Hogyan vészeld át a terhesség végét?

Közeledsz a szüléshez, és .már azt sem tudod  milyen pozícióban ülj? Itt van pár tipp, hogy könnyebb legyen az utolsó szakasz...

 


Diadalra születni kell

Az emberek szeretik azzal vigasztalni magukat, hogy „minden kezdet nehéz” és hogy „együtt könnyebb”, azonban a nők életében van az a helyzet, ahol hiába a leendő apai kézszorítás, ott csak is kizárólag magában tud bízni az anya. A szülés az az időszak, ahol a nőt próbára teszi az emberi lét, és a végén diadalt arat.

Ezért minden anyában okkal ver gyökeret a rettegés, a félelem vagy a kétely önmaga felé, hogy képes lesz-e rá, végig tudja-e csinálni azokat az órákat, ahol előkészül egy új élet fogadására. A válasz pedig kézenfekvő és ősi, mert egy nő teste-lelke és szervezete pontosan tudja, mikor, mire van szüksége.

Ma már olyan alternatív módszer és alkalmazott technika ismert, melyek kényelmesebbé, könnyebben elviselhetővé tehetik a vajúdás időszakát.

Maratoni futás?

Fontos, hogy az anyuka lelkileg és érzelmileg a lehető legkiegyensúlyozottabb legyen, melyhez nagyban hozzájárul a leendő apuka vagy nagyszülők, kísérők viselkedése, hisz a szorongás, a túlzott stressz akadályozhatja a szülés zökkenőmentes kimenetelét. Teljesen normális, ha a vajúdáshoz közeledve a kismamák le szeretnék kötni a figyelmüket, többet szeretnének mozogni, viszont emlékeztetni kell őket, hogy ne most kíséreljék meg lefutni a maratoni táv első felét, ha egyáltalán tudnak futni… A helyes és naponta többszöri mozgás lazítja az izomgörcsöket, segít a belsőszervek elrendeződésében, és serkenti a vérkeringést, ami csökkenti a szédüléseket és a vizesedést. Napi 1-2 alkalommal tett 30-60 perces séta a legjobb, amivel leköthetjük az energiákat, megnyugtatja az elménket, és csökkenti a fájdalmakat., Kevesen gondolnák, hogy a vajúdási időszak egy jó lehetőség is arra, hogy az anyuka kikísérletezze, mely testhelyzeteket érez elég komfortosnak ahhoz, hogy könnyebben átvészelje az összehúzódásokat.

Ahogy a hollywoodi romantikus drámákat is csak a csókig forgatják – azaz megállnak a kezdetekkor-, úgy a filmkockákban szüléskor „reklámozott” vízszintes póz sem feltétlen a legideálisabb. Ugyanis a függőleges pozíció az, amely a leginkábba segít a fájdalom enyhülésében, így orvosi beleegyezéssel a nem fekvő pozíciók segítő jelleggel működhetnek. Érdemes támaszkodni valamire, esetleg térdelő pozíciót felvenni vagy négykézlábra ereszkedni.

Számtalan kórház halad a korral és biztosít olyan eszközöket (bordásfal, franciaágy, szülőszék, medence stb.), amelyek segítik a vajúdás időszakát. A baba elhelyezkedését segíteni tudják azzal, ha a csípőt előre-hátra vagy körkörös mozdulattal mozgatod át. A fitness labda például a legjobb barátod lehet az utolsó hetekben, illetve a szülés előtt közvetlenül.

A mozgás, illetve a megfelelő ülő-fekvő pozíciók mellett több olyan alternatív módszer is ismert már, ami valóban tud segíteni a fájdalomcsillapíásban gyógyszerek nélkül: homeopátia, aromaterápia, rebozo-technikák, haptonómia, vezetett relaxáció, vizualizáció. Lehet, hogy hihetetlen, de ha csendben koncentrálsz a gondolataidra, és figyeled a testedet, a légzésedet, az érzeteidet, akkor megnyugszol. Ha mind eközben még el is képzeled azt, hogy jól vagy, jól érzed magad, és minden rendben lesz a szülésnél, máris segítettél magadon. A meditáció azoknak is segít, akik még sosem próbálták ki. Érdemes megkérdezned barátaidat, rokonaidat, és elsősorban az orvosodat, hogy ők mit javasolnak, de a legfontosabb, hogy merd megismerni magad, és meg fogod tudni, hogy mi az, ami neked a leginkább segíteni tud.

 
D. Dominika , 2021. december 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?