#baba#anya

Miért ne aggódj a nyilvános szoptatás miatt?

A szoptatás egy természetes dolog, azonban mégis sokan félnek a nyilvános szoptatástól, mások véleménye és a rájuk szegeződő tekintetek miatt. Miért ne aggódj a nyilvános szoptatás miatt?


Akár könnyen megy a szoptatás, akár kihívást jelent, a baba nyilvános helyen történő szoptatása szorongással járhat. Talán a szerénység vagy a nem kívánt figyelem magára vonása miatt aggódsz, amikor a cél csupán az, hogy a gyermeked jóllakjon. Ezek az aggodalmak természetesek, és sok olyan szülő osztja őket, akik szívesebben szoptatnának magányosan, mint idegenek között. 

Az alábbiakban anyukák osztják meg, hogy mi segítette őket abban, hogy nyugodtan szoptassanak nyilvánosan, és tanácsot adnak olyanok számára, akiknek még nem sikerült elég magabiztosságot szerezniük ehhez. 

Mikor vált számodra kényelmessé a nyilvános szoptatás?

"Az első gyermekemmel már a kezdetektől fogva nem zavart a nyilvános szoptatás. Kaptam néhány furcsa pillantást, de amint jól éreztem magam a szoptatás közben, úgy gondoltam, hogy akkor szoptathatok, amikor csak akarok. A komfortérzetem részben azért volt, mert olyan helyen éltem, ahol sok kisbaba volt, és gyakran láttam más anyukákat nyilvánosan szoptatni. Nem éreztem tabunak" – mondta Katie Clark, a 31 éves, Coloradoi édesanya. 

"A második babámnál azonban teljesen más volt a helyzet. A fiamnál nehezebben ment a szoptatás – általában sírva fakadt, ami arra késztetett, hogy csak otthon szoptassak. Körülbelül hat hónapos volt, mire jól tudott szopizni. Ekkor már gond nélkül szoptattam nyilvánosan is" – folytatta Katie Clark.

"Ahogy kezdtem elfogadni a szoptatás jelentős és állandóan jelenlévő szerepét az életemben, egyszerűen a napom normális részévé vált, függetlenül attól, hogy hol voltam, vagy mit csináltam. Természetesen fontos volt számomra, hogy olyan ruházatot viseljek, amely megkönnyíti a diszkrét szoptatást, és az is, hogy amikor csak lehetett, találjak egy csendes, privát helyet. Az ismétlődés és annak felismerése, hogy a szoptatás fontos szerepet játszik az én és a babám életében, végül kényelmesebbé tette a szoptatást" – mesélte Alexandra Fung, a 40 éves, Southern Californiai édesanya.

"Az anyaságban való érés és a közösségi média mindenképpen szerepet játszott abban, hogy kényelmesen érezzem magam a nyilvános szoptatás során. Amikor az első babámat szoptattam, nem volt példa a nyilvános szoptatásra, ezért mindig betakartam, vagy a kocsiban szoptattam. Ma már hozzáférhetsz forrásokhoz és támogató csoportokhoz. Végre elég magabiztosnak érzem magam ahhoz, hogy nyilvánosan szoptassak" – mondta Nikki Osei-Barrett, a 37 éves, Marylandi édesanya.

"Az első gyermekemmel nem mindig éreztem jól magam, ha nyilvánosan szoptattam. Teljesen új élmény volt számomra, és különböző érzések kavarogtam bennem: bizonytalanság, félelem az ítélkezéstől, a magánélet hiánya, és még egy kis szégyenérzet is" – mesélte Chiara Gomiero, a 36 éves, kétgyermekes édesanya. 

"Emlékszem, hogy megbeszéltem ezeket az érzéseket más anyukákkal, hogy visszajelzést és útmutatást kapjak. Ez nagyon sokat segített nekem, mert rájöttem, hogy ezek az érzések eléggé általánosak, és nincs miért aggódnom. Fokozatosan leküzdöttem ezeket a félelmeket, és most, a második babámmal elmondhatom, hogy sokkal nyugodtabb vagyok, amikor a nyilvános szoptatásról van szó" – folytatta Chiara Gomiero.

"Nagyon kényelmetlenül éreztem magam először. Ez azonban megváltozott, amikor először kellett repülőre ülnöm a babámmal. Hamar rájöttem, hogy az utastársaim sokkal szívesebben látják a cicimet, minthogy egész úton a babám sírását hallgassák" – mondta Lisa Carnett, a 27 éves édesanya.

"Amikor megszületett az első gyermekem, ódzkodtam a nyilvános szoptatástól. Amikor kint voltunk, a kocsiban ültem, és mindig ügyeltem arra, hogy teljesen fedve legyek. Néhány hónap múlva egy étteremben ettünk, ahol az asztalnál ülve (babámat letakarva) szoptattam. Amikor a pincérnő odajött elmondta, hogy félt nyilvánosan szoptatni, mert félt, hogy az emberek elítélik vagy rossz megjegyzéseket tesznek rá. Azt mondta, hogy az, hogy én nyilvánosan szoptatom a babámat, magabiztosságot adott neki, hogy ő is megtegye. Ez teljesen megerősített engem. Ettől kezdve több mint boldogan szoptattam nyilvánosan, remélve, hogy egy másik anyukának is megadhatom ezt a magabiztosságot" – mesélte Chelsea Bagley, a 29 éves, Texas-i édesanya. 

Édesanyák tanácsai a nyilvános helyen való szoptatáshoz

  • A baba igényei az elsők! Az emberek ítélkezni fognak, vagy bámulni fognak, akár eltakarod magad, akár nem. Ne hagyd, hogy ez eluralkodjon rajtad! Az emberek nézhetnek vagy bámulhatnak, de tudd, hogy nem csinálsz semmi rosszat. Ha valakinek problémája van azzal, hogy nyilvánosan szoptatod a gyermekedet, az az ő problémája, és nem a tiéd.
  • Vedd körül magad más anyukák támogatásával! Csatlakozz egy szoptatást támogató csoporthoz, és gyakorold a szoptatást az ottani anyukák előtt! Először próbálj ki egy kisebb kirándulást, talán csak a parkba vagy egy kevésbé zsúfolt helyre!
  • Arra koncentrálj, ami előtted van, vagyis a babádra! Számukra abban a pillanatban semmi sem fontosabb, mint a szeretet és a gondoskodás, amit nyújtasz nekik. Ha erre koncentrálsz, a külvilág és annak véleménye fokozatosan egyre kevésbé lesz fontos. 
  • Emlékezz arra, hogy nem vagy egyedül! Oszd meg tapasztalataidat olyan emberekkel, akikben megbízol, és akik hasonló helyzetben vannak! Ez segíteni fog abban, hogy úgy érezd, megértenek.
  • Kezd kis lépésekkel! Ha kényelmetlenül érzed magad a nyilvános szoptatás során, de szeretnél nyilvánosan szoptatni, akkor gyakorold! Idővel egyre kényelmesebben fogod érezni magad a nyilvános szoptatás során, és nem fogod magad annyira kiszolgáltatottnak érezni.

Forrás: verywellfamily.com

B.Edina, 2022. november 23.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?