Megtanultam elengedni, tisztelni és szeretni a szülés utáni testemet

A legidősebb fiam születése után lenéztem a korábban lapos, frissen megereszkedett hasamra, és azt gondoltam magamban: ilyen lesz mostantól a testem? A változások, amelyeket a tested a terhesség alatt és után tapasztal, sokkolóak lehetnek, de én megtanultam megtalálni benne a szépséget.

 
 


Az elsőnél kezdődött

Mindig is küzdöttem az önbecsüléssel, és miután megszületett az első babám, a bizonytalanságom csak fokozódott. A testem átalakulásának - és a terhességet követő súlygyarapodásnak és terhességi csíkoknak - köszönhetően öntudatosabbnak éreztem magam, mint valaha. Ez az én történetem arról, hogyan tanultam meg elengedni, tisztelni és szeretni a szülés utáni testemet.

Majdnem heten, mint a…

Hat gyönyörű gyermekem van, és megtiszteltetés számomra, hogy az anyjuk lehetek. Majdnem 10 évig éltem a terhességi ciklusban, babakocsit tologatva, szobatisztaságra készülve, majd újra teherbe esve. Várva a dackorszakot az egyik csöppségnél, míg a másik fogzik, a harmadikkal pedig várandós voltam. Nem volt egyszerű, ma sem az és ezt sokan érezhetjük így, nem?

Elfelejtettem ragyogni

Az életem gyorsan haladt. Vezetői pozíciót töltöttem be a divatiparban. Esténként hazajöttem, elhoztam a gyerekeket az óvodából, ellátogattam a családomhoz, vacsorát főztem, és élveztem az együtt töltött időt. Kívülről összeszedettnek tűntem, de belülről halványodott a fényem, úgy éreztem, sodródok az árral. Nem éreztem jól magam a bőrömben. Minden zavart. Még az is, amire te nem gondolnál.

Én nem érzem jól magam, akkor ők se nézzenek ki jól?

Egy olyan irodában dolgoztam, amely tele volt gyönyörű nőkkel, akik közül sokan modellvékonyak voltak, és erre naponta emlékeztettek. Persze nem szándékosan, hisz nem tehetik meg, hogy szolidaritásból nézzenek ki rosszul – azért, hogy az én érzéseim stabilizálódjanak. A melleim, amelyek általában nagyok voltak, és amik már eleve öntudatossá tettek, G-kosárnál is nagyobbak voltak, amint megtöltődtek anyatejjel. Az általunk eladott minták közül sok nem is készült az én méretemben. Gyötrelmes volt.

Hiányzok a képből

Egy nap átnéztem néhány képet a legidősebb négy gyermekemről az évek során. Nagyon sokról hiányoztam. A felismerés úgy ért, mint egy zsák tégla. Őszintén szólva, nem éreztem jól magam azzal kapcsolatban, ahogyan a kamerában kinéztem. Gyakran inkább én készítettem a képet, minthogy a családomhoz csatlakozzak a felvételen. Mégis elhatároztam, hogy jobban csinálom, és a babáimmal együtt fotózok, és elkezdek a pillanatnak élni... és kevésbé leszek kritikus azzal kapcsolatban, hogy hogyan nézek ki. 

Én voltam a példa

Egy nap azonban rájöttem, hogy a bizonytalanságomat továbbadom. Tizenéves kor előtti lányom a pubertás kezdeti szakaszához közeledett, és a hálószobámban volt velem. Néztem őt a tükörben. Aprólékosan nézte magát minden oldalról, homlokráncolva. Könnyek szöktek a szemembe. Ugyanazokat a kritikákat ismételgette a gyönyörű testével kapcsolatban, amelyeket én az enyémmel szemben fogalmaztam meg. A dolgoknak meg kellett változniuk.

Nem ez a valóság

A társadalom és a média olyan nőket ábrázol, akiket tökéletesnek tartanak. A hírességek szülés után három héttel újra bikiniben vannak, de ez nem a való élet. Ezeknek a nőknek dollármilliók, edzők, orvosok és más szakemberekből álló csapatok segítenek abban, hogy gyorsan formába kerüljenek. Nekünk mosás, telekocsizás, síró csecsemők, fürdetés és orvosi találkozók vannak, hogy csak néhányat említsünk.

Nyújts többet

Nőként rengeteg kötelezettség és elvárás nehezedik ránk. Dolgozz keményen, légy nagyszerű anya, elégítsd ki a párodat, légy szép, maradj aktív, légy szexi, légy nőies. Elfelejtünk néhány olyan elvárást, amit magunkkal szemben kellene támasztanunk, mint az öngondoskodás, a kedvesség és a szeretet.

Nem csak példa-, hanem tükörkép is

Elkezdtem új példát mutatni. Szükségem volt arra, hogy az én csodálatos pici emberkéim büszkén nézzenek a tükörbe, és jól érezzék magukat attól, amit látnak. Abbahagytam a hóbortos diétázást, amit ők is észrevettek, és elkezdtem egy szabályozottabb, egészségesebb életmódot élni, amely az egész családot magába foglalta. 

Vesd le a ruhád, és fel a bikinit!

Sokat tanultam a megerősítésekről és a testpozitivitásról, és elkezdtem pozitív megerősítéseket árasztani rájuk, a lányokra és a fiúkra egyaránt. Tanítottam őket a táplálkozásról, az egészséges döntések meghozataláról, a kalóriák nézegetéséről, és együtt jógáztunk. Ennek az érzelmi pozitivitásnak a táplálása idővel az én önértékelésemet is növelte. Évek óta először vettem fel büszkén fürdőruhát anélkül, hogy összerezzentem volna. Most már élvezem a fürdőruha vásárlást.

Felnőttkoromra megtanultam magam szeretni

Visszatekintve arra a nőre, aki naponta küzdött az önbizalmával, büszkévé tesz, hogy végigcsináltam - bár a kétség időről időre még mindig felbukkan. Végső soron a gyerekeim segítettek abban, hogy megtanuljam jobban szeretni magam, és ez az, ahol minden kezdődik. Felnőttem ahhoz, hogy együttérző és szeretetteljes legyek önmagammal. Lehet, hogy soha nem fogok visszatérni abba a testbe, ami az anyaságom előtt volt, de szeretem és büszke vagyok arra a testre, amiben most vagyok.

 

 

 
D. Dominika , 2022. április 19.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?