Fontos előkészületek a szülés előtti napokban

A 37. héttől már minden napot szülés előtti állapotnak lehet tekinteni. Ezalatt az időszak alatt fizikailag és lelkileg is fel kell készülni a szülésre.


Össze kell készíteni a kórházi csomagot

A szülés előtti napokban össze kell készíteni a kórházi csomagot, hogy ne egy hirtelen induló szülésnél kelljen ezzel foglalkozni. Továbbá érdemes a pici ruházatát és az etetéséhez szükséges eszközöket előkészíteni, hogy ne a kórházból való hazaérkezés során kelljen ezzel foglalkozni. Mindemellett természetesen a baba hazaszállításához szükséges tárgyakat is elő kell készíteni, például az autóba a hordozót, valamint az alváshoz szükséges tárgyakat is a helyükre kell tenni.

Az említettek mellett feltétlenül össze kell készíteni a terhesség alatt összegyűjtött papírokat, dokumentumokat és orvosi leleteket, amelyekre szükség lehet majd a kórházban. Ide tartoznak azok a dokumentumok is, amelyek például a támogatásokhoz szükségesek. 

Relaxációs technikák és légzésgyakorlatok

Természetesen a lelki felkészülés is fontos. Ezekben a napokban érdemes a terhesség alatt történt élményeket felvezetni egy naplóba. Ezeket az élményeket később jó lesz visszaolvasni, továbbá a naplóírással elterelhető a figyelem a szüléssel kapcsolatos félelmekről.

Érdemes elsajátítani relaxációs technikákat és légzőgyakorlatokat, amelyek jól fognak jönni akkor amikor a méhösszehúzódások miatt görcsbe rándulnak az izmok. Ugyanis ezek a gyakorlatok nyugtatóan hatnak és javítják a test oxigénellátását. Azért érdemes ezeket a technikákat és gyakorlatokat elsajátítani még a szülési jelek érkezése előtt, mert az intenzív fájdalmak mellett csak a jól bevált módszerekre lehet koncentrálni.

Érdemes rendszeresen eljárni terhesmasszázsra

Ezekben a napokban különösen fontos odafigyelni az egészséges étkezésre, hiszen a szülés nagy energiabefektetést igényel. Továbbá a megfelelő fizikai aktivitás is fontos, azonban kizárólag olyan mozgásformát szabad választani, amely ideális az állapotos test számára. Például jó választás lehet a vízi aerobic, hiszen a vízben nem jut túl nagy teher a gerincre és a medencére. 

Továbbá jó választás lehet a terhesjóga is, hiszen ez is kíméletes edzési formának tekinthető. A szülés előtti megfelelő fizikai aktivitás megkönnyíti a vajúdási szakaszt, szóval mindenképpen érdemes sort keríteni rá. Természetesen egyiket sem szabad erőltetni, csak akkor szabad bármelyik mozgásformát csinálni, ha jólesik a kismama számára. Érdemes rendszeresen eljárni terhesmasszázsra, amely segít enyhíteni a pocak növekedésével járó feszültséget, hiszen a kíméletes mozdulatok serkentik a vérkeringést.

Ezekben a napokban minden kismamában fokozódik a kétely azzal kapcsolatban, hogy hogyan fog megbirkózni a szüléssel. Ezzel az érzéssel nincs semmi gond, teljesen természetes. Azonban nem szabad hagyni, hogy a negatív érzelmek teljes mértékben eluralkodjanak. Mivel minden fejben dől el, tudatosítania kell a kismamának magában azt, hogy a szülés során átélt kellemetlenségek és fájdalmak ahhoz járulnak hozzá, hogy minél előbb megszülethessen a kisbaba. A pici megérkezése pedig minden fájdalmat és kellemetlenséget feledtet majd.

S. Dóra , 2022. október 31.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?