Így védheted meg a kisbabádat a bölcsőhaláltól

Bár a váratlan csecsemőhalál oka a mai napig nem ismert, ha odafigyelünk néhány dologra, jelentősen csökkenthetjük a valószínűségét. A közös ágyban való alvásról például nem kell lemondanunk, viszont a cigarettáról igen.

bölcsőhalál (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) okairól a mai napig szinte semmit nem tudunk, ám arról már egyre többet, hogy melyek azok a tényezők, amelyek csökkentik a kialakulásának a veszélyét. Ezeket foglalta össze a brit UNICEF, a brit Közegészségügyi Intézet, a Durhami Egyetem és a The Lullaby Trust két nemrég megjelent kiadványban, melyek közül az egyik a szülőknek, a másik pedig a szakembereknek készült.

Hogyan altassuk a kisbabát?

Először az 1980-as években figyeltek fel arra, hogy Hongkongban sokkal kisebb a bölcsőhalál előfordulása, itt ugyanis a kínai hagyományoknak megfelelően arccal felfelé altatták a babákat. Ezt követően számos országban indult kampány a háton altatás mellett, és Nagy-Britanniában azóta 79 százalékkal csökkent a váratlan csecsemőhalál, írja a The Lullaby Trust. Ezek alapján tehát a szakemberek szerint a legfontosabb, hogy amíg a kisbaba magától meg nem tud fordulni, addig kizárólag háton aludjon. Ugyanakkor a hason fekvés az izomzat erősödése és a mozgásfejlődés szempontjából nagyon fontos, ezért amikor a kisbaba ébren van, akkor tegyük minél többet hasra.

Háton, mindenféle párnák és plüssök nélkül

Fotó:  Getty Images 

Szintén nagyon lényeges, hogy a kisbaba alvóhelye ne legyen tele mindenféle párnákkal, játékokkal és kiegészítőkkel, például mellőzzük a babafészek és a rácsvédő használatát is. A matrac legyen kemény és sima. Az ágy elhelyezése szempontjából pedig a legjobb, ha a baba legalább az első 6 hónapban egy légtérben alszik a szülőkkel.

További tényezőket a divany.hu oldalán olvashattok:

2019. július 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?