Ha ősz, akkor futószezon: várandósan sem kell abbahagynod az edzést. De ezekre nagyon figyelj!

Pocakkal jógázni kifejezetten kellemes dolog, és ott vannak még a különféle várandós tornák is – de mi van, ha egy kismama intenzívebb mozgásra vágyik?

Ha ősz, akkor futószezon: várandósan sem kell abbahagynod az edzést. De ezekre nagyon figyelj!

A várandósság alatt a sport nem tilos, sőt: ha komplikációktól mentes a terhességed, és nincs nyitva a méhszáj, akkor bátran sportolhatsz, amennyit csak jól esik – persze csakis akkor, ha erre az orvosod is rábólint. Az viszont alapszabály, hogy ne terheld túl a testedet! Ha például a babavárás előtt nem sportoltál semmit, akkor ne ebben a 9 hónapban akarj mindent: ebben az esetben bőven elég egy könnyű kismamajóga is. Ha viszont a futás a terhesség előtt is az életed része volt, akkor nem kell, hogy kizárd az életedből. Hiszen a mozgás:

-endorfint, azaz boldogsághormont termel

- segít levezetni a stresszt

- formában tart

- edzi a szívet és az érrendszert

- segít csökkenteni a terhesség alatt fellépő hányingert

Viszont azt tudnod kell - de biztosan te is észrevetted már, hogy a terhesség alatt mást, másként kíván az ember, így érdemes szem előtt tartanod a következőket:

Csak akkor fuss, ha jól is esik!

Lehet, hogy az első trimesztert megkeseríti a soha nem tapasztalt fáradtság, fejfájás, állandó hányinger, vagy egyszerűen csak félsz attól, hogy baj történik. Nem kell mindenáron erőltetni a mozgást: csak akkor fuss, ha jól is esik és örömet okoz a dolog. Persze sokszor egy nem várandós nő is nehezen veszi rá magát a sportra, és te is csak akkor tedd, ha tényleg azt érzed, a testednek szüksége van rá.

Fontos az is, hogy ebben a 9 hónapban legyél türelmes magaddal, és csökkentsd az elvárásaidat. Lehet, sőt, biztos, hogy kevesebbet bírsz majd, de ezzel az égvilágon semmi gond nincs: fuss kisebb távokat, válassz könnyebb terepeket, lassíts a tempón: a lényeg a mozgás és az, hogy élvezed a dolgot!

Figyelj a hidratálásra, a vitaminpótlásra!

A várandósság alatt kiemeltebben ügyelj arra, hogy a futás során elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat visszapótold. Ha sokat sportolsz, és különösen intenzív edzést végzel, akkor eleve sokkal több folyadékra van szükséged, pláne pocakosan!

Vigyázz magadra!

Ha kint futsz a szabadban, tartsd szem előtt, hogy most már nemcsak a saját testedre, de  a babádra is vigyáznod kell. Várandósan kerüld a csúszós terepeket, mindenképp öltözz fel rétegesen, és mindig legyen nálad egy kis energiaszelet, ha hirtelen rosszul éreznéd magad.

A sérülések elkerülésére is fektess nagyobb hangsúlyt: a szokottnál is alaposabban melegítsd be az izmaidat, edzés végén pedig hagyj több időt a levezetésre, a nyújtásra.

A futótechnikádra is nagyon figyelj: semmiképp se érkezz a sarkadra, helyette próbálj puhán érkezni.

A futás mellé érdemes keresztedzést is választani: az úszás pocakosan fantasztikusan jó edzésforma, de ha egy kis lazításra vágysz, irány a jóga!

 

 

 

Barbara , 2019. szeptember 16.
 
 
 
Címkék:  

kismama

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó