"Hatalmas és kivételes segítség az édesanyáknak" – itthon is működik a babajelbeszéd program

Nyéki Márta, a babajelbeszéd hazai megálmodója szerint ha a gyermeknek megtanítjuk, hogyan fejezheti ki igényeit, akaratát, akkor a sírás helyett a kommunikációt választja.

Világra jönnek, babaillatúak, esznek és alszanak és mi imádjuk őket. És aztán édesanyaként néha (naponta, óránként..) feltesszük a kérdést, vajon mire gondolhat épp? Vajon miért sír? Vajon mit szeretne tudatni velünk?

Mert ő bizony kőkeményen kommunikál velünk, csak néha nem értjük. És jobb esetben belekukkantunk a pelusukba, megetetjük őket, vagy vigyorogva gügyörészünk nekik, hátha az erőfeszítéseinket egy széles mosollyal nyugtázza, amivel úgy néz ránk, mint aki azt mondja: "na, végre, anyukám, megértetted, mit akarok".

Babajelbeszéd.

Tudtad, hogy létezik ez a fogalom? Amikor először találkoztam a babajelbeszéddel, beleástam magam a témába, és arra gondoltam, nincs ennél felemelőbb hivatás. Éppen ezért beszélgetek most a babajelbeszéd hazai megálmodójával, Nyéki Mártával.

- Ha jól tudom, a babajelbeszéd egy az USA-ban kifejlesztett módszer, program, ami elmondhatatlanul segíti a felnőttek és a csecsemők kommunkációját. Hogyan találkoztál először a programmal?

- Alapvetően pedagógus végzettséggel rendelkezem, de a kezdetekben nem ebben dolgoztam. Viszont az emberekkel való kapcsolattartást sokat gyakoroltam, valamint a gyerekek is mindig az életem részei voltak valamilyen szinten.

Mindig éreztem, hogy az én utam ott lesz, ahol pici gyerekekkel tudok foglalkozni.

2011-ben születettet az első unokaöcsém, San Diegóban, én pedig náluk töltöttem 3 hónapot. Shane 6 hónapos volt, amikor kimentem, és vele jártunk különféle babás előadásokra, foglalkozásokra. A babajelbeszéd a Amerikában eléggé ismert, annál is inkább, mivel ott már több mint 40 éves múltja van ennek a játékos fejlesztő módszernek. És természetes módon használják a családok. Egy foglalkozás során találkoztam vele először, és engem ott és akkor "elvarázsolt", amit láttam. Egy kedves hölgy, aki tartotta a foglalkozást, beszéd, éneklés, és könyvek felolvasása mellett jelelt a babáknak. A nagyobb gyerkőcök pedig már örömmel és hatalmas lelkesedéssel "mutogatták" vele a jeleket, amiket már ismertek. Mindez nagyon szórakoztató volt gyereknek, felnőttnek egyaránt. Azonnal megéreztem ennek a fajta kommunikációnak a jelentőségét a baba és a környezete között.

Ahogy hazaértünk, azonnal nekiálltam a kutatásnak, hogy minél többet megtudhassak róla, és persze a pici Shane-nel egész nap csak gyakoroltuk a babajeleket. Evés közben, vagy amikor énekeltem neki, amit ismertem jeleket, már mutattam neki. Őt pedig nagyon érdekelte. Rendkívül hamar visszajelelt, és mutatta nekünk az első jelet, ami a "még" babajel volt étkezésnél, vagyis azt mutatta: "kérek még".

"Hatalmas és kivételes segítség az édesanyáknak" – itthon is működik a babajelbeszéd program

- Azért szeretek külföldre járni, külföldiekkel beszélgetni, külföldi híreket, cikkeket olvasgatni, mert nagyszerű ötletekre lehet bukkanni. Aztán ez megáll ott, hogy elmorzsolok egy félmondatot "de jó lenne ez itthon is". Mindig lenyűgöz, ha valaki meglát egy szuper ötletet valahol, és úgy dönt, meghonosítja itthon is. Hazajöttél és megvalósítottad a saját programodat Magyarországon. Hogyan kezdtél bele?

- Még odakint a tanfolyamra jártunk, és minden lehetséges eszközt megragadtam, hogy gyakoroljak, tanuljak, és minél több tudást megszerezzek a babajelbeszédről, hogy amikor hazaérek, már tudjak vele dolgozni. A Mesélő Jelek™ Program név már akkortól (2011 nyarától) él - a módszertani részt, tematikákat is én állítottam össze.

Törekszem rá, hogy a tudásomat folyamatosan fejlesszem, így ezek az idő múlásával frissülnek, természetesen.

"Hatalmas és kivételes segítség az édesanyáknak" – itthon is működik a babajelbeszéd program

- Honnan gondoltad, hogy itthon is kedvező fogadtatást kap ez a hihetetlenül szép program?

- Már az elején tudtam, hogy ez a módszer hatalmas és kivételes segítség az édesanyáknak, akik próbálják megérteni a beszélni még nem tudó csöppségeket. Vannak anyukák, akiknek ez nagyon könnyen meg, és már a születéstől sikerül egy olyan természetes és jól működő kapcsolatot kialakítani a babával, hogy könnyen megy az egymásra hangolódás. Másoknak időbe telik, míg összeszoknak, megismerik egymást, és megismerik egymás jelzéseit, kommunikációját. A beszéd előtti időszakban sokszor nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy mit szeretne a baba, mire van épp szüksége. Még azok az anyukák is, akiknek könnyen ment az elejétől kezdve a baba gondozása, ők is azt tapasztalják, hogy a babajelbeszéd Mesélő Jelek módszerével sokkal közelebb kerülnek a babájukhoz, könnyebben megértik őt.

- Eközben lettél te is édesanya.

- Van egy kislányom, aki már 4 éves lesz a nyáron. Én magam azok táborát erősítem, akik valahogy ösztönösen érzik és tudják, mi a jó a babának. Én mindig nyugodt voltam, hogy a legjobbat adom neki, nagyon kiegyensúlyozott, békés baba volt. Viszont eljött az az időszak nálunk is, amikor már nagyon sok közölnivalója volt Majának, és a babajelek ebben az időszakban számomra is pótolhatatlan segítség volt. Olyan dolgokat tudhattam meg róla, amiket enélkül soha. Már egy éves korában beszélgethettem vele, a babajelekkel tökéletesen ki tudta fejezni, amit szeretne. És ha éppen nem ismerte valaminek a jelét, akkor is törekedett rá, hogy valamilyen módon megértesse velem, mit szeretne, hiszen ismerte ezt az "eszközt", így nagyon kevés frusztrációból adódó sírás volt. Sőt, mondhatom, a dackorszak nálunk igazából kimaradt.

- Húha, varázsló vagy! Én mindkét gyerekemmel megszenvedtem azt a bizonyos dackorszakot. Amikor semmi nem jó, semmit nem akar megcsinálni, amit a szülő mond neki, amikor néha teljesen indokolatlanul kezd trillázni - mondjuk egy áruház közepén. Kemény időszak volt.

- Ha a gyermek megtanulja, hogy kifejezheti igényeit, akaratát, érzelmeit, és megmutatjuk neki, hogyan, a sírás helyett a kommunikációt választja.

Sőt, olyan bizalom alakul ki baba és szülő között, ami életre szóló jelentőségű. Bátrabban kommunikál, nyitottabb lesz a világ felé, befogadóbb, rugalmasabb, és legfőképp nyugodtabb. Ez pedig egy szülőnek azt gondolom, mindennél többet ér.

- Az biztos. Én néha úgy éreztem magam, mint akit kifacsartak, amikor ott álltam tanácstalanul: vajon épp mi a baja az én - amúgy tündéri - gyermekemnek...

