FÉLSZ, HOGY FÁJNI FOG A SZÜLÉS? ÍGY CSÖKKENTHETED A FÉLELMEIDET ÉS A KÍNT GYÓGYSZER NÉLKÜL

A szülés nem feltétlenül jelent halálközeli élményt, amin minél hamarabb túlesik valaki, annál szerencsésebb. Sőt, nem feltétlenül jár egy csomó ijesztő orvosi beavatkozással sem, de ehhez valóban érdemes készülnünk rá már a terhesség elejétől.

People photo created by jcomp - www.freepik.com

Kuharcsik Réka szülésfelkészítő, mentáltréner, mentálhigiénés segítő szakember négy gyermek anyukája. 17 évvel ezelőtt, kismamaként még nagyon félt a szüléstől. Emiatt kezdett el utánanézni annak, hogyan lehet jól szülni. Azt találta, hogy ha az anya mentálisan nyugodt, képes a testét ellazítani, akkor van a legnagyobb statisztikai esélye a háborítatlan szülésnek. Belevetette hát magát a meditáció és a relaxáció világába, és szép lassan, módszeresen átképezte magát banki ingatlanlízing osztályvezetőből relaxációval foglalkozó, diplomás mentálhigiénés szakemberré. Ennek a folyamatában lelt rá a HypnoBirthing programra, aminek végül a hazai oktatójává vált. Szülése szép és inspiráló élmény volt, azóta pedig másoknak segít ehhez hozzájutni.

Alapvető hiedelmünk, hogy a szülés rendkívül stresszes, fájdalmas élmény, és a legutolsó hozzá kötött állapot lenne csak a nyugalom és az ellazulás. A legtöbb anyuka fél a szüléstől, sőt sokan halálközeli élményként emlékeznek vissza rá. Ehhez hozzájárul a folyamat hospitalizáltsága is. 
„A hazai szülési kultúra nem támogatja igazán a természetes, nyugodt szülés folyamatát – magyarázza Réka. – Amikor a kórházba egy olyan kismama érkezik, aki nem különösebben készült a szülésére, könnyen megijed, elkezdi a testét feszíteni, és ezzel máris elkezd az ösztönös szülési folyamata ellen dolgozni. A stressz lassítja a méhszáj megnyílását, és fájdalommal telíti a szöveteket. Így valóban nagyon félelmetes élménnyé is válhat a szülés.”

Amikor egy nő tisztába kerül félelmeinek a testére és a szülés folyamatára gyakorolt negatív hatásaival, egyből motiválttá is válik arra, hogy változtasson ezen. Ha még a várandósság alatt tudatosítjuk magunkban, hogy a szülés természetes élettani folyamat, és ennek tudása minden nő veleszületett képessége, könnyen belesimulunk a szüléshez kapcsolódó megváltozott tudatállapotba. Ez a megváltozott jelenlét ősidők óta minden szülő nőhöz eljön, és segít kapcsolódni testünk szülő folyamatához. Ha tudatosan képesek vagyunk elcsendesíteni az elménket és ellazítani a testünket, akkor a szülés nagy eséllyel háborítatlanul megtörténik. Amikor nyugalom veszi körül az anyát, biztonságban érzi magát, mentálisan felkészült, akkor tud az ösztönös szülési folyamat igazán kibontakozni. Így lehet a szülés szép élmény is. 

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható. 

 

2021. március 09.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó