Milyen érzés, ha anyaagyad van?

A nők agya megváltozik, amikor anyává válnak. De mégis hogyan? Milyen érzés, ha anyaagyad van?


Míg az anyaagy – amelyet gyakran a feledékenység vagy a szétszórt gondolkodás érzéseként definiálnak – frusztráló, bosszantó és néha egyenesen ijesztő lehet az új anyukák számára, ez egyúttal lehetőség arra is, hogy egy lépést hátralépjünk, és felismerjük, hogy teljesen normális, hogy a baba születése után ködös az agyunk.

Az alábbiakban anyukák osztják meg, milyen érzés az anyaagy, tippeket adnak, hogyan vészeljük át, és néhány történettel segítenek felismerni, hogy az anyai agy lehet, hogy csak az anyává válás folyamatának része.

Milyen érzés az anyaagy?

A megkérdezett édesanyák többsége a ködhöz hasonlította ezt az érzést. Elmesélték, hogy néha olyan hétköznapi tárgyak nevét elfelejtették, mint például a “szék”, vagy olyan dolgokat elfelejtettek, hogy megetették-e a kutyát.

Olyan érzés, mintha valami mindig hiányozna. A szellemi és az írott teendők listáitól élek, és az anyaagy miatt úgy éreztem, hogy még a rutinfeladatokat is elfelejtem. Mindig kétségbe vontam magam: Csomagoltam-e plusz ruhákat a bölcsődébe? Kihúztam-e a hajvasalót? Meg kellett kérdeznem magamtól, hogy “Mi a megfelelő szó erre?”. Valami olyan egyszerű dolog, mint a szék, még akkor sem jutott eszembe, ha egy széket bámultam. Olyan érzés volt, mintha állandó ködben lennék – mesélte Divya Vaswani, a 36 éves, kétgyermekes atlantai édesanya.

Az anyaagy olyan érzés, mintha egyszerűen nem lennél ott, mintha folyamatosan elvesztetted volna a gondolatmenetedet, és ez hihetetlenül frusztráló tud lenni. Néha úgy csap le rám, hogy nem emlékszem, mit csináltam, vagy hogyan kell szavakat mondani, míg máskor csak utólag jövök rá, hogy valami butaságot csináltam – mondta Carly Kuikman, a 32 éves, kétgyermekes chicagói édesanya. 

Az anyaagy a kimerültség, a szorongás és egy kis memóriavesztés kombinációja. Őrületes, hogy amikor újdonsült anyuka vagy, milyen feladatot kapsz, hogy megtanuld, hogyan legyél szülő, és hogy egy csomó felelősséget vállalj, miközben alig vagy egyáltalán nem alszol. A dolgok elfelejtődnek, a könnyek kicsordulnak. Hibákat követünk el. Néha csak nevetni kell rajta – mondta Eva Shortt, a 38 éves, kétgyermekes édesanya. 

Angela Cruz Ledford szerint homályos és unalmas. Régebben könnyen fel tudtam idézni a fontos dolgokat a teendőim listájáról, de miután anya lettem, mindent le kellett írnom. Ha nem írok le valamit papírra vagy a mobilomra jegyzetként, teljesen elfelejtem. A legrosszabb az, hogy nem is fogom tudni, hogy elfelejtettem valamit, mert nem tudod, amit nem tudsz!

Olyan érzés, mint egy köd, ahol a gondolatok nem mindig tiszták, és néha elveszítjük a gondolatmenetet. Olyan, mintha tudnád, hogy tudsz valamit, csak nem találod a szavakat – meséli Lydia Elle.

Emlékek az “anya agyas” időszakból 

Emlékszem, hogy egy délután a bevásárlóközpontban voltam, és a babakocsit toltam. Egy pillanatra pánikba estem, miután elsétáltam egy tükör mellett, és a babakocsi üres volt! Azt hittem, hogy valahol otthagytam a gyerekemet, vagy ami még rosszabb, azt hittem, hogy valaki elvitte. Nem telt el 10 másodperc sem, amikor újra belenéztem a tükörbe, és rájöttem, hogy a fiam szó szerint lóg rajtam a hordozókendőben. Nevettem magamon, amikor aznap este megosztottam a történetet a férjemmel – meséli Divya Vaswani.

Szegény fiam egyszer tényleg rövidnadrágban úszott a medencében. Önmagában nem volt nagy ügy, de mielőtt elindultunk volna, a férjem megkérdezte, hogy minden megvan-e, ami a medencéhez kell. Pelenkák? Megvan! Törülköző? Megvan! Váltóruha? Megvan! Csak az öltözőben vettem észre, hogy elfelejtettem a fürdőruháját – emlékszik vissza Carly Kuikman.

Hetente legalább egyszer elmegyek otthonról a pénztárcám nélkül – meséli Ivey Evans. Olyan gyakran felejtek el szavakat, hogy az már komikus. A férjemnek megpróbálni elmesélni valamit, ami a nap folyamán történt, szinte lehetetlen. Sokszor hosszú szüneteket tartok, miközben olyan egyszerű szavakra próbálok emlékezni, mint a “távirányító” vagy a “benzinkút”. Gyakran ugyanazokat a történeteket mesélem el a férjemnek, és körülbelül a történet felénél megkérdezem, hogy “Ezt már meséltem?”. Van az a fordított eset is, amikor azt hiszem, hogy elmondtam neki valamit, de mégsem.

Édesanyák tanácsai az “anyaagy” időszakára

  • Ne légy túl szigorú magadhoz! Ez egy fázis, és el fog múlni. Nagyon sokat segít, ha pihensz, amikor van rá lehetőséged. 
  • Ne félj segítséget kérni! Elképesztő, hogy egy szundikálás és egy zavartalan zuhanyzás mit tud tenni a testeddel.
  • Ne felejtsd el: 100%-ban rendben van, ha segítséget kérsz! Nem baj, ha nem minden nap tökéletes egy kisbabával. Néha ez azt jelenti, hogy a családra és a barátokra kell támaszkodnod, hogy átsegítsenek. 
  • Ne csinálj millió dolgot egyszerre, hanem arra koncentrálj, amit éppen csinálsz.
  • Készíts listát a telefondonon vagy egy papírlapon azokról a dolgokról, amelyeket el kell végezned, és azokról, amelyeket szeretnél elvégezni. Segít, ha van egy emlékeztető! 
  • Hagyd, hogy érezd az összes érzést. Nevess, mert ez teljesen nevetséges lehet, és (többnyire) elmúlik. Sírj, mert fáradt vagy, frusztrált, éhes és túlterhelt, és ez nehéz.
  • Ha épp az “anya agyas” időszak sűrűjében vagy, légy kedves magadhoz, és tudd, hogy jobb lesz.

Számodra milyen érzés az “anyaagy”?

Forrás: verywellfamily.com

B.Edina , 2022. szeptember 08.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?