Miért szeretik az anyukák a bal oldalukon tartani a gyermeküket? Tudósok jöttek rá az evolúciós titokra!

Te is a bal oldalon tartod a babádat, miközben szoptatod, készíted neki az ennivalót vagy éppen keresel valamit a táskádban? Tudtad, hogy a legtöbb anyuka ösztönösen a bal kezében tartja a gyermekét? Tudósok annak jártak utána, hogy mi lehet ennek az oka.

Sokáig nem volt a tudósok számára sem világos, hogy miért tartják az anyák bal oldalukon a babákat, illetve mi is állhat ennek a szokásnak a hátterében. Elképzelés több is született: a jobb kéz dominanciája, mintakövetés, ergonómiai okokra lehetett eddig gyanakodni. Úgy tűnik, hogy a Szentpétervári Egyetem tudósainak sikerült feltárni a megoldást.
 
Az emberi viselkedés megértéséhez az állatvilágot kezdték el vizsgálni. Kiderítették, hogy a rozmárok és a repülő rókák populációi is a bal oldalukon tartják kicsinyüket, így arra a következtetésre jutottak, mentális és lelki kötődés állhat a történés hátterében. 
Az eset megértéséhez meg kell ismerkedni egy kicsit az agy struktúrájával és működésével. A jobb agyfélteke irányítja a test bal oldalát, illetve lehetővé teszi számunkra az érzelmek tudatosulását és feldolgozását.
 
 
2018. május 29.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?