Miért sír a baba? – 12 ok

Egyetlen szülő sem akarja hallani, hogy a baba sír, de nem igazán van más módja a kommunikációra, amíg meg nem tanul beszélni. Milyen okai lehetnek annak, ha sír a baba?

 


“A sírás, mint a baba fő kommunikációs formája, nagyon sokféle jelentéssel bír, nem csak fájdalommal vagy szomorúsággal. Ahogy a babák idősebbek lesznek, a sírás sokkal kevesebb problémát jelent, mert az idősebb babák kevesebbet sírnak, és a szülők kevésbé aggódnak” – írja Dr. Benjamin Spock gyermekorvos Dr. Spock csecsemő- és gyermekgondozása című könyvében.

Íme 12 kérdés, ami rávilágít arra, hogy miért sír a baba:

1. Éhes a baba?

A lista első pontja, hogy ellenőrizd, hogy a babának szüksége van-e táplálékra. Az újszülöttek a kicsi, de növekvő pocakjuk miatt gyakrabban esznek. Ez tulajdonképpen megelőzhető, ha megismerkedsz a baba különböző éhségjelzéseivel. Számíts előre a baba etetési idejére, így kényelmesebben tudod etetni.

2. Vágyik a babád a szopásra?

A cumi lehet az, amire a csecsemőnek szüksége van. A csecsemők már az anyaméhben is szopják a hüvelykujjukat a kényelem érdekében. A szopóreflexszel születnek, amely lehetővé teszi számukra a táplálkozást. A Dr. Spock csecsemő- és gyermekgondozása szerint ez megnyugtatja a babákat, még akkor is, ha nem éhesek.

3. Több tejet szeretne a baba?

Ha mondjuk megálltál a szoptatás közepén, a baba egy kis nyöszörgéssel jelezheti, hogy még mindig éhes, több tejet szeretne. Ha szoptatsz, a szervezeted tejtermelése ehhez igazodik (minél többet szopik a baba, annál több tejet termelsz). 

4. Szüksége van a babának arra, hogy ölbe vegyék?

Dr. Harvey Karp gyermekorvos és a A legboldogabb baba a háztömbben című könyv szerzője szerint a baba megnyugtatására vonatkozó tanácsok az anyaméh környezetének újrateremtésén alapulnak. A szopáson kívül általában magába foglalja a suttogást vagy a fehér zaj lejátszását, a baba ritmikus hintáztatását vagy ringatását, a baba bensőséges pólyázását és a bőr-bőr kontaktust.

5. Nedves vagy piszkos a baba pelenkája?

A legtöbb anyuka akkor ellenőrzi a babája pelenkáját, ha felajánlotta a mellet, és a baba nem fogadta el. Egyes babák érzékenyebbek, és azonnal sírnak vagy panaszkodnak emiatt, és azt akarják, hogy minél hamarabb cseréld ki a pelenkát, míg mások úgy tűnik, nem törődnek vele – csak a kaki szagától vagy a pisi súlyától észrevehető, hogy küszöbön áll a szivárgás.

6. Gáz van?

Előfordulhat, hogy a baba gyomrában a táplálás során olyan gázok gyűltek fel, amelyeket büfiztetni kell. Még a szoptatott csecsemőket is büfiztetni kell. Dr. Preeti Parikh gyermekorvos azt is javasolja, hogy a baba lábait biciklis mozdulatokkal mozgasd, és finoman nyomd fel a mellkasához, hogy segíts neki a gázok levezetésében. Figyeld és korrigáld a baba szorítását, és fedezz fel más szoptatási pozíciókat. Próbáld ki azt is, hogy cumisüveget váltasz, mellbimbót cserélsz, vagy a cumisüveg szögét állítod be etetés közben.

7. Lehet, hogy emésztési zavarok?

Az is lehet, hogy a baba még fejlődésben lévő emésztőrendszerének gondjai vannak az emésztéssel. Ha szoptatsz, nézd meg, milyen ételeket ettél korábban, amelyek okozhatták a baba hasi problémáit, és fontold meg az étrended módosítását. A tápszer márkájának cseréje előtt konzultálj orvosoddal.

8. Gyomorégés?

Dr. Spock elmagyarázza, hogy egyes csecsemők észrevétlenül köpködnek, és a csecsemők számára irritáló és néha fájdalmas lehet, amikor a gyomorból sav kerül fel a nyelőcsőbe. Ha a baba “nem sokkal az etetés után sír, amikor a tej még a gyomorban van”, Dr. Spock azt tanácsolja, hogy büfiztesd újra a babát. Ha ez gyakran előfordul, fordulj orvosodhoz a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) miatt.

9. Beteg a baba?

Azok a babák, akik rosszul érzik magukat, a szokásosnál kicsit ingerlékenyebbek, ragaszkodóbbak és/vagy érzékenyebbek lesznek. Az is lehet, hogy fogzik, ezért próbáld meg enyhíteni a fájdalmát. Ellenőrizd, hogy vannak-e egyéb tünetei, például láz, kiütés, hasmenés vagy hányás. Ha a baba 3 hónapos vagy annál fiatalabb, és lázas, hívd fel orvosodat, és azonnal menj kórházba.

10. Fáradt a baba?

Az újszülötteknek több alvásra van szükségük, akár 16 órát is alszanak egy nap. Időbe telik, amíg kialakul a saját alvás-ébrenlét ciklusuk, és képesek lesznek önmagukat álomba ringatni. Ha a baba rutinjában zavarok vannak, az is lehet a fáradtságának oka, és sírva jelzi, hogy szüksége van az alvásra.

11. Túlstimulált a baba?

A baba sírhat segélykiáltásként is. Mondjuk, a baba új környezetben ébred, például egy otthoni buliban, a forgalmas bevásárlóközpontban vagy egy nyaralóhelyen, ahol sok ember és túl sok zaj van, ez túlterhelheti az érzékeit. A sírása ilyenkor egy kis nyugalomra és csendre való felszólítás lehet. Vagy lehet, hogy a baba fázik vagy melege van, és sírással jelzi, hogy öltöztesd fel, vagy vegyél le róla egy réteg ruhát. 

12. Ez kólika?

Ha a baba még mindig megállás nélkül és szinte vigasztalhatatlanul sír, úgy, hogy megkérdőjelezed, hogy képes vagy-e megnyugtatni a babát, akkor lehet, hogy kólikáról van szó. A kólikás baba “naponta több mint három órán át, hetente több mint három napon át, több mint három héten keresztül sír”, és ez a baba 3 hónapos koráig előfordulhat. Az ok ismeretlen, de a szakértők több lehetséges kapcsolódó okot is összefüggésbe hoztak, amiért a kólika egyes babáknál előfordul, de nem mindenkinél.

A kólikás baba megnyugtatására kipróbálhatod a fent említetteket, valamint a babahordozást vagy a földre helyezést. Csak ne feledd, hogy el fog múlni. Ha a baba lázas, hány, fogy, sápadt, hasmenése és puffadt hasa van, vagy vér jelenlétét mutatja a székletében, és tartósan sír, sürgősen értesítsd orvosodat.

 

Forrás: Smartparenting.com 

B.Edina , 2022. május 27.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?