Gyermekvállalás: tényleg létezik ideális életkor?

A téma, ami garantáltan minden nőt foglalkoztat.

Valószínűleg nincs olyan lány ezen a bolygón, akit ne ijesztgetnének olykor a biológiai óra ketyegésével. Ha a húszas éveidben jársz, azért, ha a negyvenesben, azért, garantáltan a te környezeted is feldobja időről a gyerekvállalás kérdését.

Sokszor hallani, hogy a húszas éveinkben állunk leginkább készen a várandósságra, azonban ha alaposan körbejárjuk a témát, láthatjuk, hogy ennél sokkal árnyaltabb kérdésről van szó, hiszen minden ember szervezete máshogy működik.

Tehát, mikor érdemes babát vállalni?

womenshealthmag.com cikke szerint valójában nem létezik ideális életkor a gyermekvállaláshoz, hiszen minden terhesség esete egyedi. Egy valami azonban biztos: a termékenység nem tart örökké.

A National Institues of Health szerint a termékenység 32 éves korunkban kezd el csökkenni, majd ez a folyamat 37 évesen felerősödik.

Biológiailag a kamaszéveinkben vagyunk leginkább alkalmasak a babavállalásra, de a testi érettség csak egy dolog, valószínűleg senkinek sem kell megmagyaráznunk, miért rossz ötlet 15 évesen lebabázni. A szakemberek valóban a húszas és a harmincas éveink közötti szakaszt javasolják, hiszen ilyenkor fizikálisan még, mentálisan már a megfelelő életkorban vagyunk.

És ez sajnos nem játék: a Human Reproduction-ben megjelent kutatás szerint a késő harmincas éveinkben mintegy 50%-kal csökkenhet a termékenységünk, és jóval nagyobb eséllyel születhet Down-szindrómás gyermekünk. Míg a betegség valószínűsége a húszas éveinkben 1 az 525-höz, negyven környékén már 1 a 65-höz. A probléma azonban itt nem áll meg: a 35 feletti nőknél nagyobb a halvaszületés, a terhességi cukorbetegség és a koraszülöttség esélye is.

Persze mindez nem törvényszerű, és ahogy mindennek, ennek is két oldala van: minél idősebb egy nő, feltehetőleg annál tájékozottabb és anyagilag is stabilabb, ami szintén kulcsfontosságúak lehet egy egészséges baba világrahozatalában.

Mit jelent az, hogy túl idős?

Ami a gyakorlatot illeti, amíg van ovulációd és menstruációd - tehát körülbelül 50 éves korodig - alkalmas vagy az anyaságra, és ha rendszeres szűrésekre jársz, valamint konzultálsz a nőgyógyászoddal, minden esélyed megvan rá, hogy egészséges babát hozz a világra.

Mivel ahányan vagyunk, annyiféle módon működik a biológiai rendszerünk, nincs "megfelelő" időpont a babavállaláshoz. Ez egyet jelent azzal, hogy nincs "nem megfelelő" sem, csak éppen a kockázati tényezők változhatnak. Egy azonban biztos: ha odafigyelsz az életmódodra és aktív életet élsz, sokkal jobbak az esélyeid harminc felett is.

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

2018. július 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó