Mosható vagy eldobható, melyik a jobb pelenka?

Az ideális pelenka megtalálása nem egyszerű feladat, ezért megpróbálunk segítséget nyújtani. Az alábbiakban összegyűjtöttük a mosható és az eldobható változatok előnyeit és hátrányait. A választás során mindenképpen figyelembe kell venni a baba kényelmét, a környezetvédelmet és a pénzügyi lehetőségeket.


Az eldobható pelenkák előnyei és hátrányai

Naponta akár 7-10 darab pelenkára is szüksége lehet egy babának, szóval körültekintőnek kell lenni a választás során. Nézzük meg, milyen előnyei és hátrányai vannak a mosható és az eldobható változatoknak. Az eldobható pelenkák előnyei közé tartozik, hogy nem igényelnek odafigyelést, pelenkázás után egyszerűen a kukában landolnak. A nedvszívó képességük pedig egyszerre előny és hátrány, hiszen szárazon tartanak, de közben a pici bőréből is kivonják a nedvességet. Ezért fontos minden pelenkázás során krémezni.

Az eldobható pelenkák hátránya, hogy elsősorban műanyagból készülnek, így a lebomlási idejük többszáz év is lehet. Ráadásul évente több tízezer tonna hulladék termelődik belőlük hazánkban. Továbbá vegyi anyagokat tartalmazhatnak, melyek irritációt, allergiát vagy pelenkakiütést eredményezhetnek.

A mosható pelenkák előnyei és hátrányai

A mosható pelenkák előnyei közé tartozik, hogy természetes anyagokból készülnek, így nem irritálják és szárítják az érzékeny bababőrt, nem tartalmaznak káros anyagokat. Ez a változat a környezetünket legkevésbé szennyező alternatíva jelenleg. Azonban a természet védelme érdekében arra is figyelni kell, hogy ne növekedjen jelentősen az energiafelhasználás a tisztítás során. Mindig érdemes teletölteni a mosógépet és levegőn szárítani a pelenkákat. Továbbá a második gyermek érkezésekor érdemes újra felhasználni a pelusokat.

Továbbá költséghatékony megoldásnak számít, hiszen csak az első készletre kell beruházni, melynek ára pár hónapon belül megtérül. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy a mosható pelenkákat viselő babák hamarabb szoknak bilire, mint az eldobható változatokat viselő társaik. Azonban a mosható pelenkáknak is van hátránya, mégpedig az, hogy munkaigényes a tisztításuk. Időt kell szánni a mosásra, az öblítésre és a teregetésre.

Nézzük a számokat!

Ha egy gyermek átlagosan 7 darab pelenkát használ el naponta, akkor egy év alatt nagyjából 2500 darabra lesz szüksége. A gyerkőcök többsége 2-3 éves kora körül válik szobatisztává, jelen esetben számoljunk 2,5 évvel. Ez azt jelenti, hogy összesen nagyjából 6200 pelenka landol a kukában az eldobható változatok esetén. A mosható pelenka esetében pedig egy szett is elegendő, amennyiben állítható a mérete. Sőt, ugyanaz a szett akár több gyereket is kiszolgálhat a családban. Ráadásul a kevésbé igénybe vett pelenkakülsők értékesíthetőek, és így újrahasznosíthatóak, ha már nincs rájuk szükség.

A cikkünkben összegyűjtött előnyök és hátrányok egyértelműen megmutatják, hogy miért választják egyre többen a kissé macerásabb mosható pelenkákat az eldobható pelusok helyett.

Te melyik változat mellett döntesz?

 

S. Dóra , 2022. június 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?