Így lehet megtalálni a tökéletes gyerekcipőt

Minden szülő életében emlékezetes esemény, amikor a gyermeke megteszi az első lépéseit. Azonban az örömteli pillanatot követően azonnal felmerül a fontos kérdés: mi kerüljön a gyermek lábára, miben tipegjen mostantól? Cikkünkben megválaszoljuk a kérdést.


Mikor érdemes beszerezni az első cipőt?

Az első lépések megtételéhez nincs szükség cipőre, ebben az időszakban az a legjobb, ha a gyerkőc talpa érintkezik a talajjal. Esetleg csúszásgátló tappancsokkal ellátott zokni kerülhet a pici lábára otthon, mely védelmet nyújt az elcsúszás ellen. Természetes talajon, például homokban, fűben vagy kavicson a gyermek bátran lépkedhet mezítláb, hiszen ezek az ingerek pozitívan hatnak az apró lábak fejlődésére.

Az első cipőt akkor érdemes beszerezni, mikor a gyerkőc már körülbelül 4-5 hete stabilan jár. Természetesen nem mindegy, hogy milyen lábbelire esik a választás. A gyermekek esetében különösen fontos, hogy megbízható minőséget képviseljen a kiválasztott cipő, és tökéletesen megfeleljen az ergonómiai és anatómiai követelményeknek. Amennyiben nem megfelelő a lábbeli, nem biztosított a pici lábak egészséges fejlődése. Sőt, idővel akár ortopédiai problémák is kialakulhatnak. Megfelelő odafigyeléssel a felnőttkori lábelváltozások megelőzhetőek gyermekkorban.

Milyen a megfelelő gyerekcipő?

Mindenképpen olyan lábbelit kell választani, mely kiváló minőségű anyagból és megbízható gyártási technológiával készült. Érdemes a természetes anyagból készült változatok mellett dönteni, melyek garantálják a jó szellőzést és a láb komfortérzetét. Továbbá fontos, hogy a gyerekcipő kérge megfelelő tartást és védelmet biztosítson az apró lábaknak. Ebben az időszakban nem jó lábbeli a gyerkőc számára a gumicsizma vagy a papucs.

Mindemellett a cipő talpára is kiemelt figyelmet kell fordítani a választás során. Elengedhetetlen, hogy ne csússzon, valamint rugalmas és könnyű legyen. Továbbá fontos a kellő vastagság annak érdekében, hogy tompítani tudja a lépések során a bokára nehezedő erőket. Mindemellett pedig az orrmerevítő is hasznos funkciót tölt be, hiszen a lábujjak védelmét szolgálja.

Mire kell figyelni a méretválasztás során?

A gyerekcipő kiválasztása során a megfelelő méret megtalálására is időt kell szánni. Fontos, hogy a lábbeli körülbelül 0,5-1 centiméterrel hosszabb legyen a pici lábánál. Erre azért van feltétlenül szükség, mert csak így garantált, hogy elegendő mozgástere marad az apró lábujjaknak. Túlságosan nagy cipőt semmi esetre sem szabad választani, hiszen az nem biztosít megfelelő tartást, így a gyermek nem tud majd biztonságosan és kényelmesen járni benne.

A megfelelő gyerekcipővel támogatni lehet a pici lábakat a folyamatos fejlődésben. A silány darabok pedig komoly ortopédiai problémákat eredményezhetnek. Szóval a választás során nem a legújabb divat jellemzőit kell figyelembe venni, hanem az egészség és a minőség szempontjait.

S. Dóra, 2022. június 24.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?