Normális, hogy a babám dühösnek tűnik?

Vannak dühös babák, de ezt ne támadásnak vedd. Segíts nekik megnyugodni!

 

Igen. Még egy újszülött is sírhat dühében, ha éhesen ébred, és nem etetik meg azonnal.

Mint minden fáradt, újdonsült szülő tudja, a csecsemők azért sírnak, mert etetni, ölelni vagy pelenkázni kell őket, vagy mert fáradtak, betegek vagy fájdalmaik vannak. És egyes babák egyszerűen hajlamosak negatívabban és intenzívebben reagálni a világra. Az eredmény: nyűgös, dühös baba.

Az igazi dühkitörések általában nem kezdődnek el a baba 12-18 hónapos koráig, de a baba dühös sírása egy ilyen kisebb düh változatának tűnhet. Ha a baba egész nap nyűgös, de nem kell etetni vagy pelenkát cserélni, lehet, hogy csak ki akarja engedni a gőzt. Egyes babák azért sírnak, hogy levezessék a feszültséget vagy elégessék a felesleges energiát - némelyiknek pedig egyszerűen csak álomba kell sírnia magát.

Még a könnyen kezelhető babák is frusztráltak és dühösek lehetnek, amikor elkezdik felfedezni a környezetüket, de nem igazán képesek arra, amit szeretnének.

Ha a baba vigasztalhatatlan, és gyanítod, hogy beteg vagy fájdalmai vannak, azonnal fordulj orvoshoz. Ha azonban egészségesnek tűnik, viszonylag könnyen megvigasztalható, és úgy tűnik, jól van a dühös sírógörcsei között, akkor egyszerűen csak figyelj arra, hogyan reagál a kitöréseire.

Ha a baba nehéz természetű, különösen fontos, hogy nyugodt maradj, vagy hagyd, hogy valaki más lépjen közbe, amikor neked szünetre van szükséged. A csecsemők gyakran észreveszik, ha valaki feszült vagy türelmetlen, és erre a sírás fokozásával reagálhatnak.

A baba nagyobb valószínűséggel nyugszik meg, ha a körülötte lévő felnőttek nyugodtak. (Egyes kutatások még azt is megállapították, hogy a nehéz természetű csecsemők nagyobb valószínűséggel reagálnak a nyugodt, megnyugtató szülői magatartásra, mint az egyenletesebb temperamentumú csecsemők, mert nekik még fontosabb, hogy nyugalmat tudjanak kapni másoktól.)

Ne aggódj amiatt, hogy "beadod a derekadat" a baba sírásának vagy indulatainak - jó ötlet, ha azonnal reagálsz a szükségleteire. Gyermeked természetes temperamentumát nem tudod megváltoztatni, ezért lehet, hogy kreatív módokat kell találnia a megnyugtatására.

Ha azonban gyermeked gyakran zaklatott vagy kólikában szenved, beszéld meg nyűgösségét gyermeked orvosával, hogy ő kizárhassa az orvosi problémát.

 

Forrás: babycenter.com 

Purkald Krisztina , 2023. január 31.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?