Őszi fáradtság másképpen

A szeptember és október hónapok mindenki számára az év egyik legnehezebb periódusának bizonyul; a fáradékonyság tekintetében – ám ez fokozottan igaz a kismamákra. Most elmondjuk, meddig normális ez a kimerültség-érzés, és mit tehetsz ellene.

„De miért is vagyok olyan fáradt?”

Önmagában az a tény, hogy valamivel gyorsabban kifáradsz a hétköznapi teendőidben is várandósan; teljesen normális. Főleg az első trimeszterben tapasztalhatod ezt, mert egyrészt a tested számára egy teljesen új megterhelés keletkezik; ettől pedig a vérnyomásod és az anyagcseréd is teljesen felborul, másrészt olyan fontos „munkálatok” folynak Benned, mint a placenta előállítása, ami a baba életfunkcióit ellátó létfontosságú képződmény. A későbbi hónapokban pedig az egyre növekvő bébi miatt kell több kisebb-nagyobb szünetet tartanod nap közben is.

Őszi fáradtság másképpen

„Mikor kóros a fáradtság?”

Ha azt tapasztalod, hogy a lelkesedésed, érdeklődésed a régi, csak az energiád kevesebb, akkor nincs semmi probléma, ám, ha azt veszed észre, hogy nem csak átcsoportosítod a napi tenni valóid, esetleg elhalasztod holnapra, hanem egyenesen lemondod őket és szinte semmihez sincs kedved: nos ez utalhat akár depresszióra is. Az álmatlan éjszakák is ennek jelei; mindenképp konzultálj erről az orvosoddal!

A fáradékonysághoz, levertséghez párosuló túlzott hideg-érzékenység, fázékonyság pedig anémiára, azaz vérszegénységre is utalhat, ami nem ritkán alakul ki a terhesség utolsó heteiben, hiszen a magzat felhasználja a kismama vas- és vitaminraktárait. Fontos, hogy időben észrevegyük és kezeljük az anémiát, ellenkező esetben igen súlyos következményekkel járhat, úgy, mint a koraszülés, a fejlődési rendellenességek kialakulása, vagy a magzat idegrendszeri károsodása.

„Meddig tart még ez a kimerültségi szakasz?”

Általában az első és a harmadik trimeszterben jelentkezik az extra fáradékonyság; gyakran előbb érzed, mint hogy teljesen megbizonyosodtál volna róla, hogy terhes vagy. Tehát nagyjából a 14. hétig tart, majd a 28.-tól újra visszaköszön; persze ez roppant változó, kismamánként.

„Mit tehetek ellene?”

  • Hallgass a tested jelzéseire: pihenj, amikor azt kívánja. Persze nem mindenki tudja ezt megoldani a munkahelyén, de ha esetleg van saját irodád, csukd be az ajtót és hajtd le a fejed az asztalra, vagy ebédszünetben szundíts egy pár percet az autódban – hidd el, negyed óra szünet is csodákra képes!
  • Győződj meg róla, hogy helyesen (vitamindúsan, kellő mennyiségben) táplálkozol-e!
  • Tehermentesítsd magad: kérj segítséget másoktól, akár a munkában, akár otthon!
  • Végezz rendszeres testmozgást: sétálj nagyokat vagy járj el jógázni!
  • Kényeztesd magad: nézz meg egy jó filmet, menjetek el egy wellness hétvégére!

            A legeslegfontosabb, hogy ne korhold magad, légy türelmes és elnéző magaddal szemben. Ne zárkózz be, beszélj az érzéseidről, akár a tüneteidről a barátaidnak; olyan anyukáknak, akik már rendelkeznek tapasztalattal a terhességet illetően – biztos megnyugszol, ha látod, hogy mindenki hasonlókon megy (ment) keresztül.

Plézer Panna , 2017. október 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?