#baba#anya

Nincs elég tejem, mit tegyek? Ezek a praktikák, gyógynövények segíthetnek!

Hogyan indítható be az anyatej termelődése? Szükséges-e fejni? Milyen házi módszerek és gyógynövények segíthetnek?

Az édesanyák több mint 95%-a képes szoptatni gyermekét, ám sokszor hiányzik a megfelelő ismeret, önbizalom és motiváció. Gyakran a védőnők sem biztosítanak elegendő támogatást ahhoz, hogy az anyukák megtanulják a különböző szoptatási pozíciókat és a helyes fejési technikát.

Ha nincs tej, szükség van fejésre?

A legfontosabb, hogy minél gyakrabban helyezzük mellre a kisbabát. Az első hetekben érdemes éjszaka is 1-2 alkalommal szoptatni. Fontos tudni, hogy ha a baba az elején nem lakik jól, az nem okoz problémát, mivel gyakrabban fog enni és erősebben szív, ami hamarosan serkenti a tejtermelést.

Az orvosok és védőnők véleménye eltér a fejés szükségességéről. Egyesek szerint a tejtermelés alkalmazkodik a baba igényeihez, mások szerint a rendszeres fejés szükséges a tej mennyiségének fenntartásához. Különösen az első 8-10 hétben hasznos lehet a fejés, mivel ezzel növelhető a tejmennyiség, és elkerülhető a tejtermelés csökkenése. Az előre lefejt tej tartalékként is szolgálhat olyan helyzetekre, amikor az anyának kevesebb ideje vagy teje van (például munka vagy betegség esetén).

Hogyan végezzük a fejést?

A helytelen fejés káros lehet, mert gyulladást okozhat az emlőben. A kézi vagy gépi fejőeszközök segítenek a mell teljes kiürítésében. Alapszabály, hogy a szoptatott mellből kell fejni, közvetlenül a szoptatás után 10-15 percig. Az első hetekben érdemes naponta 4-5 alkalommal fejni, lehetőleg minden etetés után.

Mennyit segít a szoptatási pózok változtatása?

A szoptatási pozíciók változtatása, például a hónaljtartás vagy a "lovagló" póz, segíthet, hogy a baba olyan tejcsatornákból is ki tudja üríteni a tejet, amelyek egyébként nem ürülnének ki teljesen.

Segítség a tejtermelés fenntartásához

Az elegendő pihenés elengedhetetlen a tejtermeléshez. Ha az anya folyamatosan elfoglalt, és nem tud pihenni, az a tej mennyiségének csökkenéséhez vezethet. Fontos, hogy napközben is szánjunk időt pihenésre, akár a kisbabával együtt.

Tejserkentő ételek, italok és gyógynövények

Bizonyos ételek és italok, mint például a diófélék, levesek, tejtermékek és sör serkentik a tejtermelést. Emellett gyógynövények, mint az édeskömény, ánizs és citromfű is pozitív hatással vannak a tejtermelésre. A változatos, vitamindús étrend szintén fontos a szoptatás alatt.

A kismamák számára ajánlott vitaminokat érdemes a szülés után is folytatni, hogy az anyuka szervezete ellenálló maradjon, és ne gyengüljön le a szoptatás alatt.

A szoptató anyák számára számos hagyományos gyógynövény áll rendelkezésre, amelyek hatékonyan növelhetik a tejtermelést, és segíthetnek az emésztési problémák enyhítésében mind az anyánál, mind a csecsemőnél. Ezek a teák általában gyógyszerkönyvi minőségű gyógynövényekből készülnek, biztosítva ezzel a hatékonyságot és a biztonságot.

1. Édeskömény (Foeniculi fructus)

Az édeskömény őshonos Dél-Európában, és régóta használják emésztési panaszok enyhítésére. A szoptató anyák tejelválasztását is fokozza, valamint a csecsemők görcsös hasfájására is jótékony hatással van. Az édeskömény illóolaja átjut az anyatejbe, így mindkét problémára megoldást nyújt. Napi adagja teaként 7,5 g.

2. Ánizsmag (Anisi fructus)

Az ánizsmag teaként fogyasztva segíti az emésztést és puffadás esetén is hatékony. A tejtermelés fokozására szintén ajánlott, és enyhíti a csecsemők hasfájását. Az ánizsmag könnyen hozzáférhető és népszerű gyógynövény a tejtermelés növelésére.

3. Görögszéna (Trigonella foenum-graecum)

A görögszéna magját fűszerként és tejtermelés növelésére is használják, különösen Indiában. Vizsgálatok is bizonyították hatásosságát, bár egyes esetekben hasi diszkomfortot okozhat. Ezért fogyasztását óvatosan kell kezdeni, hogy a test alkalmazkodni tudjon.

4. Kamilla (Matricaria recutita)

A kamillát tradicionálisan használják emésztési problémák és gyulladások kezelésére. Szoptatás alatt is biztonságosnak tekinthető, és bár a tejtermelést fokozó hatásának pontos mechanizmusa nem ismert, a megfigyelések szerint növeli az anyatej mennyiségét. A kamilla biztonságosságát a gyógyszerkönyvi minőség biztosítja, mivel nem tartalmazhat allergizáló növényeket, például a nehézszagú pipitért.

Ezek a gyógynövények nemcsak a tejtermelést segíthetik elő, hanem emésztési problémák kezelésére is kiválóak, mind az anyánál, mind a csecsemőnél.

További részletek a WEBBetegen:

Babanet, 2025. január 27.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?