Mire figyeljünk, ha kismamaként utazunk?

A várandósság természetes élettani állapot, ezért az, hogy gyermeket várunk, nem ok arra, hogy teljesen lemondjunk az utazásról. Íme azonban néhány jó tanács, amit érdemes megfontolni, mielőtt felkerekedünk.


A várandósság alatti utazásnak a legtöbb esetben – komplikációmentes terhesség esetén és megfelelően felkészülve – semmi akadálya, mi több, az áldott állapot egy bizonyos szakaszáig szinte teljesen veszélytelenek még a hosszabb utak is. Mindazonáltal vannak olyan korlátozások, szabályok és speciális tennivalók, amelyeket a kismamáknak javasolt betartaniuk.

Mikorra időzítsük az utazást?

Az első tizenkét hétben, amikor a vetélés kockázata magasabb, mint a várandósság többi hetében, a hosszú utakat érdemesebb későbbre halasztani. Általánosan a második trimesztert ajánlják a nyaralásra vagy a tartósabb kiruccanásra, amikor a kismamák energiaszintje a legmagasabb, míg az utolsó három hónapban már nem tanácsos hosszabb, kimerítőbb utazásra vállalkozni. Az utolsó négy hétben pedig az a legjobb, ha az otthonunk közelében maradunk. Ha mégsem kerülhetjük el, hogy a harmadik trimeszterben induljunk el külföldre, előtte mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvosunkkal, aki kellő szakértelemmel képes mérlegelni helyzetünket és javaslatot tud tenni az utazás elhalasztására vagy engedélyezésére.

Fontos, hogy kismamaként különösen körültekintően és tudatosan szervezzünk meg mindent, ha nyaralni indulunk. Már a megfelelő úticél kiválasztásán is sok múlhat. A várandósság idején mindenképpen ajánlott elkerülni a túl meleg, túl párás vidékeket, a magaslati tájakat, illetve az olyan célpontokat, ahol nagy a hőingadozás, vagy védőoltás javasolt. Ahogy közeledik a szülés ideje, célszerűbb az otthonunkhoz közelebbi üdülőhelyet keresni.

Kismama a repülőgépen

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a várandós nőknek a második trimeszter végéig ajánlott csak repülőre ülni, utána már nem javasolják a légiközlekedést. A terhesség első harmadában kellemetlenséget okozhat a fokozott émelygés, hányinger, ami le- és felszálláskor súlyosbodhat. Az utazás előtt beszéljük meg orvosunkkal, szedhetünk-e valamilyen gyógyszert utazási betegség ellen. Azt se felejtsük el, hogy a repülőn rendkívül száraz a levegő, ezért a folyadékpótlásra fokozottan figyelnünk kell. Ráadásul a hosszú utakon nő a vizesedés veszélye is, ezért többször álljunk fel, járkáljunk, vagy mozgassuk meg a lábunkat.

A légitársaságok általában meghatározzák, milyen szabályok vonatkoznak a kisbabát váró utasokra, illetve azt is, hogy a várandósság hányadik hetéig engedik a kismamát gépre szállni. Az utolsó harmadban kérhetnek hivatalos levelet, amely tartalmazza a szülés kiírt időpontját, illetve igazolást arról, hogy a terhesség komplikációmentes. Ezek az előírások légitársaságonként eltérőek lehetnek, így mindenképp tájékozódjunk a szabályzatról!

Ha autóval indulunk útnak...

Az egyik legfontosabb tanács: lehetőleg kerüljük a huzamosabb ideig tartó autóutakat és a hosszú egyhelyben ülést. Útközben álljunk meg egy-két óránként és tartsunk pihenőket, hogy a végtagjainkat kinyújtóztathassuk. Ilyenkor sétáljunk egy keveset, mozogjunk öt-tíz percet, hogy serkentsük a vérkeringést a lábunkban, és elkerüljük a vizesedést.

A másik alapszabály, hogy az autóban mindig használjunk biztonsági övet. Ahhoz, hogy az öv ne nyomja meg a pocakot, az alsó része a has alatt, a csípőcsontok magasságában legyen, a vállnál lévő része pedig a has tetején, a mellek között haladjon át. Jó tanács: a kismamaüzletekben kapható speciális övterelő, ami kifejezetten kényelmessé teszi az utazást, és nem nyomja a kismama hasát sem. Figyeljünk oda arra, hogy ne utazzunk nagy melegben, gondoskodjunk útközben a megfelelő folyadékpótlásról és néhány könnyű falatról is. Egy kis rágcsálnivalót azért is érdemes magunknál tartani, hiszen a várandósság alatt gyakran egészen hirtelen is leeshet a vércukorszintünk.

Biztos, ami biztos(ítás)

A cikk teljes egészében a csalad.hu oldalán olvasható.

A nyitókép: Gettyimages.com

2021. május 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó