Mit tehetsz a terhességi maszk ellen?

A terhességnek számtalan különböző velejárója van; mind mentális, mind fizikai változásokat is hoz magával. Ahány anyukát megkérdezel, annyiféle választ fogsz kapni arra, hogy náluk milyen külső hozadéka volt a váradósságnak, ezek egyik legutálatosabbika a melazma, azaz a terhességi maszk.

Mit jelent a melazma, és mi okozza?

A bevezetőben utaltunk arra, hogy nem minden kismamánál jelentkeznek ugyanazok a terhességi tünetek, hiszen minden testre máshogy hatnak a hormonváltozások. Ennek következménye lehet egy speciális fajta hiperpigmentáció is, ami jellegzetesen az arcbőrön jelentkezik; a homlokon, az orcákon és/vagy az száj körül. Általában barnás színű, sötétebb foltokról beszélünk, de az árnyalat attól is függ, hogy a bőr mely rétegében található a hiperpigmentáció; az alsóbb rétegekben akár kékes-szürkés is lehet a bőrelváltozás.

A jelenség hátterében az ösztrogénok és a progeszteron áll, noha csak közvetetten, mert ezek a női hormonok egyes sejtjeinket is befolyásolják: a pigmentanyag termelő sejtjeinket például túlstimulálhatják. A sötétebb bőrű nőket még inkább érinti a probléma, a kismamák 50-75%-a tapasztalja magán valamilyen formában. (Egyébként nem csak a várandós nőknél alakulhatnak ki ilyen foltok; egyes pajzsmirigy betegségek, gyógyszerek, és kozmetikumokra adott allergiás reakciók is okozhatják.)

Mit tehetsz ellene?

Ez attól is függ, hogy mi okozza. De most maradjunk a terhességnél. Az esetek legnagyobb részében el is múlnak a foltok, ahogy a baba kibújik, de legalábbis a szoptatás alatt. Ne aggódj, semmilyen egészségügyi kockázattal nem járnak, csupán esztétikai gondot jelentenek. A napfényt viszont nem árt kerülni, illetve magas faktorú arckrémet, alapozót, naptejet használni, szalmakalapot, nagyobb méretű napszemüveget, hosszú, könnyed ruhákat hordani. Magyarán szólva, minél inkább eltakarjuk, óvjuk a bőrünket a naptól, annál jobb.

Egyes szakértők szerint a külső védekezés mit sem ér, ha az étrendünk nem megfelelő: a túl alacsony folsav-tartalmú diéta növelheti a melazma kialakulásának esélyét. Nem beszélve arról, hogy a magzat fejlődéséhez is nélkülözhetetlen ez az ásványi anyag. Tehát fogyassz sok spenótot, brokkolit, hüvelyeseket (feltéve, ha nem fújnak fel), avokádót, tojást, földi mogyorót, narancsot, teljes kiőrlésű kenyeret.

Ahogy fentebb említettük, leginkább esztétikai problémát okoznak ezek a kis foltok, ami viszont sok nőnél egyébként is kényes téma: nem elég, hogy az egész alakunk megváltozik ebben a 9 hónapban, sokszor kövérnek, puffadtnak érezzük magunkat, vizesedünk, visszereink lesznek; még ez is…?!

          Ilyenkor gondolj mindig arra, hogy nem véletlenül történnek most ezek a változások (melyek nagy része szinte azonnal el is múlik, ahogy az új élet világra jön); egy sokkal fontosabb ügyet szolgálnak, egy egészséges, gyönyörű kisbaba megszületését!

 

Plézer Panna , 2018. augusztus 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó