Így ismertesd össze a kutyát az új jövevénnyel!

Kutya gazdi kismamáknak és kispapáknak bizony szinte kivétel nélkül fejtörést okoz, hogy vajon kis kedvencük, hogyan viseli majd a „trónfosztást”, azaz az újszülött jövevény érkezését. Mert hát egy kisbaba megjelenéséig valóban úgy érezheti négylábú barátunk, hogy ő van a szeretet középpontjában, ő a mindenkori kedvenc, aki körül a gazdáknak sürgölődni szokás. Ha felelős állattartók vagyunk és igenis foglalkoztat bennünket, hogy milyen változásokat generál majd a kutyusunk lelki világában az új helyzet, akkor bizonyára minden eszközt megragadunk annak érdekében, hogy jól fogadja a család bővülését. Ehhez persze nem árt már jó előre intézkedéseket tennünk, a pici hazahozatala után pedig bevetnünk néhány hasznos fogást és trükköt.

# Mi az övé és mi nem

Ha eddig nem tettük volna, a várandósság még visszalevő hetei alatt igyekezzünk megtanítani a kutyusnak, hogy mi az, amivel játszhat, amihez nyúlhat, vagy ahova fekhet és melyek a tiltott dolgok, helyek. A „NEM” parancsszót szinte biztos, hogy megérti és ha többször, nyomatékosan és következetesen használjuk, később sem lesz azzal gondunk, hogy esetleg belekontárkodik a baba holmijába. Tipp: mindig legyen a kutyának elől saját játéka, így kisebb eséllyel fogják majd érdekelni a gyerek kütyük.

# Legyen elkülönített, biztonságos helye

Ha bent lakik a lakásban a kutyus, akkor biztosan van egy fekvőhelye, ahova már odaszokott. Jó esetben ide tud visszahúzódni, ha pihenni szeretne, vagy ha csak kicsit elkülönülne a társaságunktól. Erre a kuckóra a kisgyerekünk cseperedésével talán még nagyobb szüksége lesz, hiszen előfordulhat majd, hogy a kúszó-mászó baba már többször szeretné megtapintani, simogatni az állatot, mint ahogy ezt a kutya igényli.  Még ha ideig-óráig hagyja is ezt, bármikor megelégelheti és visszavonulót fújhat, ezt pedig tartsuk tiszteletben: neki is kell legyen privát szférája.

# Engedjük, hogy feltérképezze a babaszobát

Amikor készül a babaszoba, ne zárjuk ki onnan, - főként, ha eddig is minden helyiségbe bejárása lehetett. Jó, ha megtapasztalja az új szagokat, tárgyakat és nem lesz számára idegen a hely, amikor a szoba tulajdonosa majd birtokba veszi azt.

# Legyen kontakt a pocakkal

A kutyák bizonyítottan megérzik a nők testében zajló hormonális változásokat, így érzékelik, - gyakran már idejekorán tudják-, hogy valaki beköltözött a gazdi pocakjába. Érdemes hagyni, hogy megszaglássza a hasunkat, hogy hozzánk bújjon, dörgölőzzön. Mivel az állat rengeteg érzelmi megnyilvánulásunkat megérti, ilyenkor akár el is mondhatjuk neki, hogy ott növekszik a kis barátja, leendő játszó pajtása – ezzel is erősíthetjük a baba felé való elköteleződését, ha megnyugtatóan beszélünk neki róla, majd a születés után is ugyanezekkel a viselkedési mintákkal szembesítjük.

A pelus trükk

Amíg a szülés után a kórházban tartózkodunk, addig a kispapa biztosan hazamegy időnként a kutyához. Bár furán hangzik, - de sok kismamánál bevált-, érdemes egy, a baba bőrével már érintkezett, esetleg pisis, összecsomagolt pelenkát mintegy „szuvenírként” hazaküldeni a kutyusnak és hagyni, hogy szagmintát vegyen a különös csomagról. Így amikor hazaértek a csöppséggel, könnyebben összeköti majd a szagokat a picivel.

A megismertetés

Ez talán a legfontosabb mozzanat, amit meg kell tennünk a hazaérkezés után, hogy sem a kutyában, sem a babában ne alakuljon ki később távolságtartás a másiktól. Ha egyébként békés a kutyusunk, akkor is előfordulhat, hogy éles ugatással fogadja majd az újszülöttet, esetleg egy kis morgással, vagy egyéb fura viselkedéssel is jelezheti, hogy nem egészen érti az új helyzetet. Nem kell félni! Már az első percekben guggoljunk le a babával a kezünkben a kutyához és megnyugtató, barátságos hangon beszéljünk hozzá. Hagyjuk, hogy az eb megszaglássza a kicsi ruháját, lábacskáját, ez épp elég kell legyen ahhoz, hogy elfogadja, új csapattag van a házban. Ezt a „műveletet” naponta többször is megismételhetjük, amíg azt nem tapasztaljuk, hogy a kutya már nyugodtan viselkedik a bébi körül, vagyis láthatóan nem zavarja, idegesíti, érdekli minden rezdülése, mocorgása.

Fontos, hogy ha úgy érezzük, nem jutunk dűlőre az új szituációban, ne büntessük érte a kutyát, hiszen nem fogja érteni mi rosszat csinált. Ilyen esetekben keressünk fel egy megbízhatónak gondolt trénert, aki személyesen foglalkozik az állattal és segít neki a babával való megismerkedésben.

 

B.F. , 2018. április 21.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?