Miért születik minden gyerek kék szemmel?

Biztosan tudod, hogy a szemed színét a szüleidtől örökölted. Az is biztos dolog, hogy amikor megszülettél, kék volt a szemed. De feltetted-e valaha magadban a kérdést, vajon miért?

Miért születik minden gyerek kék szemmel?

Teljesen függetlenül attól, hogy a későbbiekben milyen színre vált, valamennyi kisbaba kék szemmel születik. Ezért a melanin nevű molekula a „hibás”, amely a szem mellett a bőr és a haj színét is megadja.

Születéskor a babák íriszébe még nem gyülemlik fel elég melanin, illetve még „nem feketedik be” eléggé az ultraibolya sugarakkal való találkozás során (mint ahogyan a bőr is besötétül a napsütés hatására).

A melanin egy fehérje. Akárcsak a többi fehérjének, a melaninnak a mennyiségét és a típusát a genetikai kód határozza meg. Amennyiben az írisz nagy mennyiségben tartalmaz melanint, a szem lehet barna vagy fekete. Kevés melanin hatására születik a zöld, szürke vagy mogyoróbarna szemszín. Azonban, ha az íriszben nagyon kevés a melanin, akkor kék vagy világos szürke lesz a szem.

Azok, akik albinizmusban szenvednek, illetve egyáltalán nincs melanin az íriszükbe, a szemük rózsaszín árnyalatú lesz – a szem mögötti vérerecskék színében verődik vissza a fény.

A kisbabák melanin-termelése az első években intenzív, a szemük színe pedig az első 6 hónapban válik véglegessé. Mindezek ellenére, a későbbiekben is változhat a szem árnyalata, különféle külső – környezetbeli vagy gyógyszerek által kiváltott faktorok hatására.

A cikk forrása: filantropikum.com

2020. február 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó