Nem vagy rossz anya, ha le akarod szoktatni a babádat az éjjeli szoptatásról

Egy ideális világban a csecsemők szép fokozatosan hagynák el az éjjeli evéseket, ahogy már egyre nagyobb mennyiségeket képesek egyszerre elfogyasztani. Sajnos azonban ez a szokás sok esetben akkor is fennmarad, amikor a picinek már bőven ki kellene bírnia nyolc-tíz órát etetés nélkül, az anya pedig tanácstalanul vakarja a fejét: mikor érett már a baba arra, hogy leszoktassa az éjjeli evésről?

„Éjjel semmi körülmények között ne szoptassunk”

Néhány évtizeddel ezelőtt ez is olyan egyszerűnek tűnt. Az 1960-ban kiadott, A dolgozó nő otthon című életvezetési tanácsadó pofonegyszerű módon rendezte le a kérdést: „Éjjel semmi körülmények között ne szoptassunk. Az éjszaka pihenésre való az anyának és az újszülöttnek is.” Mi pedig elképzelhetjük, milyen békés lehetett a pihenése az éhségtől órákig síró kisbabának, és az ezt tehetetlenül hallgatni kényszerülő családtagoknak egyaránt.

A nyolcvanas évekre a vasszigor enyhülni látszott, és egyre több tanácsadó javasolta az anyáknak, hogy nyugodtan szoptassák meg az éhes csecsemőjüket éjszaka is. Mint mondták: legkésőbb 3-4 hónapos korukra úgyis leszoknak róla.

Az élet azonban gyakran erre is rácáfol.

A szoptatás nem csak táplálás

Egy újszülöttnek nem számít a napszak, néhány óránként biztos, hogy enni kér, hiszen a gyomra még nagyon pici, és nem képes egyszerre nagy mennyiségű tejet elfogyasztani. Sok baba azonban ahogy telnek a hónapok, sem ritkítja az éjjeli evéseket, mások pedig maguktól leszoknak róla, majd 6-8 hónapos koruk között újra egyre gyakrabban ébrednek, és kizárólag anyamellel vagy cumisüveggel tudnak visszaaludni. A jelenségnek számos oka lehet, ezek közül a leggyakoribbak:

  • A baba tényleg éhes, mert már nem elég neki vacsorára az anyatej vagy a tápszer. Ezt a legegyszerűbb megoldani: tápláló – de semmiképp sem megterhelő – vacsorát kell adni neki, majd lefektetéskor jöhet a szertartásos szoptatás vagy cumisüveges etetés.
  • Fogzás. A fogzás néha nagyon megviseli a csecsemőket, az anyatej pedig fájdalomcsillapító hatású is. Nagyon gyakori, hogy a fogzó baba gyakorlatilag egész éjjel a szájában tartja az anyamellet, ami megnyugtatja őt. Helyi fájdalomcsillapító kenőcsökkel enyhíteni lehet a problémát, de az szinte biztos, hogy ez az időszak valamennyire megterhelő lesz az egész család számára.
  • Az elalvás az etetéshez kötődik. Sok baba szeret az anyamellen vagy a cumisüvegen elaludni. Erre a közhiedelemmel ellentétben nem „szoktatják” őket – teljesen természetes jelenségről van szó, a szopó mozdulatok és az anya közelsége ellazítják a csecsemőket. A probléma ezzel csupán az, hogy amikor a pici felriad, ugyanazokat a körülményeket keresi, ahogyan elaludt, és újra csak a mellen vagy a cumisüvegen tud álomba szenderülni.
  • Szeparációs szorongás. Hiába aludt már szépen a baba egyedül a saját szobájában, nyolchónapos kora táján szorongani kezd egyedül, és csak akkor érzi magát biztonságban, ha az anyja szoros közelében lehet. A szoptatás ebben is a segítségére van.

Az éjjeli ébredés, és a hosszan fennálló igény az éjszakai etetésre tehát valahol teljesen normális, ugyanakkor az anyának rendkívül megterhelő. Alvásmegvonással rosszabb helyeken kínozni szoktak – így aztán legyen egy anya akármilyen önzetlen és odaadó, egy ponton teljesen jogosan mondhatja, hogy ő ezt egy napig sem bírja már tovább. Elég volt.

Mikor és hogyan szoktassam le a babát az éjjeli evésről?

Van néhány olyan helyzet, amikor semmiképp. Féléves kor előtt könnyen lehet, hogy tényleg éhes, később a fogzás és a szeparációs szorongás időszakában nagy hiba magára hagyni a síró babát. Egyéves kor után azonban, ha már te sem bírod cérnával, nyugodtan leszoktathatod a babát a szoptatásról.

Ilyenkor „csupán” annyi a dolgod, hogy ha felsír, ne etesd meg. Ringasd, simogasd, beszélj hozzá kedves hangon, és semmiképp ne csukd rá az ajtót, hogy álomba sírja magát – csak éppen enni ne adj neki. Első nap lehet, hogy egy kicsit sokáig fog tartani a művelet, de nagyon hamar ráállnak az éjszaka átalvására, vagy legalább a sokkal ritkábbi kelésre. Ha nem hagyod magára közben, sérülni sem fog tőle.

Muszáj leszoktatnom a babámat az éjjeli szoptatásról?

Nem muszáj. Előbb-utóbb minden gyerek leszokik az éjjeli evésről, és amíg a szüleinek ez nem okoz elviselhetetlen terhet, semmi gond nincs ezzel. Az igény szerinti szoptatásban azonban az a szép, hogy ahogy az idő telik, már nem kizárólag a baba, hanem az anya igényei is számítanak. Nem vagy tehát rossz anya, ha sok hónap kialvatlanság után a saját szempontjaidat is figyelembe veszed.

 

- VIA - 

Dóri , 2020. december 28.
 
 
 
Címkék:  

kismama

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó