Szeretné, ha a szülés kevésbé lenne fájdalmas? Csak fogd meg a párod kezét – mondja egy tanulmány

A terhesség és a szülés reflektorfénybe helyezi a leendő édesanyákat. Nem is érdemtelenül, hiszen kilenc hónapig hordják magukban a babát, testük változik, amíg – szülési fájdalmakon keresztül – végül anyukává válnak. De ne felejtsük el, hogy az édesapák is alapvető szerepet játszanak ezen az úton. Ha segítjük őket.

Korábban már felsoroltuk (ha egyeltalán erre fel kell hívnunk erre a figyelmet), hogy az apa fizikai jelenléte a szülés során döntő fontosságú. Hiszen ennek egész életen át tartó hatása, előnyei vannak gyermeke és felesége mentális és fizikai jólétének szempontjából.

A szülésen résztvevő apák elképesztő hatása, hogy jelenlétük eredményeképp kevesebb orvosi beavatkozásra és szövődményre számíthatnak az édesanyák. Egy új tanulmány szerint nagy a valószínűsége, hogy egy leendő apa pusztán azzal, hogy párja kezét fogja a szülésnél, sokat segíthet az anyának elviselni a szülési fájdalmakat.

Egy nemzetközi kutató csoport felfedezte az ún. "interperszonális szinkronizálás" nevű jelenséget. Ez azt jelenti, hogy az emberek fiziológiailag tükrözik azokat az embereket, akikkel együtt vannak. Úgy tűnik, hogy az érintésérzet segít szinkronizálni két egyén agyhullámait, valamint a légzésüket és a pulzusukat is. Ha ezt párra vonatkoztatjuk, ez az említett szinkronizálás segít abban, hogy egymás hatása által könnyebbnek érezzenek dolgokat.

Egy folyóiratban megjelent tanulmány 22 – 23 és 32 év közötti – párt vizsgált, akik legalább egy éve voltak együtt. A tanulmány célja az volt, hogy kiderítse, segíthet-e a szeretett személy (társ) érintése a fájdalom enyhítésében.

A tanulmány vezető szerzője (egy kognitív és affektív idegtudományi laboratóriumi posztdoktori fájdalomkutatója) tesztelni akarta elméletét, mert észrevette, hogy miközben felesége vajúdott, a kezét fogva látszólag enyhült fájdalma. A nő fájdalma a fizikai érintésen keresztül fokozta a férfi empátiáját, ami meg erősítette kapcsolatukat.

"A fájdalom teljesen megszakítja a párok közötti interperszonális szinkronizációt, de az érintés ezt visszahozza" - mondta a szerző egy nyilatkozatában, és kihangsúlyozta az emberi érintés hatalmas erejét: mert minél erősebb a kötelék, és minél nagyobb szinkronban vannak a párok, annál kevesebb fájdalmat érez a nő.

"Az empatikus érintés megértés érzetét keltheti az emberben, ami a korábbi tanulmányok szerint viszont aktiválhatja a fájdalomcsillapító jutalmazási mechanizmusokat az agyban" – magyarázza tovább a megnyugtató partner empátia és a párja fájdalmának csökkentése közötti kapcsolat magyarázatát. Hozzátette, hogy az empátia érintéssel való kifejezése erős üzenetet küld, hogy érzed és megosztod a fájdalmadat.

Mivel a kutatás kis mintával dolgozott, ezért további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy pontosan megtudjuk, hogyan enyhítheti a partner érintése a fájdalmat. De mindenképp megszívlelendő és elgondolkodtató ez a leendő apukák számára, amit fontos lenne szem előtt tartaniuk.

Ha tanácstalannak érzed magad apaként, hogyan tudsz párodon segíteni, tenni érte a vajúdás, szülés során, ne feledd megfogni a kezét.

A leendő kismamák védelmében meg kell jegyeznünk, hogy nagyon fontos számukra az, hogy partnerükkel megoszthassák a szülővé válás pillanatait, ezért engedjük meg nekik. Persze az, hogy mit is kell tennie a szülés során, nem minden férfinak megy ösztönösen, de ha segítjük őket útmutatásunkkal, képesek megtanulni, hogyan támogassák párjukat.

 

B.Zs. , 2020. november 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó