntarthatósági és praktikus szempontból is inkább egy drágább, de tartósabb darabba ruházzatok be.

 • Elég biztonságos? A legkisebbeket ötpontos biztonsági övvel kell becsatolni, amiből nem tudnak kificánkolni. 

 • Elfér? Kis lakásba célszerűbb asztalhoz rögzíthető széket venni, ami nem foglal sok helyet.

 • Vannak kerekei? Ha van hely, praktikus lehet a kerekeken gördülő etetőszék. Ezt oda húzhatod, ahol épp dolgod van, és a baba úgy játszhat benne, amíg te mással vagy elfoglalva, hogy közben végig tudod őt felügyelni.

 • Dönthető? Még nem stabilan ülő babáknak ajánlják a dönthető etetőszéket, ami sok szempontból praktikus lehet - például oda tudod benne húzni a gyereket a családi asztalhoz, amíg esztek -, de sajnos kanállal etetni nem biztonságos benne a babát. Végszükség esetén cumisüveges etetésre használható, de ebből ne legyen rendszer - a tápszeres baba is megérdemli, hogy szoptatott társához hasonlóan az édesanyja ölében, testközelben kapja a tejet.

Etetőszék - biztonsági szabályok

A következőket tartsd mindig észben, amikor a babát beleteszed a székbe:

 • Minden alkalommal rögzítsd biztonsági övvel! Az öv annyira legyen szoros, hogy a mocorgó baba ne csússzon ki belőle.

 • Mielőtt beleteszed a babát, vess rá egy pillantást, hogy nem törött-e el, megvan-e minden szükséges alkatrésze.

 • Ha a szék összehajtható, ellenőrizd, megfelelően rögzítetted-e, hogy ne a gyerek alatt csukódjon össze.

 • Úgy állítsd fel, hogy ne boruljon fel könnyen.

 • Soha ne hagyd a babát felügyelet nélkül a székben!

 • Ha más vigyáz a babára, magyarázd el neki is az etetőszék működését, és hogy mire kell figyelnie.

Mikor növi ki a gyerek az etetőszéket?

Ez függ a szék típusától, és attól is, hogy a kisgyerek mennyire nyugodt természetű, mennyire önálló. Vannak olyanok, akik már másfél éves korukban szívesen ülnek kisasztalhoz, ahol önállóan, fegyelmezetten étkeznek. Ezt mindenképpen célszerű bátorítani, mert sokkal nagyobb szabadságot ad a gyermeknek. Ha erre még nem képes, nem ül nyugodtan, evés közben hajlamos elszaladgálni, inkább tartsátok tovább a székben, mert rengeteg idegeskedéstől kímélhetitek meg magatokat. Óvodakezdésre azonban már érjétek el, hogy a kicsi evőeszközzel, több-kevésbé segítség nélkül étkezzen, ne az intézményben vegyen először kanalat, villát a kezébe, és ne legyen számára újdonság, hogy akkor is nyugodtan kell ülni az asztalnál, ha nincs övekkel rögzítve.

 

Forrás: verywellfamilly.com

Nyitókép: GettyImages.com 

 

 

Dóri , 2021. november 25.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó