Ha fáj a popó, avagy pelenkakiütés

Még soha nem volt pelenkakiütése a kislányomnak. Mindjárt két éves és erősen érdeklődik a bilizés iránt, így azt hittem, hogy megússzuk már ezt a dolgot. Hát mégsem… Egy jó kis antibiotikum kúrának, és a szemfogak együttes növekedésének köszönhetően eléggé eldurvult a helyzet. De mi is a pelenkakiütés? És mit tehetsz, hogy enyhíts a babád fájdalmain?

A babák bőre nagyon érzékeny, a szaru- és hámréteg sokkal vékonyabb, a hámsejtek kapcsolódása is sokkal lazább, mint a felnőtteknél ezért érzékenyebben reagál a bőrük az irritáló hatásokra és a fertőzésekre. Az esetek többségében a kiütést a pelenkával fedett bőrfelületet érő nedvesség okozza. A bőr pH értékének megváltozásának eredményeképpen, megváltozik és károsodik ugyanis a bőr fehérje szerkezete, ennek eredményeképpen könnyen felülfertőződhet a székletben található baktériumok és emésztőgombák által. Mit tegyünk, hogy meggyógyuljon az érzékeny babapopsi?
 
  1. Egy időre felejtsük el a nedves törlőkendőket. A popsitörlők ugyanis tele vannak irritáló kémiai anyagokkal, parfümmel. Hiába szánják érzékeny bőrre, hiába van ráírva a csomagolásra, hogy sensitive a babák bőre érdekében térjünk át a langyos vizes lemosásra, vagy gyors langyosvizes zuhanyzásra.
  2. Fontos, hogy a popót mindig szárazra töröljük, a nedves közeg ugyanis csak ront a helyzeten. Ha a szárazra törölgetés már megoldhatatlan, mert annyira fáj a babának a bőre, akkor bánjunk vele úgy, mint a hímes tojással! Zuhanyzás után messzire tartott hajszárítóval és langyos levegővel szárogassuk meg az érzékeny hátsó felet.
  3. Hagyjuk a babát meztelenkedni. A csuda jól záródó pelenkák lezárják szinte hermetikusan a babák fenekét, most a gyógyító levegőre van szükség. Minden pelenkázáskor fektessük picit hasra a babát és miközben mesélünk neki, szellőztessük a meztelen a popsijukat legalább 10-15 percig.
  4. Ha nem csak pici pirosságról van szó, ideje megmutatni a háziorvosnak a babánkat, ajánlani fog a pelenkakiütés súlyosságának és típusának megfelelő krémet, amivel gyógyítani tudjuk a sérült bőrfelületet. 
  5. Fontos a megelőzés! Gyakran cseréljünk pelenkát. Fontos, hogy szinte azonnal cseréljünk pelenkát, ha az akarjuk, hogy a pelenkakiütés gyorsabban gyógyuljon. Akkor is ha naponta tízszer kell kicserélni azt. A pelenkacserénél ne húzzuk túl szorosra a derekán és lehetőleg válasszunk BIO pelenkát a gyógyulás időszakára, hogy minél kevesebb irritáló anyaggal találkozzon a baba bőre.
 

Gyors gyógyulást, minden sajgó babapopsinak!

Juhász Nóra , 2016. október 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?