Okosabb, kreatívabb, nyugodtabb gyereket szeretnél? Segít a zene és az éneklés…

Sokszor halljuk, hogy a zene megnyugtatja a babákat, hogy a komolyzene hallgatása előnyösen befolyásolja az agy fejlődését, és bátran buzdítanak a védőnők, hogy énekeljünk sokat gyermekeinknek. Miért?

Számos kutatás zajlott már a témában, amely bizonyítja a zene pozitív hatását az emberi testre, lélekre, és természetesen ez már a magzati kortól igaz. Gerald Hüther, német agykutató professzor kutatásai alatt arra jött rá, hogy csak olyan kapcsolatok tudnak az agyban létrejönni, amelyek az életben rendszeresen aktivizálódnak. Az éneklés során végzett tevékenység, a hangszálak oly módú rezegtetése, hogy hajszálpontosan adott hangot adjanak ki, a professzor szerint a leghatékonyabb testgyakorlat a finom motorika, és minden későbbi differenciált gondolkodási képesség fejlesztésére.

Talán nem is kell kutatásokat olvasgatni, elég átmenni a szomszédba, és megfigyelni, hogy hogyan viselkednek azok a gyerekek, akiknek rendszeresen énekel az édesanyja. Magabiztosabbak, vidámabbak, gyorsabban fogják fel, amit mondanak nekik, előbb is kezdenek megtanulni beszélni és kommunikálni a környezetükkel

A hangok rezgésekből állnak, ez az, amit a testünk érzékel. A fülünk, a bőrünk, a belső szerveink mind reagálnak a rezgésekre, és a reakció attól függ, hogy kellemes vagy kellemetlen a rezgés, amit érzékelnek. A testünk, és ennek megfelelően az agyunk is nem csupán arra reagál, amilyen rezgés éri őt közvetlenül, hanem azt is észleli, hogy a visszaverődő rezgések hogyan érintik a környezetet. Ez egyfajta atmoszféraként lengi be a közeget, ez szintén lehet kellemetlen vagy kellemes. A rezgések, a hangok, a zene nagyon sok mindent közvetít. Stabil ritmusa hatással van a szívverésünkre, ezáltal a vérkeringésünkre, fel tudja azt gyorsítani vagy le tudja lassítani. A nagyon kellemes rezgések, hangzások eufórikus, katartikus érzetet keltenek bennünk, amely endorfin termelést vált ki, ettől boldogok és energikusak leszünk. Ráadásul nem csak közvetlenül, de közvetetten is hatással lehet ránk a zene, amikor emlékeket juttat eszünkbe, és az emlékek érzelmi töltöttsége lesz úrrá rajtunk, amit tovább is adunk más embereknek, amennyiben erre érzékeny emberek társaságában vagyunk.

Okosabb, kreatívabb, nyugodtabb gyereket szeretnél? Segít a zene és az éneklés…

Tehát csupán pár hangocska, egy dallam, egy taktus láthatóan számos hatást tud kifejteni az emberre. És nem csak az emberre. Az állatok és a növények is reagálnak a számukra kellemes rezgésekre. Vidámabbak, egészségesebbek, fejlettebbek lesznek tőle.

Mit tegyünk, ha nem születtünk se zenésznek, se énekesnek? Ne aggódjunk. A zene szeretete nem csak a zenészek privilégiuma, boldogan nem csak az énekel, aki minden hangot tisztán tud megszólaltatni. Minden gyermeknek az édesanyja hangja az első, amit hall, amit imád, ami egész életében meg fogja nyugtatni. Ha édesanya boldogan dalolászik csemetéinek, abból csak jó lehet. A magzat sem hallja tisztán sem édesanyja éneklését sem másét, viszont a folyamatos ritmusos rezgések segítenek neki rendszerezni a sok hangot, ami az anyaméhben éri, mint például a vérkeringés hangja vagy az anya testében lezajló folyamatok hangjai. Hallgassunk sok olyan zenét, amely boldoggá tesz minket, ez javítja a közérzetünket és pozitívan befolyásolja a szervezetünk működését, a sejtjeink fejlődését is. 

Kriszta , 2019. augusztus 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó