Hogyan legyél jó barátnő egy újdonsült anyuka oldalán

Amikor a környezetemben az első baba született; ráadásul az egyik legkedvesebb barátnőmé, Vele együtt örömömben én is majd kiugrottam a bőrömből. Rögtön előjöttek belőlem az anyai ösztönök, és legszívesebben éjjel-nappal babusgattam volna a kicsit. Aztán rá kellett jönnöm, hogy nem ezzel teszem a legjobbat az újdonsült anyukának.

Olykor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy nem mindenkinek ugyanaz a jó, nem biztos, hogy úgy segíthetünk a másiknak a legjobban, ha azt tesszük, ami szerintünk a helyes; sokkal inkább úgy, ha megkérdezzük, mire van szüksége.

Húszas éveim végén, az egyik kedves barátoméknál megérkezett az első bébi, és én szinte a sajátomként tekintve rá, elhalmoztam a szeretetemmel, ami bizonyos helyzetekben túl soknak bizonyult. Aztán az idő múlásával egyre több tapasztalatot szerezve, rájöttem, hogy bizony néhány szabályt be kell tartani, ha jó barátnő akarok maradni és „jól” akarom szeretni a barátnőm kisbabáját; íme:

  1. Ne feledd: első a barátság – első az anyuka! Barátnői minőségben légy jelen, és csak akkor segíts a babával kapcsolatban (például tisztába tenni), ha azt kérik. A kéretlen tanácsok és segítség az élet egyéb helyzeteiben sem szokott jó elsülni, most se fog. Ne legyél túlbuzgó, és ha már van gyerkőcöd, véletlen se éreztesd, hogy esetleg te jobban tudsz valamit, vagy több lennél e miatt a barátnődnél.
  2. Ne akard tanítani a másikat anyaságból: az előző ponthoz kapcsolódik ez is: ne akard elmagyarázni a barátnődnek, hogyan lehet jó szülő, ha csak nem egy konkrét kérdéssel fordul hozzád. A kezdő anyukák egy része egyébként is önbizalom problémákkal küld, ne tegyél rá még te is egy lapáttal a kisebbrendűségi érzésére.
  3. Fókuszálj a babán kívüli teendőkre. Ha úgy érzed, hogy a barátnőd nyitott rá, illetve vagytok olyan kapcsolatban, akkor nem az anyaságban, hanem az összes többi teendőjében segíts Neki, amikkel lehet, hogy a bébi miatt el van maradva. Én például, gyakran mosogattam el korábban is a barátnőméknél, ha mondjuk náluk ebédeltünk, vagy segítettem kiteregetni egy szombat délutáni borozgatás közben, így nem volt furcsa, amikor a kisbabája megszületése után, látogatóba mentem és út közben bevásároltam neki, vagy kifelé menet kivittem a szemetet, amikor számára még nehezen volt megoldható, hogy elhagyja az otthonát.
  4. Kérd meg, hogy írja össze, mikre van szüksége, miben tudsz a hasznára lenni. Legyél te a „Dzsinn”, akitől bármit kérhet, most minden kívánságát teljesíted. Készíthetsz jelképes kuponokat is Neki, amiket beválthat egy nagy bevásárlásra, egy pedikűrre, hajvágásra vagy kozmetikai kezelésre (amire te viszed el, vagy fizeted be).
  5. Légy rugalmas és spontán. Ha az utolsó percben mondja le a találkozótokat, nézd el neki. Ha éppen nála vagy és egy fél óra múlva befárad, szépen köszönj el és menj haza, ha reggel mész hozzá, vigyél neki reggelit, ha látod, hogy totál kivan idegileg, ne traktáld a te gondjaiddal. Keresd rendszeresen és azt kérdezd „hogy vagy?”, ne pedig azt, hogy minden rendben van-e a babával. Így, ha akar, beszél róla, ha nem, akkor nem.

Azt hiszem, a legjobb tanács az, hogy légy türelmes és empatikus, és ha netán valami olyasmit tapasztalsz, amivel a barátnőd megbánt téged (például egy csípős megjegyzés, hogy milyen könnyű neked), akkor is reagáld le lazán, és maradj tudatában annak, hogy ez most nem neked szól!

Plézer Panna , 2018. június 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?