Ha nem elég az anyatej..

A szoptató édesanyák körében gyakori a kérdés, hogy vajon elegendő-e az anyatej mennyisége. A szoptatás folyamata, a csecsemő igénye, viselkedése folyamatosan változik, amit az anyukák gyakran a tejmennyiség csökkenésével hoznak párhuzamba. 

 

A csecsemő reakcióit érdemes figyelni. Nem kell aggódni, hogy nem kapott elegendő táplálékot a baba, ha:

  • A súlygyarapodás nem esik vissza. Az átlagos súlynövekedés 100-120 gramm hetente vagy legalább 450 gramm havonta. A csecsemők átlagos heti gyarapodása 100-120 gramm, mértéke egyénenként változik, egyik héten több, másikon kevesebb, ez teljesen normális.
  • Van naponta 6-8 nedves pelenkája , átlagosan 2-szer van székletürítése.
  • A csecsemő gyakran szopik, átlagosan 8-12 alkalommal 24 óra alatt A ritkább szoptatás nem probléma addig, amíg a csecsemő megfelelően gyarapszik.

Ha az édesanya úgy érzi, hogy nem elegendő a tej mennyiség és erről meg is bizonyosodott, érdemes gyakrabban mellre tenni a babát, hogy több prolaktin hormon (tejtermelésért felelős) szabaduljon fel és így a tejtermelődés mértéke is növekedjen. Az igény szerinti szoptatás hatására kialakul a kereslet-kínálat egyensúlya, az édesanya szervezete alkalmazkodik a csecsemő igényeihez.

Ha így sem lesz elegendő az anyatej mennyisége:

 Az anyatej teljes vagy részleges hiánya esetén annak pótlására egészséges 0-6 hónapos korú csecsemők részére anyatejpótló (helyettesítő) 1-es jelű csecsemőtápszerek megfelelőek. 6 hónapos kortól az anyatej elválasztó (kiegészítő, követő, follow up, follow on) 2-es jelű tápszerek, 9 hónap után babatejek alkalmazhatók.  A tápszeres babák esetében a kiegészítő táplálás bevezetése már 4 hónapos kortól, míg a kizárólagosan csak anyatejjel táplált csecsemők esetében 6 hónapos kortól fokozatosan ajánlott. A fokozatosság elve érvényes az új ízek megismertetésekor, egyenként, először csak kis mennyiségeket kapjon a baba. Célszerű az első alkalommal a délelőtti vagy a déli szoptatás/tápszer előtt próbálkozni, kb. 1-2 kávéskanálnyi mennyiséggel. Ha nem ízlik, ne erőltessük! Kb. 5-7 nap teljen el egy-egy új íz bevezetése között, kb. 3-4 hét szükséges ahhoz, hogy egy tápszeres/anyatejes étkezést teljesen lecseréljük. Legutoljára a reggeli, majd az esti szoptatást/tápszert érdemes elhagyni.

 

Ihász Katalin 

Dietetikus

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet (http://svabhegy.eu/)

http://svabhegy.eu/dietetika/

Ihász Katalin dietetikus , 2016. július 25.
 
 
 
Kapcsolódó:

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó