Miért nem akarok elaludni?

Most megosztok veled pár tippet és tanácsot, hogy mit tegyél, ha már nem bírod elviselni az üvöltésemet, és sajnos nem érted, hogy mi bajom van, miért nem alszom:

 Miért nem akarok elaludni?

  1. Anyu, melegem van!

Nekem a 20-22 fokos szobahőmérséklet az ideális, nyáron még annak is örülök, ha nyitva van a szobám ablaka, és áramlik a friss levegő. Érdemes a szobámat kiszellőztetni, mielőtt aludni viszel, hogy megfelelő hőmérsékletre hűljön.

  1. Anya, túl világos van!

Amíg a pocakodban voltam, folyamatosan sötétben éltem. Sokáig tart, amíg meg fogom szokni, hogy a világ ennyire világos. Kérlek, sötétítsd be a szobát vagy a babakocsit, amiben épp alszom.

  1. Mami, túl sötét van!

Igaz, hogy sötétben jobban szeretek aludni, de ha kinyitom a szemem, szeretném látni, hogy hol vagyok. Néha felébredek álmomból, körbe nézek, és látom, hogy itthon vagyok és megnyugszom. Szeretem az égősorokat és az állatkáslámpákat, ezek megnyugtatnak. Ha elutazunk, magunkkal is tudjuk vinni, így nagyobb biztonságban fogom érezni magam egy idegen helyen.

  1. Anya, valami fáj a számban!

Mivel már elmúltam 6 hónapos. lassan kibújnak a fogaim, de én ezt nem értem még, csak érzem, hogy nagyon fáj. Éjszaka általában hirtelen éles üvöltéssel próbálom jelezni neked, hogy azonnal gyere, mert nagy baj van. Ha kapok az anyatejből, az csökkenti a fájdalmam és elaltat, de ha ez sem segít, akkor kenj a fogaimra olyan hűsítő krémet, amit szoktál.

  1. De mama, én még nem vagyok fáradt!

Ha összevissza alszom napközben, és nem is játszom eleget, akkor este még nem vagyok fáradt, hanem veled szeretnék játszani. Ilyenkor nem szeretem, hogy mérges vagy rám, mert nem tudom, hogyan kell elaludni. Ha kialakítasz nekem egy napirendet, és mindig nagyjából ugyanakkor kell aludnom, hozzá fog szokni a szervezetem, és amikor eljön az alvás ideje, már emiatt is elálmosodom. Viszont ha kihagyjuk a szokásos alvást, akkor elviselhetetlenül hisztis leszek.

  1. Anyu, nem tudok aludni, nagyon zaklatott vagyok!

Egy kimerítő nap után azt gondolnád, hogy eléggé elfáradtam, ahhoz, hogy gyorsan aludni menjek. Sajnos annyi élmény ért engem nap közben, hogy még nem sikerült feldolgoznom. Ahogy ti, felnőttek, úgy mi kicsik is végig gondoljuk, hogy mi is történt velünk napközben, és ettől az izgatottságtól sokszor nem tudunk elaludni. Sokat segít, ha az alvás előtt már egy órával elkezdődik egy szokásos esti szeánsz, amit minden nap csinálni szoktunk, lehetőleg ugyanabban a sorrendben történő lépésekkel. A szokások hozzá segítenek, hogy le tudjak higgadni, és meg tudjak nyugodni.

  1. Anya, nagyon félek!

Néha csúnya és ijesztő dolgokat látok, és én nem értem még, hogy ez egy rossz álom. Megijedek, és rögtön sírni kezdek. Ha ilyenkor megnyugtatsz és jössz hozzám, és elmondod, hogy mi történt velem, akkor megnyugszom.

  1. Mami, éhes vagyok!

Ha éppen fejlődési ugráshoz értem, akkor sokkal éhesebb vagyok, mint máskor, ezért nem elég már az a vacsora, amit eddig adtál. Ha viszont nagyon megtömöd a pocimat, akkor éjszaka felébredek arra, hogy emésztek, esetleg még fájhat is. A meleg tejecske segíthet, az megnyugtat és eltelíti a pocimat, ettől könnyen vissza tudok aludni.

  1. Anya, szomjas vagyok!

Ha száraz a levegő a szobámban, akkor nem tudok aludni, mert folyton kiszárad a szám, az orrom, és levegőt is rosszabbul kapok. Ha beteszel a szobámba egy párologtatót, akkor kellemes lesz a levegő, és nehezebben leszek beteg is, mert nem szárad ki a torkom és a szám..

  1. Anyu, hiányzol!

Nem merek elaludni, mert nem tudom, hogy mi fog történni utána. Hova tűnsz, anya? Biztosan visszajössz? Nem akarom, hogy itt hagyj, inkább kitalálom, hogy éhes vagyok, szomjas vagy, fázom, fáj valamim, bármit, csakhogy itt maradj. Ha elmondod nekem, hogy reggel újra találkozunk, és éjszaka is bejössz hozzám, ha kereslek, és tényleg jössz éjszaka és reggel is, akkor meg fogom szokni ezt, és nem fogok többet félni attól, ha nem látlak.

 

SZHK , 2019. november 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó