Gyakori kérdések a szüléssel kapcsolatban

Ha még nem tiszta minden részlet a szüléssel kapcsolatban, akkor érdemes megnézned az általunk gyűjtött gyakori kérdéseket és válaszokat.


Milyen jelei lehetnek annak, hogy megindult a szülés?

Nem mindig egyértelmű, sokszor lehet hallani vaklármáról. Ha megreped a burok, elfolyik a magzatvíz, és rendszeresen lehet méhösszehúzódásokat érezni, akkor a szülés megindult. 

Milyen érzés, amikor elfolyik a magzatvíz?
Nem minden esetben folyik el otthon, vannak olyan kismamák, akiknek ebben a szülésznőnek segítenie kell. Előfordulhat, hogy csak csepegni kezd a magzatvíz, de folyhat intenzíven is. A magzatvizet nem tudja visszatartani az édesanya.

Legyen jelen az apa is a szülésnél?
Ez a kérdés is gyakran felmerül, de erre nem lehet általános választ adni. Minden eset más és más, szóval az apának és az anyának együtt kell döntenie erről. Az apás szülés fantasztikus élmény az anyának és az apának egyaránt, ha mindketten készen állnak erre. Amennyiben valamelyik félnek ellenérzése van az apás szüléssel kapcsolatban, semmi esetre sem szabad erőltetni. Arra is van lehetőség, hogy az apa ne legyen végig bent. Ha nem szeretne a vajúdás alatt bent lenni, csak a baba érkezésénél, arra is van mód. Egy személy lehet bent, de nemcsak az édesapa választható, lehet a kismama édesanyja, anyósa, testvére vagy barátnője is. Minden esetben érdemes az adott intézménynél előre érdeklődni a lehetőségekről.

Mennyi ideig tart a vajúdás?
Ezt nem lehet előre pontosan megmondani, átlagban 7-8 óra. Van olyan vajúdás, amely sokkal hamarabb véget ér, és van olyan is, amely sokkal tovább tart. Sürgetésre nem kerülhet sor, amennyiben a magzat és az anya is megfelelő egészségi állapotban van. A szülészorvos döntheti el, hogy mikor ítéli elhúzódónak a vajúdást, és mikor kell esetlegesen beavatkozniuk. 

Milyen pozíciót lehet választani?
Vannak olyan szülészetek, ahol kizárólag felhúzott lábakkal történhet a szülőágyban a kitolási szakasz. Szerencsére már sok olyan intézmény is van, ahol több pozícióra is van lehetőség, kádban is lehet ülni, nagy labdán is lehet ringatózni. Az anya mindig ösztönösen tudja, hogy melyik az a pozíció, amely ideális számára. Érdemes előre érdeklődni az adott szülészeten azzal kapcsolatban, hogy az esetükben mire van lehetőség.

Minden esetben sor kerül gátmetszésre?
Ma már nem kötelező minden hüvelyi szülésnél a gátmetszés. Amennyiben a baba képes e nélkül is kibújni, gátvédelem mellett is születhet. Azonban ez nincs minden szülészeten így, szóval az adott intézményben érdemes előre érdeklődni azzal kapcsolatban, hogy ott mi a belső protokoll.

Érdemes vízben szülni?
Vannak olyan szülészetek, ahol erre van lehetőség, és a kismama választhatja ezt a szülési módot. Azt nem lehet biztosan állítani, hogy kevésbé fájdalmas ez a változat. Amennyiben a szülés veszélyeztetett, nem javasolt a vízben szülés.

S. Dóra , 2023. január 29.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?