Házimunka? Na de mikortól? Nézzük az anyát…

Csodás dolog a szülés, de nem kis dolog, ezt szerintem még azok is gondolják, feltételezik, akik még sosem estek át ezen a csodán. Már a terhesség alatt is megváltozik a testünk, és legfontosabb szerepe a magzat ellátása, hordása, majd megszülése. Szülés után nem rendeződik vissza minden olyan gyorsan, idő kell a regenerálódásra, és ha ezt nem vesszük komolyan, abból hosszabb távon is problémánk lehet.

 

Minden nőnek szüksége van egy kis segítségre szülés után. Akár tudsz szoptatni, akár a tápszeres etetéssel táplálod gyermeked, a 2-3 óránkénti etetés, pelenkázás, rendszertelen alvás mind nagyon fárasztó dolog, komoly fizikai és lelki igénybevétel.

Nem véletlenül különbözteti meg a magyar törvénykezés is az első 6 hónapot úgynevezett gyermekágyi időszaknak, amikor a CSED elnevezésű anyagi támogatás feltétele, hogy semmilyen aktív egyéb munkaviszonya nem lehet anyukának. 

Tehát tessék komolyan venni ezt az első időszakot, a lehető legnagyobb szüksége van erre az időszakra a babának és az anyának is. De ugorjunk csak vissza az elejére…

Hazatérsz a kórházból, és nekikezdesz az otthon belakásának az újabb kis családtaggal.

Először is ezt meg kell szokni, így némi kapkodás, tétovázás is várható, másrészt ki kell alakulnia egy sajátos időbeosztásnak, napirendnek, ami pont nektek felel meg. Ha császárral szültél, akkor több fizikai regenerálódási időre van szükséged, de a sima, vaginális szülés után is fontos, hogy 6 hétig még ne erőltesd meg magad. Az izmaid megnyúltak, a méhed kitágult, vissza kell húzódnia, minden kis szervednek, sejtednek vissza kell vándorolni az eredeti állapotra, és ehhez idő kell. Ha közben komoly terhelésnek teszed ki a tested, az nem segít, sőt még ronthat is a helyzeten, olyan maradandó elváltozásokat okozhatsz a testedben, amit nem vagy csak nehezen lehet majd helyreállítani. Ezért nem érdemes ilyenkor játszani a sztahanovista háziasszonyt.

Házimunka? Na de mikortól? Nézzük az anyát…

Érdemes felkészülni a szülés utáni közvetlen időszakra.

Ha van erőd a szülés előtti hetekben, főzz meg előre ételeket és fagyaszd le, így csak elő kell venned majd a mélyhűtőből, és csak melegíteni kell. Ha szerencsés vagy, és sok rokonod, barátod szeretne segíteni neked a csecsemő gondozás alatt, megkérheted őket, hogy hozzanak neked enni. Szokás is úgynevezett Koma tálakat vinni ajándékba az újszülötti házba, ezzel köszöntik az új földlakót, és segítenek az anyának, hogy ne kelljen főznie. Manapság könnyedén lehet igazán ízletes ételeket is rendelni ételfutártól, akár hetekre előre is, ez nagyon kényelmes és kedvező árazású megoldás. A lakás persze koszolódik, porosodik, ki kéne takarítani… Igen, fontos a higiénia, mind az anya teste, mind a baba teste fejlődésének szempontjából, de pár hétig még ne te légy ennek a felelőse. Kérd meg a nagyszülőket, testvéreket, barátokat, hogy segítsenek neked. Gyakran halljuk a terhesség alatt is, hogy „Ne hagyd el magad! Légy kemény! Anyáink az aratásból mentek szülni stb. Való igaz, hogy az sosem jó, ha elhagyjuk magunkat, azonban az sem, ha felelőtlenül terheljük magunkat. Mit ér 3 hétnyi hősies szenvedés, ha utána éveken át tartó maradandó kellemetlenséget okoz?! Senkire se hallgass, csak magadra! Neked kell érezned, hogy mikor terhel meg valami, neked kell fokozatosan emelni a mozgás és munkavégzés mennyiségét.

Persze, sétálgatni jó. De ne egy 45 fokos lejtőn próbáld felfelé tologatni az 5-10 kilós babkocsit! Kicsi lépések, kicsi távok, hetente lehet emelni a távot és inkább többször mozogj keveset, mint egyszerre sokat. A kritikus időszak az első 6 hét, de onnan fogod tudni, hogy szintet léptél a regenerálódásban, amikor először menstruálni fogsz. Ez viszonylag nagy mennyiségű vérzéssel fog járni, ezért érdemes erre felkészülni, nem kell tőle megijedni. Fontos a nyugalmi állapot és a minél több alvás, tehát csak olyasmit vállalj, ami ezen felül még belefér jó érzéssel.

A házimunka tehát várhat 1-2 hónapot. 

Akinek már van gyermeke, amikor megszüli kistesóját, tudja, hogy a második gyermekkel már nem lesz olyan nyugis a gyermekágyi időszak, de akkor is fontos, hogy vigyázz a testedre. Csak akkor emelgesd a nagyobbik gyermeket, ha muszáj vagy ha nem olyan nehéz, és magyarázd el neki, hogy anyunak most szüksége van egy kis gyógyulós időre, aztán majd megint szupermami lesz, aki eddig is volt. Sok vélemény ütközik egymással, hogy hány év korkülönbséggel érdemes a gyermekeket megszülni. Valóban jó lehet, ha a testvérek korban közel állnak egymáshoz, így könnyebben tudnak egymással játszani, viszont az sem elhanyagolható szempont, hogy a nagyobb testvér többet tud segíteni a kicsi körül, és az újszülött testvér is meg tudja kapni azt az egyedi, csak rá irányuló figyelmet nap közben - amit korábban az első szülött testvére is –, amíg a nagyobbak óvodában, iskolában vannak.

Bárhogy is döntesz, vigyázz magadra! A tested és az újszülött gyermeked a legfontosabb! A házimunka várhat!

SZHK , 2019. október 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó