Így előzd meg a striák kialakulását!

A striák, közkeletűbb nevükön terhességi csíkok kialakulásának oka általában a jelentős súlynövekedés, majd annak hirtelen csökkenése. Cikkünkben számos fontos információt gyűjtöttünk össze a témával kapcsolatban, és arra is kitérünk, hogy mit lehet tenni a megelőzés érdekében.


Mi okozza a terhességi csíkok kialakulását?

A striák leggyakrabban a has, a csípő és a fenék környékén jelennek meg, de előfordulhatnak még a combon, vagy a mell bizonyos részén is. Kezdetben lilás-vöröses színük van, idővel pedig fehérré változnak.

Amennyiben a bőrben található kollagénrostok gyengék, megszakadnak és kialakulnak a striák. Ha azonban a rostok erősek, akkor a terhesség alatt megnyúlt bőr visszarendeződik striák kialakulása nélkül, hiszen nem szakadnak el a kötőszöveti szálak. Ez az elváltozás csupán esztétikai problémát okoz, az egészségre szerencsére teljesen ártalmatlan.

A terhességi csíkok gyakrabban fordulnak elő azoknál a kismamáknál, akiknek már a felmenői is küzdöttek a problémával, tehát lehet egy bizonyos fokú genetikai meghatározottságról beszélni. A genetikai háttér mellett okozhat gyenge rostokat a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás is. Striák jellemzően a várandósság utolsó harmadában jelennek meg, amikor is a baba súlygyarapodása a legnagyobb. Ebben az időszakban különösen fontos az érintett területek rendszeres krémezése, hidratálása.

Megelőzhető-e a striák kialakulása?

Van néhány tanács, amit érdemes megfogadni annak érdekében, hogy kisebb valószínűséggel alakuljanak ki terhességi csíkok, amennyiben a kismamának nincs erős genetikai hajlama a megjelenésükre. Érdemes például különféle olajokkal feszesíteni a bőrt , amelyek bátran belekeverhetőek a testápolóba.

Ilyen olaj például a kökény- és a lenolaj. Továbbá jó néhány kismama hatásosnak véli a körömvirágbalzsamot és a zöldalga tartalmú krémeket is.

Jó odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra is: lehetőleg napi 2-3 liter legyen a folyadékbevitel, de az is fontos, hogy ez többnyire víz formájában kerüljön elfogyasztásra. Javasolt kerülni a szénsavas üdítőitalokat és a cukrozott gyümölcsleveket, továbbá érdemes odafigyelni a terhesség alatti testsúlyra is.

Egészséges táplálkozással (például teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával), és rendszeres testmozgással jól kordában tartható a mindennapokban: utóbbiról azonban mindenképp egyeztetni kell a nőgyógyász szakorvossal azzal kapcsolatban, hogy a kismamának melyik sporttevékenység ajánlott, hiszen minden várandósság más és más, így fontos személyre szabni a lehetőségeket. Sok esetben jó választásnak bizonyul a gyaloglás és a jóga. 

Azzal azonban fontos tisztában lenni, hogy a már kialakult striákat a boltok polcain található készítmények nemigen fogják megszüntetni, esetleg halványítani tudják azokat. Amennyiben van egy bizonyos mértékű genetikai hajlama, abban az esetben biztosan lesznek terhességi csíkjai a kismamának, csupán azért tehet, hogy enyhébb nyomok maradjanak vissza. Az erre a célra kapható készítményeken kívül különféle bőrgyógyászati kezelésekkel lehet esetenként halványítani a striákon, javítva ezzel a bőr állapotán.

S. Dóra , 2023. január 31.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?