Keressétek a megoldást: a 9 leggyakoribb ok, ami miatt nem alszik éjjel a baba

Sok szülő már az elejétől úgy érzi, hogy az ő babája sosem alszik majd végig egyetlen éjszakát sem. Másoknál csak időszakosak a rémes éjjelek, és vannak azok a szerencsések, akiknek a csemetéjét még vadászkürttel sem lehetne éjjel felverni. Igen, ők is léteznek, de valószínűleg ők vannak a legkevesebben. A következő okok a leggyakoribbak, ha a csecsemő bizony képtelen aludni éjszaka: érdemes orvosolni őket!

Keressétek a megoldást: a 9 leggyakoribb ok, ami miatt nem alszik éjjel a baba

1. Ha túlságosan fáradt

Tévhit, hogy akkor alszik majd jól a kicsi, ha rettenetesen elfárad. Ha a baba túlfárad, épp az ellenkezője történik annak, amit vársz: sokszor megébred, feszült lesz, nagyon kimerül. A megoldás az, ha amennyire tudod, tartod a napirendeteket, amitől persze időnként eltér az ember, a hétköznapokban azonban nem árt betartani. Ha pedig egy program miatt nagyon elfárad a pici, akár korábban is lefektetheted aludni: így jobban jársz, mint akkor, amikor már annyira kimerül szegény, hogy épp amiatt nem tud elaludni.

2. Ha túlságosan sok inger érte

Ez nagyon hasonlít a túlfáradáshoz, és általában akkor fordul elő, amikor a csecsemő környezete olyan stimuláló, hogy amiatt nem tud könnyedén megnyugodni, és felpörög. A rengeteg információt nem tudja kellőképp feldolgozni, emiatt nyugtalanná válik. Mi, felnőttek is átélünk hasonlót, ha valami egészen új élményben van részünk, vagy akár egy egész napos konferencia után, amikor rengeteg új dolgot hallunk. De a túl sok mese a tévében, az idősebb testvérek viháncolása, a sok új ember, az idegenek is felpörgethetik a piciket -  a megoldás pedig ismét a rutin és a megszokás tartása, és a nap közbeni alvásokhoz való ragaszkodás.

3. Ha nem jó a rutin az életében

Minden családban más és más a rutin, és nem is kell egyformának lennie. Viszont fontos, hogy meglegyen, ez adja ugyanis a gyereknek a stabilitást, a rendszerességet, a kapaszkodókat. A kutatások is igazolják, hogy a rutin nagyon fontos dolog a picik életében: kiegyensúlyozottabbak lesznek, jobban alszanak, jobban esznek azok a babák, ahol megvan a rendszeresség. A rutin az elalvásban is segít a picinek: ha minden este elénekelsz neki két dalt lefekvés előtt, vagy bekapcsolod a zenélő kismacit alvás előtt, meg fogja szokni, így ezekkel a kapaszkodókkal könnyebben szenderül álomba.

4. Ha túl sokáig van ébren

Nem altatod el a babát, csak amikor már leragad a szeme? Ne feledd, még ha úgy is tűnik, hogy nem álmos a pici, egy 4 hónapos csecsemőnek másfél óra fentlét után érdemes aludnia, egy 9 hónaposnak pedig 2-2.5 óra ébrenlét bőven elég két alvás között. Érdemes tartani azt is, hogy minden etetés után lerakod a picit – a sok alvás segít abban, hogy ne alakulnak ki alvászavarok!

5. Ha a baba megszokik valamit alvás közben, ám azt később nem kapja meg

Ha a picinek a megébredés után mindig kell valami, ami visszaaltatja, akkor biztos, hogy nem fog tudni sokáig aludni egyhuzamban, pláne éjszaka. Itt nem a tejről van szó, sokkal inkább arról, ha mondjuk a baba megszokja, hogy rajtad alszik, vagy a folyton mozgó babakocsiban, akkor ezt szeretné majd mindig, és emiatt lesz csak képes visszaaludni. Ha azonban más helyzetbe kerül, nehezen vagy egyáltalán nem fogja tudni magát visszaaltatni!

6. Ha a pici beteg, vagy nincs jól

A fogzás, a betegségek, a torokfájás, a fülfájás, a reflux mind megzavarhatják a pici alvását – ha ez megoldódik, sokkal jobban alszik majd!

7. Ha nem evett elég szilárd táplálékot

Ha a babád elmúlt már 5 hónapos, a gyakori éjszakai kelések oka lehet az is, hogy nappal nem evett elég szilárd táplálékot. Persze teljesen érthető, ha a gyermekorvossal úgy egyeztetek meg, hogy csak anyatejet kap a pici, de érdemes tudnod, hogy a szakértők szerint ez is lehet a rossz alvás egyik oka. Így később, ha már eszik a baba, biztosan javulni fog a dolog!

8. Fázik vagy melege van

Minden szülő reméli, hogy ez a fő ok, ezen ugyanis a legkönnyebb változtatni. Ha a lakás túl meleg, az is megnehezíti az alvást, csak úgy, mint az, ha fázik a pici. Adhatsz rá plusz egy réteget, vagy nem fűtesz be estére annyira, mint korábban: tapasztaljátok ki, melyik válik be a babánál.

9. A növekedési ugrások is hatnak az alvásra

Megvannak azok az időszakok, amikor általában növekedési ugráson megy át a baba: ilyenkor változhat a napi rutinja, az étvágya, az alvása, a kedélyállapota. A legfőbb ilyen időszakok 3 és 6 hetes korban, illetve 3 és 6 hónapos korban vannak. Pár nap, és hozzászoktok a változásokhoz, addig is legyél vele türelmes és kitartó!

Barbara , 2020. február 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó