Lefekvés előtti rutin babáknak

A lefekvés előtti rutin segít a babának a megnyugvásban és segít a kötődés kialakításában is. De mégis, mikor és hogyan alakítsam ki a babám lefekvés előtti rutinját? 

 

 


A lefekvés előtti rutin fontos része az egészséges alvási szokások megtanításának. Azok a kisgyermekek, akiknek van lefekvés előtti rutinjuk, bizonyítottan gyorsabban elalszanak, és kevesebbszer ébrednek fel éjszaka.

A baba nyugodtabb lesz, ha tudja, mi következik – és minél nyugodtabb, annál valószínűbb, hogy gyorsan elalszik. A lefekvés előtti rutin gyakran a szülőknek is jót tesz. Ez egy különleges idő, amit külön tudsz tölteni a babáddal, és amit megtervezhetsz. Hosszú távon a rutin segíthet abban, hogy gyermeked jobban aludjon (ami azt jelenti, hogy te is többet fogsz aludni).

Mikor kezdjük el a baba lefekvés előtti rutinját?

Minél hamarabb kialakítasz egy lefekvés előtti rutint, annál jobb. Már a baba hathetes korában kezdj el minden este meghatározott mintát követni. Bár a hathetes korban a baba még túl kicsi ahhoz, hogy ragaszkodjon a rendszeres menetrendhez, mégis értékelni fogja a következetességet és a kiszámíthatóságot.

Nem árt, ha segítünk a babának megtanulni, hogy itt az ideje megnyugodni, még akkor is, ha nem alszik el azonnal. Ha a gyermeked már idősebb, és soha nem kezdtél el vele egy lefekvés előtti rutint kialakítani, vagy volt, de kiestél a szokásból, soha nem késő kipróbálni, vagy újra elkezdeni a rutint.

A családoknak különböző hagyományaik és elvárásaik vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen a lefekvés előtti rutin. Az egész rutin lehet, hogy csak néhány percig tart, de az is lehet, hogy egy órát vesz igénybe, attól függően, hogy hány elemet szeretnétek beépíteni.

A legfontosabb, hogy figyeljünk a baba jelzéseire, és hogy a nap végén legyen elég energiánk a rutin végigviteléhez. Ne fogadj el olyan rutint, amely kimerítő vagy megterhelő lesz számodra – az is rendben van, ha egyszerű marad.

Hogyan kezdjük el a lefekvés előtti rutint?

Kezdd kora este, hogy legyen időd lefekvés előtt végigcsinálni a rutint. Különösen a kisbabák esetében lehet, hogy az a legjobb, ha rövidre fogod: fürdés, pizsama, etetés és puszi.

Az esti lefekvés előtti rutin kialakításához gondolj olyan tevékenységekre, amelyeket a baba megnyugtatónak talál. Ha egy könyv felolvasása vagy egy altatódal éneklése megnyugtatónak tűnik számára, akkor ezt is ki lehet próbálni. Ahelyett, hogy azonnal egy bonyolult rutint állítanál fel, először csak egy-két dolgot próbálj ki. Figyeld meg, hogyan reagál a baba, és ennek megfelelően alakítsd a rutint.

Előfordulhat, hogy a baba (és te is!) este elég fáradt, és nem akar többféle tevékenységet végezni, ami teljesen jogos. Az is előfordulhat, hogy nem tudod minden este végigcsinálni a teljes rutint. Nem baj, ha időnként kihagyod a rutin egy részét vagy egészét, vagy ha a saját kimerültségedhez vagy más családtagok időbeosztásához igazodva rövidítened kell azt. 

Mit tegyünk a lefekvés előtti rutin során?

A szakértők azt javasolják, hogy a lefekvés előtti rutin négy fő elemet foglaljon magában: táplálkozás (szoptatás, tápszer), higiénia (fürdetés, szájápolás, bőrápolás), kommunikáció (olvasás, éneklés) és testi kontaktus (ölelés, babamasszázs). A legtöbb szakértő azt is ajánlja, hogy válassz egy következetes időpontot a lefekvés előtti rutin megkezdésére.

Íme, néhány lefekvés előtti rutin, ami más szülőknél bevált. Talán találsz közte olyat, ami nektek is beválik.

  • Engedd ki a gőzt! Néha segít, ha hagyod, hogy a baba kiadja magából a felgyülemlett energiát, mielőtt megpróbálod megnyugtatni éjszakára. Ezért nyugodtan táncolj vele egy kedvenc dalra, vagy hagyd, hogy ugráljon a babahintában.
  • Etesd meg a babát! Szoptasd meg a babát vagy adj neki tápszert – egyes szülők altatva szoptatják, míg mások álmosan, de ébren altatják a babát. Sok szülő ezt közvetlenül lefekvés előttre időzíti, hogy a baba a lehető legtovább aludjon, mielőtt újabb etetésre lenne szüksége. 
  • Játszatok egy játékot! Egy csendes játék a nappaliban vagy a babaszobában remek módja annak, hogy lefekvés előtt egy kis időt tölts vele. A játék lehet olyan egyszerű, mint egy kis kukucskálás. Bármi jó, ami szórakoztatja a babát anélkül, hogy túlságosan izgatottá tenné.
  • Beszélj a babához! A lefekvés jó alkalom arra, hogy a szülők egy kis időt töltsenek a babával való beszélgetéssel. (Nem baj, ha a baba még nem elég idős ahhoz, hogy beszélgessen veled.) Egyszerűen csak tekintsd át a napot – szereti a hangodat, és a beszélgetés a babával ösztönzi a saját nyelvi fejlődését. 
  • Kívánj jó éjszakát a tárgyaknak! Sok baba élvezi, ha körbehordozzák a szobában vagy a házban, és jó éjszakát kívánnak kedvenc játékaiknak, embereknek és más tárgyaknak.
  • Olvass esti mesét! Az esti meseolvasás az egyik legkedveltebb éjszakai rituálé. Nemcsak a baba tanulja meg felismerni az új szavakat – tanulmányok kimutatták, hogy a nyelvi készségek, sőt az intelligencia is függhet attól, hogy a baba naponta nagy szókincsnek van-e kitéve.
  • Énekelj egy dalt! Az altatódal éneklése bevált módja annak, hogy segíts az álmos babának elaludni. A baba szereti hallani a kedvenc hangját – a te hangodat –, és a lágy, nyugtató dallam megnyugtathatja. 
  • Próbáld ki a babamasszázst! A csecsemőknek az érintés az egyik legalapvetőbb szükségletük, sőt, ez még a fejlődő agyuk számára is elengedhetetlen. A masszázs kielégítheti ezt az igényt, és kiváló lefekvés előtti nyugtató tevékenységként is szolgálhat. Egyszerűen fektesd a babát egy puha felületre, és használj babaolajat vagy testápolót. Figyelj a baba reakciójára, hogy feljegyezz mindent, amit kellemesnek talál, vagy amit nem igazán szeret.

Forrás: babycenter.com

B.Edina , 2022. november 21.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár