SZABAD-E TERHESEN SPORTOLNI? – MIT SZABAD, ÉS MIRE KELL VIGYÁZNI. A szakértő válaszol (II. rész)

Mindannyiunknak vannak elképzelései arról, hogy mik a kerülendő gyakorlatok, pózok az edzés során, amikor állapotosok leszünk. Szakértőnk most azt is elárulja, hogy a hasizom kímélésén túl, pontosan mikre kell még odafigyelni, illetve mik azok a mozgások, amiket kifejezetten javasol ebben az életperiódusban. 

Bár Nóri még nem élte át a terhesség és a szülés élményét, egy sajnálatos esemény, egy súlyos autóbaleset miatt át kellett vágni a hasizmait: így tudja, milyen, amikor a legkisebb mozdulat; egy felülés, felállás, vagy a mosdóig való eljutás is kihívást jelent. Éppen ezért olyan hiteles a példája, és a mellett, hogy tökéletesen átérzi a császáros kismamák helyzetét, a tudományos hátteret is hozzátette a tanulmányai és a sokéves gyakorlati tapasztalatai által.

Maradt még néhány kérdésünk, amit most feltettünk neki…

Korábban említetted, hogy mik azok a kritériumok, amikre oda kell figyelnie egy várandós nőnek, amikor edz. Milyen jelzéseket adhat a testünk, ha „nem tetszik neki”, amit csinálunk? Mit ajánlasz ezen mozgások helyett?

Bár már többször is mondtam, de ismét azzal kezdeném - mert nem lehet elégszer hangsúlyozni!-, hogy azon túl, hogy az edzővel mindenképp konzultáljunk óra előtt, hogy hányadik hétben járunk, az orvos folyamatos visszajelzései is fontosak.

Minden kismama és minden terhesség más és más. Vannak, akik könnyebben viselik az egészet, és majdnem végig tornáznak, és akadnak olyanok is, akik a kezdetektől vizesednek, puffadnak, fáradékonyak – ám a mozgás sokszor még ezeken a tüneteken is tud segíteni. Ha azonban azt észleli egy anyuka, hogy keményedik a hasa, azonnal abba kell hagyni az edzést.

A négykézlábas feladatok kezdetben még simán teljesíthetők (amíg jól esik, lehet csinálni), a terhesség későbbi szakaszában, amikor már nagy a pocak, viszont nem annyira jók, mivel alapból is van a baba miatt egy előre húzás.

A szélesebb terpeszben végzett gyakorlatok és a lassabb mozgások remekül beépíthetők tréningünkbe. Akadnak olyan vendégek, akik korábban spinning-fanok voltak, de a várandósság kezdetétől nem esik jól nekik a biciklizés. Sok teremben megtalálható az a helyettesítő alternatíva is, amin kényelmesen; félig ülve-félig fekve tud elhelyezkedni az ember. Egy próbát mindenképp megér, de semmit se erőltessünk.

Milyen órákat tartasz; gyakori vendégeid kismamák?

Persze. Rendszeresen járnak hozzám várandós anyukák, gerinctornára és strechingre. Mindkettő segítséget nyújt, mind a terhesség alatt, mind pedig a szülés utáni gyorsabb regenerálódásban. Azt tapasztalom, hogy azok, akik nem hagyják abba a sportot a várandósság alatt sem; sokkal gyorsabban visszatérnek szülés után a normál élet kerékvágásába és az óráimra is.

Tartok még ezen kívül deepWORK-öt és bodyART-ot is. Előbbi egy dinamikusabb mozgásforma, ezért azt nem szoktam javasolni állapotosan, de akad 1-1 olyan vendég, aki kifejezetten élvezi még terhesen is – ők a saját felelősségükre látogathatják az órát. A Body Arttal is ugyanaz a helyzet, mint a többi mozgásformával: aki régebb óta csinálja, az a kellő odafigyeléssel folytathatja (amíg és amennyi jól esik neki), persze kipróbálható állapotosan is, de mindenképp szóljon az óra elején, és ha nem komfortos, ne csinálja.

A csoportos órák tartása mellett egy úgy nevezett „CES” (Corrective Exercise Specialist), azaz korrekciós tréninggel is foglalkozom; a várandósság alatt megváltozott testsúly és súlyelosztás miatt felborult izomterhelés-eloszlás és izomfájdalmak kezelésére használjuk ezt a technikát. A medence elmozdulása, az ágyéki rész túlterhelése nagyon gyakori terhesség után, ezeket pedig tetézi a kezdetben „csupán” 3-4 kilós, ám később akár 10-12 kilós édes teher emelgetése is.

A CES segítségével megtanulhatók a helyes mozdulatok (emelés, fordítás, cipelés, hajolás), visszaállítható az egyensúly, a feszes izmok ellazíthatóvá válnak, és a megnyúlt izmokat is megerősíthetjük; egyéni konzultáció, majd az azt követő egyéni foglalkozások keretében.

Van még valami, amit fontosnak tartasz megemlíteni a szülés alatti, utáni sportolást illetően?

Igen; tudni érdemes még, hogy egészen máshogy történik a regeneráció a természetes szülés, és a császármetszés után. Előbbi esetében persze sokkal gyorsabb a felépülés, míg utóbbinál nagyobb hangsúlyt kell fektetni – megfelelő szakemberrel karöltve- a hasizmok regenerációjára, és a szülés módjától függetlenül, azok megerősítésére. A szülés utáni időszakra is igaz az, hogy kerülni kell a túl erős terhelést, intenzitást, amennyiben érzékeny, kímélni kell a mell izomzatát (ha jól esik, persze, csinálhatja az anyuka) ám a könnyed, energetizáló torna javítja a szövetek keringését, sőt még a tej megindulását is elősegítheti (nem beszélve a sport hangulatjavító hatásairól!).

Összességében azt javaslom a kedves kismama vendégeknek, hogy bármilyen kérdés merül fel bennük a terhesség alatt vagy után, a gyakorlatok kivitelezését, vagy az azok okozta testi érzetet illetően; kérdezzenek!! A válaszból sok minden kiderül; ne elégedjenek meg egy „csak mert”-tel, vagy egy számukra érthetetlen magyarázattal, hiszen ha maga, az oktató sincs tisztában a háttérrel (vagy nem tudja kellően megindokolni azt), nem biztos, hogy jó kezekben vannak.

            Ha tetszett az interjú és kíváncsi vagy arra, hogyan és hol tudnád kipróbálni Nórival az edzést, írj nekünk a szerkeszto@babanet.hu-ra!

 

Plézer Panna , 2017. szeptember 11.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?