- Sírás helyett kommunikáció, ez az alap elgondolás. Hovatovább a babajelbeszéd támogató hatással van a beszédfejlődésre, mégpedig azért, mert már a beszéd előtt a beszédértést is nagyban támogatja.

A mozdulatokkal kísért beszéd, mondókák, énekek megkönnyítik annak megértését, a baba könnyebben tanulja meg a környezetében lévő dolgokat, és azoknak összefüggéseit.

Ahogy megtanul integetni, vagy tapsolni, vagy szájával tátog, mint a halacska, felemeli a kezét, ha azt szeretné hogy felvegyük, ugyanígy tanul meg minden más jelet is, amit mutatunk neki a beszédünk mellé. Az egésznek a kitartás a legfontosabb eleme. Minél többet jelelünk a babának, annál könnyebben megtanulja, és megérti a dolgokat. Amikor pedig már a kezei, ujjacskái elég fejlettek lesznek ahhoz, hogy tudatosan irányítsa őket, meg fogja mutatni, mit szeretne. Akkor, amikor szüksége van rá, vagy éppen játék közben, éneklés, zene mellé.

Szakemberek megfigyelései is bizonyítják, hogy ha a beszéd előtti időszakban minél színesebben, érdekesebben mutatjuk meg a gyermeknek a világot, a beszédfejlődése annál jobban fog alakulni. A babajelelő babák már a beszéd elindulásakor hatalmas szókinccsel rendelkeznek, nagyon hamar tanulják a beszédet, és szívesen beszélnek, sokkal jobb nyelvi készségekkel, nyelvtannal.

Ez a módszer kizárólag játékosan fejleszt, a babák imádják, és élvezettel figyelik, amikor jelelünk nekik, hiszen az ő kommunikációjukhoz még közelebb áll ez a fajta változat. A testbeszédnek, gesztusoknak, és nonverb​​​​​​​​ális jelzéseknek hatalmas jelentősége van az ember közti kapcsolatban.

- Minden kisbabánál alkalmazható?

- Hallássérült babáknál más módszert alkalmazunk, hiszen nagyon fontos, hogy mindig a beszéd mellé jelelünk, és nem magában. Így 2 vagy 3 ingert érzékel egyszerre a baba (látja a dolgot, kimondjuk a szót, és mutatjuk a kézjelet), sokkal könnyebben rögzül neki a jelentés, és maga a szó is. Nagyon fontos, hogy segítsük ebben a babát, hiszen egész életére megalapozzuk a beszédét, a nyelvi képességeit, anyanyelvét. Amit az édesanyák nagyon szeretnek, hogy nálunk nem egy száraz módszertant kell megtanulniuk, mivel a Mesélő Jelek program fontos része a rengeteg mondóka, dal, zene, amiken keresztül játékosan tanuljuk a babajeleket. Egészen 2-3 hónapos kortól nagyon élvezik a babák is a foglakozásokat.

- Hol találnak meg téged - titeket az anyukák, szülők?

- Tanfolyamokat és zenés babajeles játszófoglalkozásokat tartunk. Győri központtal, de több partnerrel, akik szintén segítik, hogy a Mesélő Jelek minél több helyre eljuthasson - a babák és anyukák örömére. Ezen kívül az otthoni gyakorláshoz és játékhoz is sok segítséget adunk, amik egy része ingyenesen elérhető az interneten, videók, cikkek formájában, valamint az országban egyedülálló babajeles és mondókás termékek (könyvek, DVD-k, plakát, CD) találhatók a webáruházunkban. Számomra mindennél többet jelent az anyukák boldog visszajelzése, hogy olyan dolgot tapasztalhatnak meg gyermekükkel, amiről nem gondolták, hogy létezik. Ez a fajta kommunikáció különleges, mégis természetes, és nyugodtságot, kiegyensúlyozottságot ad babának, anyának és az egész családnak.

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

2018. június 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?