Ötletek leendő apáknak, hogyan támogassuk párunkat a vajúdás és szülés alatt

Valóban tudunk segítséget nyújtani párunknak a vajúdás és a szülés alatt? Rutinos szülőket és szakértőket kérdeztünk meg, – mit tanácsolnak, hogyan támogassuk párunkat – olyanokat, akik már pontosan tudják, mi történik a színfalak mögött…

A következőkre figyelj:

  • nézz utána, mi történik vajúdás alatt a párod testével, mik az okok, amikor császármetszésre van szükség. Annak a tudásnak a birtokában, hogy milyen lehetőségekre, következményekre számíthatsz, sokkal kevésbé fogjátok ijesztőnek megélni a folyamatokat
  • a vajúdás lehet izgalmas, de fárasztó és monoton is. Tény, hogy órákat eltölteni azt érezve, hogy igazából nem történik semmi, nem könnyű. Tereld el a párod figyelmét a kényelmetlenségekről és foglald le őt.
  • az elején kevesebb fizikai támogatásra lesz szüksége, helyette beszélgess vele, hallgassatok zenét, kártyázzatok

„Előfordulhat, hogy a vajúdás alatt bepánikol valaki” meséli egy nővér „és a legjobb megoldás, ha ilyenkor a partner (aki erre a legalkalmasabb személy) a normál légzés helyreállításával segíti, nyugtatja meg őt.”

„Biztosítsd párod arról, hogy bármit csinál, nagyon jól csinálja, és szereted őt. Segíthetsz neki azzal, hogy kis jégdarabokat teszel a szájába vagy letörlöd az izzadságot a homlokáról. És bár vannak, akik nem szeretik, ha a vajúdás alatt megérintik őket, másoknak jólesik a nyak vagy hát simogatása. Ne feledd, hagyatkozz a megérzéseidre és figyeld a párodat.”

Ha valamit nem értesz, bátran kérdezd meg a nővért, bábát. A válasz megkönnyebbülést hozhat mindkettőtök számára.

A párod nem látja az összehúzódásokat jelző monitort, de te igen. Ez azt jelenti, hogy beszélhetsz hozzá az összehúzódások alatt, mert látod, hogyan alakul a folyamat, mikor emelkedik, illetve ereszkedik a görbe, és ezeket az információkat megosztva vele, azt érezheti, hogy jobban kontrollálja az eseményeket.

Ne várj addig, és ne csak akkor kérj segítséget, amikor párod fájdalmai már elviselhetetlenek nem tűnnek. Beszéljetek róla, hogyan érez és arról is, mik a várható következő lépések az orvos szerint – a császármetszés lehetősége a vajúdás fájdalmai közepette megváltoztathatja társad ahhoz való hozzáállását. Másrészt az orvos vagy a nővér nyomása, hogy beavatkozásra lehet szükség, segíthet legyőzni párod kezdeti ellenállását.

Lehet, hogy társad nincs is abban az állapotban, hogy megfelelően kommunikáljon. Te vagy, aki mindenkinél jobban ismered őt. A te feladatod, hogy azt mond „igen, képes még egy kicsit hosszabban vajúdni” vagy „már az ereje végét járja.”

VIDEÓ A SZÜLÉSRŐL

„Amikor a feleségem megnézte a felvételt, több dolgot is felfedezett, amiket vagy elfelejtett vagy a túlzott érzelmi megérintettség hatására nem emlékezett rájuk” meséli egy édesapa.

Ha videót készítesz a szülésről, nem mindegy, milyen szögből veszed fel az eseményeket. A párod megkérdezése nélkül ne videózd az ágyékát, hacsak nem beszéltétek meg korábban, hogy az csak saját használatra készül. Vagy kamerázz a párod, vagy a doktor válla fölül. (Előre érdemes azért leegyeztetni, lehet-e egyáltalán a szülésről felvételt készíteni, mert vannak kórházak, ahol ez nem engedélyezett.)

A születés csodálatos dolog. Még akkor is, ha a párod lehetetlen pózokat, mozdulatokat vagy hangokat is hallat, melyeket annak előtte sohasem tapasztaltál tőle. A te feladatod nem más, mint hogy azt mondd, „Fantasztikusan csinálod!” bármilyen körülmények között. Még akkor is, ha azt érzed, egyáltalán nem is figyel rád. A te ismerős hangod, megnyugtató orgánumod az, amire igenis legbelül reagál és figyel.

Szintén kényelmetlennek, felkavarónak találhatod majd a baba születését, mert úgy néz ki, mint egy nagy darab máj.

„Ne panaszkodj vagy mutasd, mennyire unatkozol (ne ásíts)” mondja egy szakértő-író „sok apát hallottam arról nyavalyogni, hogy mennyire fájt a háta, mert olyan sokáig kellett a felesége mellett álldogálnia.” Hozzáteszi, hogy a vajúdás egész folyamata a körül kell forogjon, aki az életet adja. „A vajúdó nő a folyamat során, az összehúzódások alatt, végig szoríthatja párja kezét” folytatja. Bártan tarts ki: az összehúzódások nem hosszabbak, mint 60 másodperc.

Ha a partnered megpihen, és azt gondolod, hogy ideje megpihenned? Üzenni a rokonoknak? Még nem. „Amin párod keresztülmegy az nemcsak fizikai, hanem legalább annyira érzelmi megterhelés is.” Pont arra van idő, hogy kifejezd neki, mennyire szereted őt. Hozz neki virágot, egy kocka csokit, írj egy szerelmes üzenetet. Bármit is válaszasz, tedd különlegessé a pillanatot. „Az én férjem rózsákkal jelent meg és egy társasjátékkal (scrabble) – azzal, amivel annyit játszottunk, mialatt jártunk” meséli egy édesanya emlékeit „annyira meghatódtam, hogy nem tudtam abbahagyni a sírást.”

 

B.Zs. , 2020. november 07.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó