Segítség, én ezt nem bírom még hetekig! Ne váljon a karantén egy oroszlánbarlanggá, kösd le a kicsik figyelmét, mielőtt összedől a ház!

Imádjuk a gyermekeinket, de amikor összezárnak minket velük több napra, esetleg több hétre is úgy, hogy még a levegőre sem mehetünk ki, előfordulhat, hogy sírás lesz a vége. Az, hogy a gyerekek sírni fognak, az garantált, de jó lenne, ha mi nem borulnánk ki…

Segítség, én ezt nem bírom még hetekig!

Mit lehet tenni ilyen helyzetben?

Fontos lenne, hogy megőrizd a nyugalmadat, de ez nem fog mindig menni. Jobb, ha előre felkészülsz arra, hogy ez a helyzet kihívásokat hordoz magában. Ne feledd, hogy nagyon szereted a gyermekedet, és ne teherként éld meg a helyzetet, hanem úgy, hogy most sokkal több időt tölthetsz a családoddal legálisan. A kiborulások és arcon pörgős hisztik talán megelőzhetők egy kis szervezéssel.

1. Nézz szembe a helyzettel és készülj fel!

Ne kezeld könnyelműen a jelenlegi helyzetet! Gondold végig, hogy mire lehet szükségetek napokig, hetekig. Szerezzetek be minden szükséges élelmiszert és eszközt, hogy minél kevesebb idegeskedést okozzon ezek hiánya.

2. A napirend csodát tesz!

Tervezzétek meg, hogyan fognak telni a napok! A felnőttek és a gyerekek is megszokott ritmus szerint élnek. Ez most megváltozik, de be kell állítani egy átmeneti új napirendet, amiben mindenkinek a szükséglete és kötelessége megjelenhet. Ahogy a bölcsiben, oviban, úgy otthon is szüksége lesz a gyerekeknek napi ismétlődő szokásokra, programokra. Ezek segítik kiegyensúlyozottan lekötni a figyelmüket, energiájukat, és csökkentik az ellenállást a programok ellen, mivel megszokják a rendet. A felnőtteknek is könnyebb, ha tervezhetővé válik a nap, így több idő jut magunkra és az olyan kötelezettségekre, amit nehéz a gyerekek mellett megcsinálni. Lehet, hogy kicsit katonásnak tűnik, de hidd el, rengeteg energiát szabadít fel, és sok konfliktustól kímél meg.

3. Ne nézd a gyereket hülyének! 

Ugyan a kicsik sok mindent nem értenek, de az ő szintjükön is el tudod magyarázni nekik, hogy most új helyzet van. Meg lehet beszélni velük, és szerintem javasolt is, hogy tudják, mi történik odakint (nyilván gyerekeknek emészthető formában) és hogy fontos, hogy jobban szót fogadjanak, jobban figyeljetek egymásra. Hidd el, ha komolyan veszed a gyermekedet, ő is komolyabban fog venni téged. Érezni fogja a légkörből, hogy be kell állni a sorba.

4. Foglalkozz eleget és rendszeresen a gyerekekkel!

Ugyan meg kell tanulnia a gyerekeknek egyedül is játszani, ezért kell, hogy legyen olyan napszak, amikor egyedül elfoglalja magát. De ne ess át a ló túloldalára! Ha órákig nem foglalkozol a kicsikkel, csak a szemed sarkából figyeled őket, akkor előbb vagy utóbb keresni fognak maguknak valami izgalmasabb elfoglaltságot, és garantáltan nem az építőkockákért fognak nyúlni. A legtöbb rosszalkodás hátterében az unaloműzés és a figyelemfelkeltés áll. Valljuk be őszintén, igazuk van…

5. Fárasztd le!

A legnagyobb problémákat általában a mozgáshiány okozza. A gyerekek fejlődésben lévő szervezetek, amely fejlődéshez rengeteg energia áramlik a testükben. Ennek csak egy részét kötik le a sejtszaporodások, a többivel kezdeni kell valamit. Ezért a legnagyobb gondot az fogja okozni, ha erre nem leszel tekintettel. Egy átlagos gyereknek legalább napi három olyan alkalomra van szüksége, amikor megmozgatja magát (30-90 perc). Reggel, délután és lefekvés előtt. Ez nem jelenti azt, hogy ha naponta háromszor nem fut egy helyben 30 percet, akkor kezelhetetlenné válik, de érdemes törekedni rá, hogy a nap folyamán többször is megmozgassuk gyermekeinket. A mozgás nem csak fizikai mozgást jelenthet. Egy gondolkodtató játék nem csak mentálisan fárasztja le a piciket, de a játékban átélt izgatottság miatti energiaáramlások a fizikai fárasztásról is gondoskodnak. Nem gondolnánk, de sok mozgással járó játékot lehet játszani akár 50 négyzetméteren is, csak kicsit kreatívnak kell lennünk. Ne feledkezzünk meg például a jó öreg Bújócskáról! A labdák is megfékezhetők vázatörés nélkül, ha ülve gurítjuk egymásnak a földön. A lényeg leginkább azon van, hogy intenzíven foglalkozzunk a gyerekekkel, mert a figyelmüket igazán csak akkor tudjuk lekötni.

PK , 2020. április 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó